REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Vanduo (nuotr. 123rf.com)

Pavasarį sparčiai plinta įvairūs mitybos iššūkiai. Jie pritraukia būrius dalyvių. Dažnas jų tvirtina, kad mitybos iššūkį priima, nes nori padidinti savo valią, sulieknėti arba išbandyti save. Dietologai įspėja, kokią kainą gali tekti už tai sumokėti ir kada svoris grįžta staiga. Primenama, kam mitybos iššūkių geriau nesiimti.

6

Pavasarį sparčiai plinta įvairūs mitybos iššūkiai. Jie pritraukia būrius dalyvių. Dažnas jų tvirtina, kad mitybos iššūkį priima, nes nori padidinti savo valią, sulieknėti arba išbandyti save. Dietologai įspėja, kokią kainą gali tekti už tai sumokėti ir kada svoris grįžta staiga. Primenama, kam mitybos iššūkių geriau nesiimti.

REKLAMA

„Grikių savaitė“, „vandens dieta“, „sulčių dienos“ ir kiti mitybos iššūkiai skatina valgymo sutrikimų atsiradimo riziką. Tyrimai rodo, kad asmenys smarkiai apriboję savo dienos kaloringumą yra linkę į mitybos kraštutinumus. Dažnas po griežto mitybos laikotarpio sulaukia kiek kitokių rezultatų negu tikėjosi.

„Jie ne tik dažniau pradeda galvoti apie maistą ar kolekcionuoti receptus, tačiau dažniau persivalgo pasibaigus griežtos mitybos laikotarpiui. Po drastiškų savęs išbandymų valia tik dar labiau sumažėja. Kuo dažniau save įspraudžiame į griežtus rėmus, tuo trumpiau juose užsibūname. Todėl dažnai atsiranda vadinamasis „jojo” efektas. Sulieknėjama drastiškais būdais, tačiau negebama arba neretai net neįmanoma visą laiką laikytis tokių dietų, o svoris tampa didesnis nei anksčiau. Dėl šių priežasčių mitybos iššūkiai ypatingai netinka vaikams, paaugliams arba asmenims, patiriantiems nuolatinį stresą,” - tv3.lt teigė dietistė Rūta Symenaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Nors grikiai neveltui vertinami dėl vitaminų, mineralų, baltymų gausos, tačiau šių kruopų dieta, nėra tinkama laikytis ilgą laiką, kaip ir bet kokios kitos mono-dietos.

REKLAMA

„Laikantis grikių ar kitų kruopų dietos galimas mieguistumas ar prastas miegas, galvos svaigimas, sunkumas susikaupti. Taip nutinka, nes organizmas gauna per mažai maistinių medžiagų. Pagalvokite, mums per dieną reikia gauti daugiau nei 50 maistinių medžiagų, o grikiuose toli gražu tokios įvairovės nėra, kokios reikia mūsų organizmui. Valgant grikius vieną dieną, gali būti, kad pokyčių didelių ir nepajusime, tačiau taip maitinantis ilgiau nei 3 dienas organizmo disbalansas gali būti stipriai jaučiamas,” - perspėja dietistė.

Sulčių ar vandens dietos – apgaulingos

Vien tik vandens ar sulčių gėrimo iššūkiai, sveikatos specialistų vertinami, kaip patys prasčiausi. Esą geriant tik skysčius, atsiranda apgaulingas svorio mažėjimas. Tai reiškia, kad žmogus sumažina kūno svorį dažniausiai ne riebalų, o skysčių ir raumenų sąskaita.

REKLAMA
REKLAMA

„Prisiminkime, kuo daugiau turime raumenų, tuo daugiau galime „sudeginti“ riebalų. Po tokių sulčių iššūkių svoris grįžtą staiga. Vartojant daug sulčių neigiamai veikiame gliukozės kiekį kraujyje. Išgėrus sulčių organizmas ypatingai greitai gauna energijos, gliukozės lygis pakyla staiga ir staiga nukrenta, nes sultyse nėra skaidulinių medžiagų. Dažnai sulčių, vandens dietos baigiasi gausiu viduriavimu ir sutrikusiu virškinimu, po kurių gana sunku grįžti prie įprastinio maisto. Tokių dietų neturėtų imtis vaikai, paaugliai, nėščiosios, žindančios mamos, vyresnio amžiaus asmenys bei besiskundžiantys sutrikusiu virškinimu, kepenų, kasos sutrikimais ar po ligos bei esant nusilpusiam imunitetui,” - aiškino R. Symenaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaidinga manyti, kad pavasarį pasitikti su sulčių dieta yra naudinga. Nors vaisiai turi daug vitaminų bei mineralų, kurie stiprina imunitetą, tačiau tai nereiškia, kad tų medžiagų apstu sultyse.

„Pramoninėse sultyse, kad ir koks sveikuoliškas jų pavadinimas būtų, yra daug mažiau naudingų medžiagų. Prieš sultims atsirandant ant jūsų stalo, jos turi pereiti ilgą perdirbimo kelią. Šviežiai spaustose sultyse maistingų medžiagų išsaugoti 100 proc. taip pat sudėtinga, nes kai kurių naudingų medžiagų gerokai sumažėja dėl šiluminio apdirbimo ar net sąveikos su oru,” - sako dietistė.

Vandens gėrimo iššūkis – vienas iš drastiškiausių

Pasak sveikatos specialistų, tai vienas iš labiausiai organizmą alinančių būdų. Žmonės, prieš nuspręsdami imtis šio iššūkio, turi tam pasiruošti. Staiga pradėjus laikytis vandens dietos tik nualinsime organizmą.

REKLAMA

„Renkantis visišką badavimą ar vandens dietą reikia labai gerai suvokti, kodėl tai darote ir įvertinti galimas pasekmes organizmui. Asmenys, kurie siekia tai iš tikrųjų išbandyti ilgai mokosi kol parengia organizmą badavimui. Staiga pradėjus gerti tik vandenį, dėl noro atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, save galime paguosti tik trumpalaikiu lengvumo jausmu, nes ištuštiname žarnyną, bet organizmą tik labiau nualiname.

Vanduo organizmui gyvybiškai svarbus. Tačiau kiekvienas turime išgerti per parą individualų jo kiekį. Per didelį vandens kiekį sveiko žmogaus organizmas pašalina su šlapimu. Tačiau galima sutrikdyti elektrolitų pusiausvyra. Sergantiems širdies ir kraujagyslių bei inkstų ligomis tokios dietos yra pavojingos,” - perspėja R. Symenaitė.

REKLAMA

Pavasarį sutikime sveiki

„Pavasarį pasitikti sveikiems padės riebi žuvis, kurioje gausu omega 3 riebalų rūgščių mažinančių uždegimines reakcijas. Vanduo ar arbata su erškėtuogėmis, šaltalankiais ar liofilizuoti vaisiai, uogos bei rauginti kopūstai organizmą aprūpins natūraliu vitaminu C, kuris ypatingai svarbus imunitetui stiprinti. Selenas, cinkas yra naudingi organizmui, todėl pavasarinę mitybą naudinga praturtinti silke, tunu, česnaku, Briuselio kopūstais, kviečių sėlenomis, sezamų sėklomis, riešutais, kiaušiniais, pupelėmis,” - pataria dietistė.

Per žiemą priaugtus kilogramus sumažinti padės fizinė veikla ir subalansuota mityba. I nors apie sveiką gyvenseną patarimų daug, tačiau visuomenės kūno svorio problemos, anot dietistės, nemažėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne žinojimas, o suplanuoti veiksmai gali padėti pasiekti rezultato. Todėl naudinga suplanuoti bent kas 3 dienas valgymus ir kritiškai įvertinti maisto produktų naudingumą organizmui. Saikas yra geriausia dieta, tačiau pati sunkiausia. Valgydami patiekalus atkreipkite dėmesį kiek lėkštėje yra maisto. Pusė lėkštės turi būti daržovės, tai yra, sklidini du mūsų delnai. Galime rinktis šaldytas daržoves, šaknines per žiemą laikomas daržoves, raugintus kopūstus,” - sako R. Symenaitė.

Tinkamas valgymo režimas taip pat turi įtakos kūno svoriui mažinti. Patariama nevalgykite dažniau nei kas 3 valandas.

„Savo alkį prieš valgydami įvertinkite 10 balų skalėje. Jei galvojate, kad jau laikas užkąsti, tačiau alkio jausmą įvertinate 7-10, valgymą reikėtų atidėti dar kuriam laikui. Jei jaučiate tuštumą skrandyje ir alkio jausmą apibūdinate 4-6 – pats laikas pavalgyti. Tačiau, kai jaučiatės išbadėję, skalėje tai atitiktų 1-3, prieš valgydami išgerkite stiklinę vandens ir valgydami neapsiribokite tik daržovėmis. Jos sotumo suteiks trumpam ir vėliau nuolatos ieškosite užkandžių. Tokiu atveju suvalgykite daržovių ir baltyminio maisto. Tiks mėsa, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, riešutai su daržovėmis,” - pataria dietistė R. Symenaitė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų