REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Tėvai pasipiktino mokyklos raštu (TV3 koliažas) (nuotr. facebook.com)

Švietimo problemas ir sunkumus sunku išvardyti vienoje vietoje, nors pertvarkos ir skambiai pristatomos. Pedagogai dirba už kelis šimtus eurų, mokyklos balansuoja ant užsidarymo ribos dėl mokinių stokos. Nenuostabu, kad tai verčia visą bendruomenę nerimauti ir galvoti apie įvairias priemones.

3

Švietimo problemas ir sunkumus sunku išvardyti vienoje vietoje, nors pertvarkos ir skambiai pristatomos. Pedagogai dirba už kelis šimtus eurų, mokyklos balansuoja ant užsidarymo ribos dėl mokinių stokos. Nenuostabu, kad tai verčia visą bendruomenę nerimauti ir galvoti apie įvairias priemones.

REKLAMA

Visgi, vienos Klaipėdos mokyklos vadovų idėja paskatinti tėvelius prisidėti skiriant 2 proc. nebuvo priimta su džiaugsmu. Nors idėja atrodė tinkama, tačiau būdas – griežtas tėvų kontroliavimas – šiems nepatiko ir jie paviešino gautą raštą.

„Būtina įkalbėti tėvus“

Socialiniame tinkle „Facebook“ minėtu raštu pasidalinusi mama sakė, kad jį parnešė vaikas iš mokyklos. Moteris neslėpė, kad tikrai prisidėtų ir skirtų pinigus, tačiau šis įžūlus būdas ją pribloškė.

Dokumente akcentuojama net kelis kartus, kaip svarbu įtikinti tėvus užpildyti popierinę formą, o ne pasitikėti jų pažadu užpildyti elektroninę, neva, tai jie gali pamiršti padaryti.

REKLAMA
REKLAMA

„Raštas mane tikrai nustebino, kadangi pirmą kartą susiduriu su tokiu „priverstinumu“ skirti mokyklos atnaujinimui tos 2 proc. Likau tikrai pasipiktinusi ir nežinau, kaip kiti tėvai nepastebėjo, kurių vaikai mokosi jau ne pirmus metus ir nepaviešino to.

REKLAMA

Darželyje nebuvo dalinami tokie įžūlūs raštai ir leido tėvams rinktis, o čia vaikas eina pirmus metus ir reikalaujama net, taip pat pagal raštą sprendžiu, kad ir su mokytojom nėra gražiai elgiamasi, kadangi visa reketą joms sumetė“, – portalui tv3.lt sakė moteris (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Ji patikino, kad prisidėtų prie mokyklos atnaujinimo, juolab, kad ir jos vaikui būtų geriau, bet šis raštas per daug ją supykdė.

Kilo diskusijų audra

Netruko minėtas raštas išplisti internete, tiek tėvelių, tiek mokytojų grupėse. Pedagogai stebėjosi ir neslėpė galvojantys apie toje mokykloje dirbančius kolegas. Kiti priešinosi neigiamam požiūriui į mokyklos bandymą pritraukti lėšas, esą, tėvams toks raginimas yra į naudą, nes jie tiesiog gali pamiršti tai padaryti.

REKLAMA
REKLAMA

Aktyvus tėvas, buvęs „Lietuvos tėvų forumo“ pirmininkas Audrius Murauskas portalui tv3.lt sakė, kad mato šioje situacijoje kitą pusę. Jo teigimu, pirmiausiai tai dar kartą aiškiai parodo valstybės žaizdas.

„Nors valstybė prioritetu laiko švietimą, bet realiai patys tėvai rūpinasi skęstančiųjų gelbėjimu. Mokykla stengiasi išgyventi, surinkti pinigus, o juk ne savo labui, bet vaikų. Manau, tai buvo sugalvota tėvų paskatinimui pildyti deklaracijas, nes daug nepaskirta lėšų lieka. Reikia padėti tėvams pasirūpinti tuo ir pažangesni vadovai griebiasi tokių priemonių“, – sakė A. Murauskas.

Jis priminė, kuomet anksčiau klasių auklėtojai supildydavo formas ir tėvams tik pasirašyti duodavo. Esą, tai vėliau uždraudė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), nes taip buvo užkertamas kelias laisvai apsispręsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano manymu, ta mama, kuri paviešino ir pasipiktino šiuo raštu, galėjo administracijos paklausti, kodėl jie tokius raštus parengė. Taip, jie tarsi žeidžia orumą, bet verta vėl prisiminti, kad didelė dalis nepasinaudoja šia priemonė.

Tad galvojant apie vaikų gerbūvį ir, kad tie pinigai prisidėtų prie jo, ji, kaip aktyvi mama, galėtų agituoti tėvus šiuo atveju. Mano manymu, turėtume galvoti, kaip galėtume padėti vieni kitiems, o ne kaip iniciatyvas žlugdyti“, – įsitikinęs A. Murauskas.

Mokykla: jokio reketo nėra

Portalas tv3.lt susisiekė su Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijos l.e.p. direktoriaus pareigas einančia Lina Stanceliene. Ji patvirtino, kad taip pat jau viešojoje erdvėje matė diskusijas dėl jų mokyklos parengto rašto.

REKLAMA

„Tokia forma pirmą kartą pas mus buvo paruošta ir tai neskirta tėveliams, tai buvo skirta klasių vadovams. Anaiptol, ir joms jokio reketo nėra ar sankcijos netaikomos, jeigu nepaskatins tėvus pildyti formas.

Pas mus dar nemaža dalis tėvų nesinaudoja elektronine bankininkyste, todėl duodamos spausdintos formos užpildyti, jeigu jie nori ir sutinka. Lietuviams vis dar kažkaip sunku prašyti, bet tai juk tik parama vaikams ir mokyklai“, – sakė L. Stanceliene.

Jos teigimu, dalis tėvų tikrai per daug jautriai sureagavo, juolab, tai jų tiesiogiai neturėjo pasiekti.

Sureagavo VMI

Pirmadienio vakarą internete pasklidus minėtam raštui, savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje VMI atstovai pateikė savo komentarą.

REKLAMA

„Fotografiją atsiuntęs tėtis klausia – ar galima taip? Atsakymas paprastas – ne. Paramą galima skirti tik asmeniškai arba per teisės aktų nustatyta tvarka įgaliotą asmenį. Be to, pateiktą prašymą galima patikslinti iki 2018 m. rugpjūčio 20 dienos. Aktualus bus vėliausiai pateiktas prašymas“, – nurodė VMI atstovai.

ŠMM: instrukcijų tėvams negali būti

Švietimo ir mokslo ministro patarėjas Arminas Varanauskas portalui tv3.lt tvirtino, kad apie panašius atvejus tėvai turėtų pranešti VMI.

„Mokinių tėvai 2 proc. pajamų mokesčio mokyklai ar kam kitam gali skirti tik savanoriškai. Mokykloje negali būti reikalaujama, kad tuos 2 proc. mokinių tėvai būtinai skirtų mokyklai, nors ir koks būtų naudingas tikslas, kaip šiuo atveju - suremontuoti patalpas ar pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už mokyklų remontą atsakingos savivaldybės. Lėšų mokyklų statybai, remontui, mokymo įrangai atnaujinti ir kt. skiriama iš valstybės biudžeto ir Europos Sąjungos paramos fondų“, - priminė viceministras.

Jo teigimu, mokyklos finansuojamos ir iš kitų šaltinių, ne tik valstybės ir savivaldybių biudžetų, bet pvz. mokyklų fonduose kaupiama rėmėjų parama, pajamų įmokos už gautas paslaugas.

„Tėvai apie tokius atvejus, kai dalinamos instrukcijos primygtinai reikalaujant pervesti 2 proc. paramos, gali pranešti Valstybinei mokesčių inspekcijai“, - sakė A. Varanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų