REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Šiukšliadėžių padegimai Fabijoniškėse (nuotr. skaitytojo)

Šios savaitės pradžioje per Lietuvą nuvilnijo žinia apie vos tragedija nesibaigusį įvykį Vilniuje. Daugiabučio namo gyventojai pranešė, kad rado visą jų laiptinę sulietą benzinu, nespėta tik įžiebti ugnį. Sunku patikėti, kad gyventojai miega ramiai po tokio neaiškaus išpuolio.

12

Šios savaitės pradžioje per Lietuvą nuvilnijo žinia apie vos tragedija nesibaigusį įvykį Vilniuje. Daugiabučio namo gyventojai pranešė, kad rado visą jų laiptinę sulietą benzinu, nespėta tik įžiebti ugnį. Sunku patikėti, kad gyventojai miega ramiai po tokio neaiškaus išpuolio.

REKLAMA

O štai kitame Vilniaus mikrorajone Fabijoniškėse, žmonės įbauginti jau ištisas savaites. Socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Fabijoniškės“ pasipylė gyventojų užfiksuotos nuotraukos ir žinutės apie vos ne kasdien degančius konteinerius.

Gyventojai nori budėti naktimis

Fabijoniškių gyventojai nespėja kelti nuotraukų – toks įspūdis susidaro peržiūrėjus socialinio tinklo grupę. „Vien per pastarąsias kelias savaites suskaičiavau apie 10 padegimų. Vienai iš gyventojų pradėjus dalintis informacija, pasirodė, kad tokie padegimai vyksta vos ne kiekvieną naktį ir net ne po vieną sykį“, – pasakojo Fabijoniškėse gyvenantis tv3.lt naujienų redaktorius Andrius Jakimčuk.

Jis taip pat pridūrė, kad prieš kelias savaites šiukšliadėžė buvo padegta ir jo laiptinėje. „Tuo metu grįžinėjau iš darbo, parašė žmona, kad bus užsidegusi šiukšlių dėžė laiptinėje, išbėgę gyventojai greitai užgesino, tai tik laiptinė prasmirdo“, – pasakojo jis. Šiuo atveju gyventojams pasisekė tiek, kad šiukšliadėžė „užsidegė“ ne naktį, o vakare.

REKLAMA
REKLAMA

Manyta, kad kažkas neužgesino nuorūkos, tačiau pasirodę vėlesni pranešimai sukėlė abejonių dėl tokios įvykių eigos.

Fabijoniškių gyventojai faktiškai neabejoja tuo, kad padegimai yra tyčiniai. „Nelabai aišku, ką tokiu atveju daryti – kai kas rajono grupėje net siūlo pradėti naktinius budėjimus pradėti. Nesmagu eiti miegoti su mintimi, kad prabusi nuo degančios šiukšliadėžės laiptinėje kvapo“, – aiškino jis.

REKLAMA

Policija sukelta ant kojų

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius portalui tv3.lt patvirtino, kad yra užfiksuota informacija apie padegimus minėtame mikrorajone.

„Kovo 8 d. apie 3.00 val. sostinės policija iš Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos gavo pranešimus, kad Fabijoniškių g., Vilniuje, laikotarpyje tarp 1.34 val. ir 2.00 val. pagalbinėse namų (Nr. 57,55,13) patalpose padegti šiukšlių konteineriai.

Dar vienas pranešimas apie padegtą šiukšlių konteinerį adresu Fabijoniškių g. 9, Vilniuje, buvo gautas 4.34 val. Vilniaus m. 6-ojo policijos komisariato pareigūnai, pagal turimą įvykių informaciją, pradėjo tyrimą ir intensyviai ieško padegimus sukėlusio įtariamojo“, - nurodė policijos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, šie įvykiai nėra susiję su Kalvarijų g. daugiabutyje įvykusiu incidentu. Pagrindo teigti, jog sostinėje galimai siautėja padegėjai, esą nėra. Ir šie padegimo atvejai laikomi pavieniais.

Keisti sutapimai sausio 13-ąją ir kovo 11-ąją

Daugiabučius namus viename didžiausių sostinės mikrorajonų administruojančios bendrovės „Fabeta” generalinės direktorės pavaduotojas Vytautas Lužys portalui tv3.lt sakė, kad kaip tik šiandieną kreipėsi į policiją ir generalinę prokuratūrą dėl pastarųjų dienų įvykių.

„Daugiabučiuose esantys konteineriai padegami ne pirmą kartą. Pirmas kartas, kai buvo keli padegimai vienas po kito, užfiksuoti ruošiantis sausio 13-osios minėjimui. Dabar, artėjant kovo 11-ai, vėl išpuoliai tuose pačiuose namuose. Jau trečią kartą viename name degė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čia ne tik konteinerio padegimas, o kur uždūminimas laiptinėje, gerai, kad iki šiol aukų nebuvo. Kažkas veikia tikslingai, mes nežinome nei motyvų, nei priežasčių, net neaišku, vienas ar keli padegėjai siautėja. Beje, šiandien vidury dienos dar vienas degė“, - pasakojo V. Lūžys.

Jis nurodė, kad nuo šiandien keičiami kodai, patekimo į konteinerines ir kodus žinos tik atliekų vežėjai.

„Jau nežinom, kaip apsiginti. Penkiuose skirtinguose namuose, po penkis konteinerius buvo padegta. Galbūt siautėja koks iš įkalinimo įstaigos grįžęs chuliganas ar vagis. Net neaišku, nors keistas sutapimas, kad siautėti pradeda artėjant valstybinėms šventėms. Mes jau net siūlėme kameras įrengti, bet žmonių per mažai palaikymo ši idėja sulaukė“, - kalbėjo bendrovės atstovas. Jis priminė ir tai, kad būtent administratorius yra atsakingas žalos atlyginimą po sugadintų konteinerių.

REKLAMA

Padegimų mažiau tik statistikoje?

Žvelgiant į vieno mikrorajono situaciją, užfiksuotų atvejų skaičius kelia rimtą nerimą. Tą patį sako ir ten gyvenantys žmonės. Tačiau Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai ramina, kad Lietuvoje situacija dėl padegimų gerėja. Departamentas fiksuoja, kad buvo gaisras, o nustatyta priežastis – padegimas.

Atstovės teigimu, per 2017 m. nustatyta padegimų (kur nebūtinai sugautas padegėjas) visoje Lietuvoje 361, 2016 m. buvo 445 atvejų. Per 2017 m. sukeltus padegimus niekas nežuvo, o 2016 m. žuvo 1 žmogus. Departamento atstovė tvirtina, kad padegimų tikrai mažėja.

REKLAMA

Pasak atstovės, šiemet visoje Lietuvoje užregistruotas 41 padegimas, o Vilniuje – 6. 2017 m. tuo pačiu laikotarpiu buvo 57 atvejai užfiksuoti Lietuvoje, o Vilniuje 9.

Visgi, ne vienam kyla klausimas, padegimų užfiksuojama mažiau nei įvyksta, ar tik priežastis ne visada yra padegimas. 

Primename, kad jau nuo gegužės pirmosios visų lietuvių laukia naujovė: namuose bus privaloma įsirengti autonominius dūmų signalizatorius. Nedideli dūmų jutikliai turėtų padėti išgelbėti gyvybes kilus gaisrui – vien pernai šalyje gaisrams kilus naktį, žuvo pusšimtis žmonių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų