REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
103
Lukas Savickas. Valdas Sutkus. Nerijus Mačiulis (tv3.lt koliažas)

Vyriausybė Lietuvai numato nemažai pokyčių – premjeras Saulius Skvernelis savo kalboje Lietuvos ekonomikos konferencijoje akcentavo struktūrinių reformų būtinybę ir išryškino, ką ketina keisti šalyje. Tačiau kaip šias reformas vertina Lietuvos verslininkai ir kokių pokyčių laukti verslui?

103

Vyriausybė Lietuvai numato nemažai pokyčių – premjeras Saulius Skvernelis savo kalboje Lietuvos ekonomikos konferencijoje akcentavo struktūrinių reformų būtinybę ir išryškino, ką ketina keisti šalyje. Tačiau kaip šias reformas vertina Lietuvos verslininkai ir kokių pokyčių laukti verslui?

REKLAMA

Kaip teigė S. Skvernelis, Vyriausybė numatė šešias kryptis struktūrinėms reformoms, kurios palies mokesčių sistemą, inovacijas, švietimą, sveikatos apsaugą ir kitas sritis.

Be pokyčių nebus proveržio

Nesiimant reikšmingų pokyčių, nepavyks pasiekti ir šalies proveržio, kalbėdamas Lietuvos ekonomikos konferencijoje pabrėžė premjero patarėjas ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais Lukas Savickas.

„Turime kalbėti apie švietimą, kad specialistai būtų konkurencingi. Turime kalbėti apie sveikatą, nes mūsų darbuotojai turi būti pasiruošę dirbti. Turime užsitikrinti, kad mūsų mokestinė aplinka turi būti kiek įmanoma konkurencingesnė, kad darbo užmokesčio našta mažėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Tai ilgalaikė vizija, ilgalaikiai aspektai, kurie, šios Vyriausybės matymu, yra pamatas struktūriniams pokyčiams, sprendžiant rimtesnes problemas“, - sakė premjero patarėjas.

REKLAMA

Skatina būti toliaregiais

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis Vyriausybės numatytas permainas palaiko, tačiau ragina šiuos prioritetus perduoti ir ateities vyriausybėms, kad bent kartų pavyktų užtikrinti darbų tęstinumą.

„Kol kas matau kitas problemas, kad tęstinumo vyriausybių darbuose nėra, kad kooperacijos tarp valdančiosios koalicijos ir opozicijos nėra. Prognozuoti, kas bus po 2020 m. Seimo rinkimų yra visiškai neįmanoma. Nepamenu, kada buvo toks politinis vakuumas, susipriešinimas ir didžiulis neapibrėžtumas“, - konferencijoje kalbėjo N. Mačiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomistas pabrėžė, kad netolimą Lietuvos ateitį labiausiai lemia Vyriausybės sprendimai, o pasaulinės ekonomikos ir politikos tendencijos, nes 80 proc. šalies bendrojo vidaus produkto sudaro būtent eksportas.

„Todėl aš visada sureikšminu ne kasdienes problemas, o tikrąsias struktūrines problemas: Lietuvos švietimo sistemos kokybė, sveikatos apsaugos ir kitų viešųjų paslaugų adekvatus finansavimas. Manau, kad tam reikia skirti daugiausiai dėmesio ir palaikymo. Kai susitelkiame į kasdienių žingsnių kritiką, sunku matyti nuoseklų darbą ir rezultatų siekimą“, - siūlė N. Mačiulis.

Baiminasi socializmo šmėklos

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus mano, kad dabartinė Vyriausybė nusiteikusi vykdyti reformas ir daryti lemtingus žingsnius, tik ne visos permainos verslui patinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne visi žingsniai mums patinka, ypač būna, kad atskiriems verslo sektoriams nepatinka. Bet jei sistema veikia, manau, gerai, kad ji veikia, nes pertvarkas reikia daryti. Kad ir švietimo reforma, niekas su ja nieko nedarė dešimtmečius, bet ši Vyriausybė po truputį daro. Mes norėtume, kad vyktų greičiau, labiau, bet vis tiek anksčiau to nebuvo, o dabar visa tai yra.

Kartais būna tokių dalykų, kad padaroma skubotai ir nepamatuotai. Tikėsimės, kad bus kažkaip protingiau ir stabiliau. Bet štai dabar yra tas laikas, kai visi turime aktyviai diskutuoti, kaupti argumentus, juos išsakyti tam, kad dienos pabaigoje vyktų konsoliduotas sprendimas. Geroji žinia, kad Vyriausybė klausosi, nors ne visada spėja ir ne visada atsižvelgia“, - teigė V. Sutkus.

REKLAMA

Tiesa, verslininkai, anot V. Sutkaus, labai baiminasi, jog su kalbomis apie didelę socialinę nelygybę sugrįš ir socializmo šmėkla. Jo teigimu, kovojant su nelygybe reikia turtą ne dalinti, o galvoti apie tai, kaip daugiau dirbti, daugiau sukurti aukštos pridėtinės vertės produktų ir didinti efektyvumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų