REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Mokykla (nuotr. Raimundo Maslausko)

Sujudimas Vilniaus Balsių progimnazijoje kilo po žinios apie tuberkuliozės protrūkį. Neva mokykloje nustatyta 15 pavojingos ligos atvejų ir vienas net atviros formos atvejis. Ši žinia mokinių tėvus pasiekė dar praėjusios savaitės pabaigoje. Buvo tikėtasi, kad paaiškės ir skubus paaiškinimas apie tai.

Sujudimas Vilniaus Balsių progimnazijoje kilo po žinios apie tuberkuliozės protrūkį. Neva mokykloje nustatyta 15 pavojingos ligos atvejų ir vienas net atviros formos atvejis. Ši žinia mokinių tėvus pasiekė dar praėjusios savaitės pabaigoje. Buvo tikėtasi, kad paaiškės ir skubus paaiškinimas apie tai.

REKLAMA

Deja, neaiškaus laiško vietoje išsamaus paaiškinimo sulaukę tėvai kreipėsi į portalą tv3.lt. Kaip gali būti, kad daugiau nei tūkstantį mokinių turinčioje mokykloje nutylėta apie tokio masto ligos protrūkį.

Šokiravo vaikus ir tėvus

Informacija apie galimai nuslėptus ligos atvejus minėtoje mokykloje portalą tv3.lt pasiekė dar praėjusios savaitės pabaigoje. Tada sunerimęs tėvas (vardas ir pavardė žinomi) tikino iš vaiko išgirdęs, kad mokykloje kalbama apie tuberkulioze sergančius vaikus ir tokių atvejų net 15.

„Mano sūnus grįžęs iš mokyklos apie tai pasakė, iš karto puoliau skambinti į mokyklą ir klausti, kaip taip gali būti, kodėl niekas neinformavo apie tai ir sveikatos neliepė tikrintis. Mokytojas mane patikino, kad išsiaiškins apie tai, nes irgi neturi informacijos. Sūnus dar sakė, neva apie sergančius vaikus seselė informaciją jų sveikatos pažymose matė.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį dar sulaukėme laiškų iš mokyklos seselės, kuri rašė apie pravestą vaikams paskaitą tuberkuliozės tema. Ten jau rašė, kad mokykloje sergančių nėra, kad ten saugu. Grįžęs namo sūnus pasakojo, kad ta pati seselė penktadienį buvo atėjusi į jų klasę ir vaikų klausė, kas tėveliams skundėsi ir pasakojo apie tą jos paskaitą. Ir tiek jis, tiek keli klasiokai sakė puolę aiškintis, kad tėvams pasakė todėl, kad nesuprato ir išsigando jos žinios“, – pasakojo sunerimęs tėvas.

REKLAMA

Jo teigimu, toks specialistai yra pernelyg nekompetentingas, kad dirbtų su vaikais. Esą, ne tik pateikė informaciją neaiškiai, bet dar ir spaudimą naudojo prieš vaikus.

Iškart susisiekus su Nacionalinio visuomenės sveikatos centru paaiškėjo, kad jie skubiai ėmėsi veiksmų patikrinti šiai informacijai. Centro atstovai tą pačią dieną pranešė, kad žinios apie galimą tuberkuliozės protrūkį Balsių mokykloje nepasitvirtino. Paklausus, ar įmanoma, kad tuberkulioze sergantys vaikai, su tokia nurodyta diagnoze sveikatos pažymose, gali mokytis mokykloje, atstovai portalui tv3.lt patvirtino, kad ne. Dar antradienį centro atstovai patikino, kad pasidomės papildomai šiuo atveju.

REKLAMA
REKLAMA

Laiškas atsakymų nedavė

Paaiškėjus apie mokykloje įvykusį nesusipratimą, tėvams sveikatos priežiūros specialistė pranešė tėvams elektroniniu paštu. Tačiau ne visiems tai atrodė suprantamas ir aiškus atsakymas. Antradienį į portalą tv3.lt kreipėsi kito moksleivio mama.

Ji papasakojo tą pačią istoriją ir atsiuntė gautą laišką, kuriame rašoma: „ prevencinės pamokos 5-6 klasių piešinių paroda paminėti tuberkuliozės dieną. Buvo iškeltas klausimas ar mokykloje yra mokinių sergančių atvira tuberkuliozės forma? Ar yra grėsmė užsikrėsti? Šiai dienai vadovaudamsi turimais medicininiais duomenimis mokykloje sergančių ATVIRA tuberkuliozės forma nėra. Mokykloje yra saugu“ (kalba neredaguota).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susisiekus su progimnazijos direktore Loreta Kačiušyte Skramtai paaiškėjo, kad tėvus ir bendruomenę greitai turėtų pasiekti mokyklos administracijos laiškas su oficialia žinia.

„Prisikalbėjo“

Žinia apie šį nutikimą pasiekė ir Vilniaus visuomenės sveikatos biurą, kurio darbuotoja yra mokykloje dirbanti specialistė. Visgi, biuro atstovo tik patikino girdėję apie incidentą, bet nekomentuos plačiau situacijos, kol nesulauks oficialaus mokyklos paaiškinimo.

Progimnazijos direktorė tikina, kad įvyko žmogiška klaida, tačiau svarstoma apie kitą specialistą.

„Kiek žinau, triukšmas kilo po mūsų sveikatos priežiūros specialistės organizuotos veiklos tuberkuliozės dienai paminėti. Paskaitos metu ji panaudojo kažkokius pavyzdžius, terminus ir vaikai prisilygino sau, mūsų mokyklai.

REKLAMA

Galiu patikinti, mokykloje jokių susirgimų per septynis metus nebuvo ir nėra. Ir pagal esamus dokumentus jokių atvejų užfiksuota nebuvo. Buvo bandoma vaikams paaiškinti, kaip apsisaugoti nuo ligos, bet, regis, nepavyko, nesąmonių pripasakojo. Specialistė yra jauna, daro daug klaidų, kaip sakoma, mokosi žmogus“, – situaciją komentavo L. Skramtai.

Jos teigimu, po šio tėvus išgąsdinusio atvejo, bus paruoštas kartu su sveikatos biuru oficialus atsakymas ir išplatintas bendruomenei.

„Norime nuraminti bendruomenę, nes viskas yra gerai. Juolab, mane atstovai patikino, jeigu būtų toks atvejis, atvažiuotų specialistai su visomis priemonėmis. Ir kol kas jokių net užuominų apie tai nebuvo ir nėra“, – sakė direktorė.

Paklausta, kas laukia mokykloje dirbančios sveikatos priežiūros specialistės, L. Skramtai nurodė, kad bus prašoma atsiųsti kompetentingesnį specialistą, nes mokykla yra tikrai didelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų