REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Tęsiama įtariamo žudiko paieška (nuotr. TV3)

Lietuvoje dingusių ir ieškomų vaikų statistika – negailestinga. Kasmet mūsų šalyje dingsta daugiau nei 2000 vaikų. Paaiškinimų kur ir svarbiausia, kodėl jie bėga, yra ne vienas. Per 2017 m. ieškota virš 2600 vaikų. 

9

Lietuvoje dingusių ir ieškomų vaikų statistika – negailestinga. Kasmet mūsų šalyje dingsta daugiau nei 2000 vaikų. Paaiškinimų kur ir svarbiausia, kodėl jie bėga, yra ne vienas. Per 2017 m. ieškota virš 2600 vaikų. 

REKLAMA

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su pasaulinio socialinio tinklo „Facebook“ atstovais aktyvavo dingusių vaikų paieškai skirtą sistemą „Amber Alert“. Lietuva – pirmoji iš Šiaurės šalių, kurioje įdiegta ši sistema.

Negailestinga statistika 

Dar pernai rudenį Generalinėje prokuratūroje vyko dviejų dienų tarptautiniai mokymai „Dingusių vaikų atvejų analizė, tyrimas ir prevencija“, kuriuose dalyvavo daugiau nei 80 įvairių institucijų atstovų. Pranešimų apie dingusius vaikus Lietuvoje kasdien skelbiama net ne po vieną kartą. 

Vien tik per praėjusius metus Lietuvoje buvo paskelbta 2691 vaiko paieška, per 100 vaikų ieškota ilgiau nei mėnesį. Nors dingimo priežastys labai įvairios, Lietuvoje (skirtingai nei kitose šalyse) vaikai dažniausiai dingsta pabėgę iš namų. Tai – signalas apie šeimose esančias problemas, nuo kurių bėga vaikai: nesusikalbėjimą, patyčias ar net smurtą artimoje aplinkoje. Todėl labai svarbi yra ne tik operatyvi reakcija į įvykį, bet ir pastangos užbėgti jam už akių – pagalba vaikui ir visai šeimai.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjai skelbia, kad vaikai dažniausiai bėga ne nuo skurdo, bet nuo šeimos ar globėjų, kur vyrauja netinkamas elgesys, patiriama fizinė, emocinė ir (ar) seksualinė prievarta.

REKLAMA

Policijos departamento prie VRM Viešosios policijos valdybos vyriausiasis tyrėjas Kęstutis Stelmokas rudenį pristatė dingusių vaikų Lietuvoje apžvalgą. Pareigūnas priminė, kad nėra pranešimų apie dingusius vaikus, į kuriuos nereaguotų policijos pareigūnai.

„Netgi tada, kai vaikas dingsta ne pirmą ir net ne dvidešimt pirmą kartą, reaguojama lygiai vienodai, atliekamos visos būtinos procedūros ir veiksmai. Galiu pasakyti, kad Lietuvoje yra 24 vaikai, kurie sudaro 17-18 proc. viso pareigūnų darbo krūvio, bendrai jie yra pabėgę virš tūkstančio kartų.

REKLAMA
REKLAMA

Pagalba per „Facebook“

„Amber Alert“ – tai „Facebook“ funkcija, leidžianti atsakingoms institucijoms nedelsiant išsiųsti pranešimą su dingusio vaiko nuotrauka ir naujausia informacija visiems socialinio tinklo vartotojams, dviejų šimtų kilometrų spinduliu nutolusiems nuo vietos, kurioje paskutinį kartą buvo matytas dingęs vaikas.

Ši sistema, įgalins visą bendruomenę prisidėti prie paieškos. Lietuvos skirtumas nuo kitų šalių toks, kad vaikai dingsta ne pagrobiami, o šeimose – pabėga patys.

„Facebook“ administracijos atstovė Emily Vacher, kartu su prezidente paleidusi sistemą, tikino, kad iš esmės pakeis vaikų paiešką. Apie tai buvo galima tik svajoti anksčiau. „Esame įsitikinę, kad dingus vaikui, geriausia ką galime padaryti, tai viešinti šią žinią kuo platesniu mastu. Pateikę reikiamą informaciją tinkamiems žmonėms aktualiu laiku, „Amber Alert“ įspėjimų pagalba, padėsime sugrąžinti dingusius vaikus jų šeimoms kaip įmanoma greičiau”, – teigė E. Vacher.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lokacijos rodymą įsijungę „Facebook“ vartotojai galės pamatyti „Amber Alert“ įspėjimus šalia įprastai savo sraute matomų pranešimų, dalintis šiomis žinutėmis ir taip padėti greičiau rasti dingusį vaiką. Naudojant šią „Facebook“ funkciją pasaulyje pasiekiami daugiau nei 2 milijardai vartotojų, todėl tikimasi, kad tai taps efektyvia ir galinga priemone greičiau atrandant dingusius mažamečius.

Paieškos sistema „Amber Alert“ Lietuvoje ims veikti bendradarbiaujant „Facebook“, Prezidentės inicijuotai nacionalinei socialinio saugumo kampanijai „Už saugią Lietuvą“, Dingusių žmonių šeimų paramos centrui ir kitoms atsakingoms institucijoms.

REKLAMA

Tikisi efekyvumo

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris patvirtino, kad ši sistema Lietuvoje atsirado gana greitai, per penkis mėnesius nuo jos pristatymo mokymuose.

Pasak jo, galimybė išskirti ir atpažinti tuos tikruosius atvejus, pagal tam tikrus kriterijus, sudarytų galimybes greičiau padėti. Juolab, kad internete kasdien sklando dešimtys prašymų padėti ar žinučių apie dingusius, tačiau ne visos būna iš tiesų tikros.

Jis priminė, kad Lietuvos policija pastaruoju metu taip pat daug investavo į elektronines technologijas, skatinant efektyvų darbą. Be to, palinkėjo, kad orientuojamasi būtų į tikslą, o ne priemonės į priemones.

REKLAMA

Ypatingais atvejais Lietuvos Policija galės skelbti dingusio vaiko skelbimą, arčiausiai vaiko dingimo vietos esantiems socialinio tinklo „Facebook“ vartotojams. Sistemos pristatymas:

Vadybos ir psichologijos institute konsultuoja klinikinė psichologė doc. dr. Aistė Diržytė kalbėjo, kodėl vaikai dingsta? Jos teigimu, dažnam vis dar atrodo, kad vaikai dingsta kažkur ir kažkieno kito šeimoje.

„Duomenys rodo, kad vaikai nebėgtų iš namų, tėvams reikia daugiau bendrauti su jais. Jie bėga tada, kai nepatenkinami jų esminiai poreikiai arba kai netenkina aplinka, norisi iš jos pasitraukti. Negavusiam meilės, galimybės būti savarankišku, vaikui tampa būti sunku toje aplinkoje. Tai mane paskatino remiantis Lietuvos vaikų patirtimi, sukūrti žaidimą „Pasikalbėkim apie šeimą“

Jo esmė – kortelės su klausimais pokalbiams apie sudėtingas emocijas, apie patirtis ir t.t.. Tikiu, kad kuo daugiau laiko leisime su vaikais, tuo mūsų visuomenė bus saugesnė. Mes nė vienas nesame apsaugoti nuo audrų gyvenime. Nutinka gyvenime nelaimės, bet jeigu mūsų namuose yra ramu, saugu, tai niekas nebaisu“, – sakė psichologė A. Diržytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų