REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May (Tereza Mei) ir įtakingiausi jos kabineto ministrai per kelias ateinančias savaites pasakys virtinę svarbių kalbų, kuriose pristatys pagrindines šalies kelio į „Brexit“ gaires, sekmadienį pranešė Dauningo gatvė.

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May (Tereza Mei) ir įtakingiausi jos kabineto ministrai per kelias ateinančias savaites pasakys virtinę svarbių kalbų, kuriose pristatys pagrindines šalies kelio į „Brexit“ gaires, sekmadienį pranešė Dauningo gatvė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Virtinę numatytų oficialių pasisakymų vainikuos premjerės kalba, kurioje Th. May pristatys vyriausybės planus dėl būsimų santykių su Europos Sąjunga, kai šalis 2019 metų kovą paliks Bendriją.

REKLAMA

„Brexit“ yra išskirtinis įvykis mūsų šalies istorijoje“, – sakė šaltinis Dauningo gatvėje.

„Sieksime užmegzti naują ambicingą partnerystę su Europa ir nubrėžti savo kryptį pasaulyje, kad taptume visame pasaulyje laisvai prekiaujančia valstybe“, – sakė jis.

„Judėdami ta kryptimi į tokią ateitį, pateiksime detalesnės informacijos, kad žmonės suprastų, kaip šie nauji santykiai pasitarnaus visoms mūsų šalies bendruomenėms“, – pažymėjo šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip nurodė Dauningo gatvė, oficialių kalbų maratoną šią savaitę pradės užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), „paskelbsiantis telkiantį kreipimąsi į abi „Brexit“ stovyklas“.

Po užsienio reikalų sekretoriaus kalbos Th. May šeštadienį Miuncheno saugumo konferencijoje detaliau pristatys savo planus dėl būsimų santykių su ES saugumo srityje.

Per dvi ateinančias savaites numatytos dar trys oficialios kalbos, po kurių Th. May perskaitys savo antrąjį kreipimąsi.

„Brexit“ sekretorius Davidas Davisas (Deividas Deivisas) aptars verslo standartus, vyriausybės kanceliarijos ministras Davidas Lidingtonas (Deividas Lidingtonas) kalbės apie devoliuciją, o prekybos sekretorius Liamas Foxas (Lijamas Foksas) pristatys strategiją dėl būsimo pasaulinės prekybos susitarimo, nurodė Dauningo gatvė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji taip pat patvirtino, kad Th. May ir įtakingiausi kabineto ministrai surengs išvažiuojamąjį posėdį premjerės oficialioje užmiesčio rezidencijoje Čekerse.

Jo metu bus bandoma pašalinti esminius nuomonių skirtumus dėl būsimų santykių su Briuseliu.

Tarp numatytų kalbėtojų nėra „Brexit“ atžvilgiu skeptiškai nusiteikusio iždo sekretoriaus Philipo Hammondo (Filipo Hamondo).

Teisingumo sekretorius Davidas Gauke'as (Deividas Gokas) sekmadienį atmetė kalbas apie tariamą „sąmokslą užčiaupti tam tikrus ministrus“.

„Nemanau, jog tai teisingas situacijos apibūdinimas“, – sakė jis.

Reaguodama į praėjusią savaitę Daunino gatvėje įvykusiame susitikime su Th. May Japonijos verslo lyderių išsakytą susirūpinimą dėl potencialaus „Brexit“ poveikio, tarptautinės plėtros sekretorė Penny Mordaunt (Peni Mordont) pareiškė, kad artimiausiomis savaitėmis jie išgirs dalį atsakymų.

REKLAMA

„Turime sudaryti prielaidas verslui bei kitoms organizacijoms suvokti, kam reikėtų ruoštis, ir suteikti jiems šiek tiek daugiau aiškumo“, – sakė ji.

Penktadienį ES vyriausiajam derybininkui Micheliui Barnier (Mišeliui Barnjė) įspėjus, kad „Brexit“ pereinamasis laikotarpis „nėra duotybė“ ir pasiekti susitarimą šiuo klausimu gali nepavykti dėl vis dar egzistuojančių „reikšmingų nesutarimų“ tarp Briuselio ir Londono, P. Mordaunt pareiškė neabejojanti, kad „sveikas protas nugalės“.

„Kitos suinteresuotos šalys nusiteikusios labai pragmatiškai ir kai kurie Komisijos pasisakymai joms nepadarė jokio įspūdžio“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų