REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Neringa Venckienė ir advokatas Gintaras Černiauskas (nuotr. tv3.lt)

Buvusios Seimo narės ir teisėjos Neringos Venckienės sulaikymas JAV sukėlė nemenką šurmulį Lietuvoje. Šiuo metu esminiu klausimu tapo ar bus įtariamoji net pagal 13 Baudžiamojo kodekso epizodų perduota Lietuvai?

Buvusios Seimo narės ir teisėjos Neringos Venckienės sulaikymas JAV sukėlė nemenką šurmulį Lietuvoje. Šiuo metu esminiu klausimu tapo ar bus įtariamoji net pagal 13 Baudžiamojo kodekso epizodų perduota Lietuvai?

REKLAMA

Ir, jei bus, tai per kiek laiko tas bus padaryta. Mat patirtis rodo, kad ekstradicijos procedūros toli gražu ne visada vyksta sklandžiai ir gali užtrukti nuo kelių mėnesių iki kelerių metų.

Viskas priklauso nuo JAV pareigūnų

Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė pabrėžė, kad platesnių komentarų šiuo klausimu teikti neketinama, mat viskas šiuo metu priklauso nuo atitinkamų JAV teisėtvarkos institucijų veiksmų.

Tad klausimas, kada ir ar iš viso N. Venckienė bus perduota Lietuvai – lieka atviras. Tad nuo ko priklauso ekstradicijos procedūra ir jos įvykdymo terminai?

REKLAMA
REKLAMA

„Įtakos konkrečiam ekstradicijos procesui gali turėti nacionalinės teisės ypatumai, teisinių sistemų skirtumai, kitos susijusios teisinės ir/ar kito pobūdžio aplinkybės, dėl kurių procesas nevyksta savalaikiai ar yra atidedamas“, - trumpą komentarą pateikė Generalinės prokuratūros atstovė.

REKLAMA

Įdomu tai, kad 2017 m. Lietuvai iš viso buvo perduotas net 141 asmuo, 2016 m. – 133, 2015 m. – 154. Skaičiai yra pakankamai išraiškingi, kad suvoktume, jog pats procesas vyksta. Bet N. Venckienės atvejis gali būti išskirtinis. Jis gali būti panašus į sukčiavimu stambiu mastu prieš daugiau kaip 10 metų įtarto koncerno EBSW įkūrėjo Gintaro Petriko ekstradicijos istoriją.

G. Petrikas buvo įtariamas dešimčių milijonų litų, surinktų iš Lietuvos gyventojų, pasisavinimu. Investicinei bendrovei savo santaupas tąkart buvo patikėję apie 15 tūkst. žmonių. Įtarimai rimti, bet ekstradicija užtruko net daugiau kaip trejus metus. Galiausiai jis atsidūrė Lietuvoje ir sulaukė bausmės.

REKLAMA
REKLAMA

Į klausimus apie ekstradicijos niuansus ir N. Venckienės situaciją sutiko atsakyti G. Petriko advokatas Gintaras Černiauskas.

- Kiek tiksliai laiko užtruko G. Petriko ekstradicija?

- Apie 3,5 metų jis buvo įkalintas JAV. Bet per tuos 3,5 metų klausimas dėl jo išdavimo Lietuvai taip ir neišsprendė. Kai Gintaras Petrikas sužinojo, kad vienas jo „likimo draugas“ taip laukia kažkur 7 metus ir tas klausimas taip ir neišsisprendžia, tapo akivaizdu, kad tas procesas gali tęstis be pabaigos. Tada jis suprato, kad viskas užtruks ir pats pasirašė visus dokumentus, jog sutinka būti perduotas Lietuvai.

- Patikslinkite, ar Lietuvos teismuose priimant nuosprendį yra įskaičiuojamas tas laikotarpis, kurį asmuo praleido už grotų užsienio valstybėje?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Taip, visiškai teisingai. Tas laikotarpis yra įskaičiuojamas. G. Petriko atveju buvo taip, kad įkalinimas praleistas kitoje valstybėje buvo įskaičiuotas ir bausmė atitinkamai sutrumpinta.

- Kokios aplinkybės lėmė, kad tiek ilgai reikėjo laukti ekstradicijos?

- Galima viską labai paprastai paaiškinti. Jeigu, pavyzdžiui, pas mus yra baudžiama už tam tikras spekuliacijas. Tai kitose Vakarų valstybėse tai yra prilyginama verslui. Pigiau perku, brangiau parduodu. Ten tokia veikla nėra pripažįstama kaip nusikalstama.

Tokiais atvejais valstybės atsisako išduoti asmenį. Kalbu apie tuos atvejus, kai konkrečioje valstybėje atitinkama veika nėra kriminalizuojama. Lygiai taip pat ir mūsų valstybė spręstų klausimą – jei kažkur būtų, kad už žurnalistinę galima bausti, tai mūsų valstybė neišduotų, nes mes pripažįstame žodžio laisvę.

REKLAMA

Šiaip šalių teisinės sistemos skirtumai praktiškai reikšmės neturi. Tiesiog vertinama, ar tas asmuo už padarytas nusikalstamas veikas, kuriomis yra įtariamas, gali būti baudžiamas toje šalyje. Tai yra esminis klausimas, kai yra sprendžiama dėl ekstradicijos.

Pavyzdžiui, Lietuvoje nėra baudžiama už neištikimybę, o kai kuriose šalyse yra. Aišku, kad mūsų valstybė neišduotų tokio asmens, jei sulauktų prašymo dėl tokių specifinių įtarimų.

- Šiuo metu aktualiausia Lietuvos teisėsaugos institucijoms yra N. Venckienės situacija. Ar gali būti, kad įtariamoji piktybiškai bandytų likti įkalinta svetimoje šalyje?

- Teisminis procesas vistiek vyks ir bus sprendžiamas klausimas: ar prašymas dėl N. Venckienės ekstradicijos yra pagrįstas? Ar jis teisiškai pakankamai motyvuotas? Procesas vyks ir ji turės galimybę išdėstyti savo poziciją, prieštaravimus, kodėl nesutinka būti išduota? Ji gali pradėti kaltinti mūsų valstybę. Ką ji dabar, akivaizdu, ir daro.

REKLAMA

- Kiek, jūsų nuomone, galėtų užtrukti N. Venckienės perdavimas Lietuvai?

Jei ji užims tokią gynybinę poziciją, kokią ką tik paminėjau, tai procesas truks gana ilgai. Bet JAV teismas, pavyzdžiui, gali nepaisyti jos noro, ir nepakeisti kardomosios priemonės. Taip ji gali būti įkalinta ilgą laiką.

Gali būti taip, kad šiuo atveju jai nenaudinga būtų praleisti JAV 3-4 metus už grotų ir po to būti parvežtai į Lietuvą, kur vėl lauktų teismo procesas. Čia matematika, tegul ji ir skaičiuoja. Tegul N. Venckienė pati vertina savo galimybes apsiginti teisme. Manyčiau, kad šiuo atveju ji turėtų, vis dėlto, išdrįsti stoti prieš Lietuvos teismus ir atsakyti į visus klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų