REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Baigėsi akcija „Kaminukas“ (nuotr. SRAAD)

Baigėsi, daugiau kaip pusantro mėnesio trukusi, akcija „Kaminukas“. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento darbuotojai akcijos metu surengė beveik 50 reidų ir išaiškino 29 aplinkosauginius pažeidimus.

8

Baigėsi, daugiau kaip pusantro mėnesio trukusi, akcija „Kaminukas“. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento darbuotojai akcijos metu surengė beveik 50 reidų ir išaiškino 29 aplinkosauginius pažeidimus.

REKLAMA

Rezultatai nėra džiuginantys nes pažeidimų nustatytas daugiau nei prieš metus, tiesa ne visi jų susiję su atliekų deginimu.

Akcijos „Kaminukas“ metų aplinkosaugininkai Šiaulių regione patikrino daugiau kaip 100 ūkio subjektų ir beveik 100 fizinių asmenų. Nustatyta 14 atvejų kuomet įmonės ir asmenys atliekas naudojo kaip kurą ir 15 atvejų kuomet buvo pažeisti kiti aplinkosauginiai reikalavimai, daugiausiai susiję taip pat su atliekų tvarkymu ir apskaita.

Daugiausiai atliekų deginimo atvejų nustatyta Akmenės rajone – 4, po tris – Joniškio, Plungės ir Šiaulių rajonuose, vienas – Pakruojo rajone.

REKLAMA
REKLAMA

Statistika rodo, kad atliekų deginimo atvejų po truputi mažėja, tačiau žmonės ir įmonės vis dar nepaiso aplinkosauginių reikalavimų. Pernai per akciją „Kaminukas“ Šiaulių regione buvo nustatyti 24 pažeidimai, užpernai – 40. Ne visi žino, kad eksploatuojant katilus tiek buityje, tiek įmonėse galima naudoti tik kurą.

REKLAMA

Atliekas deginti griežtai draudžiama. Deja pasitaiko atvejų, kuomet kaip kuras naudojama dažyta ir kitaip apdirbta mediena, baldų gamybos atliekos, seni langai, laminuota plokštė. Nustatyta atvejų, kuomet buvo deginamos pakuotės, plastikas, o taip pat naudoti tepalai.

Tikrinant kieto kuro katilus, pro aplinkosaugininkų akis nepraslydo ir kiti pažeidimai. Nustatyti keli atvejai, kuomet buvo neteisėtai ardomos eksploatuoti netinkamos transporto priemonės. Automobilius neteisėtai ardantys vyrai neturėjo jokių veiklą patvirtinančių dokumentų, nors šią veiklą vykdantys asmenys turi turėti taršos leidimus.

REKLAMA
REKLAMA

Pažeidėjams surašyti protokolai ir bus taikomos administracinės baudos. Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK 235 str. 4d.) už ūkinės ar kitokios veiklos vykdymą, objektų naudojimą neturint Lietuvos Respublikos aplinkos apsaugos įstatyme ar kituose aplinkos apsaugą ar gamtos išteklių naudojimą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatyto leidimo, užtraukia baudą asmenims nuo 300 iki 560 eurų, juridinių asmenų vadovams – nuo 900 iki 1700 eurų ir kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 1150 eurų. Taip pat pažeidėjams įteikti privalomi nurodymai nutraukti neteisėtą veiklą ir susidariusias atliekas priduoti atliekų tvarkytojams.

Nors akcija „Kaminukas“ ir baigiasi, tačiau aplinkosaugininkai ir toliau stebės kaminus, bei tikrins įmones ar šios nedegina atliekų. Gyventojai įtariantys, kad jų kaimynystėje deginamos atliekos, apie tai gali pranešti į artimiausią aplinkos apsaugos agentūrą arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų