REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl nuo pat pradžių strigusios sistemos, priimančios prašymus dėl vadinamųjų vaiko pinigų, išmokas laiku gaus ne visi. Prognozuojama, jog sausio gale prašymus pateikę tėvai, pinigų gali tikėtis tik kovo mėnesį. Specialistai sako, nespėjantys išnagrinėti plūstančių prašymų. Esą to buvo galima išvengti, jei sistema būtų veikusi be trukdžių. Sulaukiama daugybės žmonių skundų dėl laiku nesumokėtos išmokos.

Dėl nuo pat pradžių strigusios sistemos, priimančios prašymus dėl vadinamųjų vaiko pinigų, išmokas laiku gaus ne visi. Prognozuojama, jog sausio gale prašymus pateikę tėvai, pinigų gali tikėtis tik kovo mėnesį. Specialistai sako, nespėjantys išnagrinėti plūstančių prašymų. Esą to buvo galima išvengti, jei sistema būtų veikusi be trukdžių. Sulaukiama daugybės žmonių skundų dėl laiku nesumokėtos išmokos.

REKLAMA

Išmoka vaikui mokama už praėjusį mėnesį nuo einamojo mėnesio 12 iki 25 dienos. Tačiau sausio gale pateikusieji prašymus, pinigų vasarį vargu ar sulauks.

Išmokų sulauks kovo mėnesį

Esant didžiuliam pareiškėjų ir jų teikiamų prašymų skaičiui, pirmosiomis sausio mėnesio savaitėmis elektroninių prašymų sistema nuolat strigo arba neveikė. Dėl šios priežasties, šiuo metu ypač apsunkintas prašymus apdorojančių specialistų darbas.

Klaipėdos miesto savivaldybė išplatino pranešimą, kuriame gyventojai įspėjami, jog asmenims, pateikusiems prašymus gauti išmoką vaikui po 2018 metų sausio mėnesio 10 dienos, jos bus išmokamos tik kovo mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip yra dėl sistemos darbo ir didžiulio papildomo darbo krūvio. Pavyzdžiui, mes, Klaipėdoje, turime virš 6500 prašymų. Tačiau neturime tiek fizinių resursų, kad viską laiku suvestume į sistemą. Susidarė toks darbo krūvis, kurio neįmanoma greitai atlikti. Sausio mėnesį, sistema neveikė daugiau nei 10 darbo dienų. Ministerija komentuoja, kad nėra jokių problemų, tačiau mūsų atžvilgiu tai nėra sąžiningas veiksmas,“ - situacija tv3.lt portalui komentavo Klaipėdos miesto savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

REKLAMA

Žmonės nenukentės, tačiau turės palaukti

„Savivaldybės darbuotojai nedaro nieko piktavališko, priešingai – stengiamės kiek galime, tačiau nėra tokių galimybių. Specialistai dirba didžiuliu krūviu. Vienas darbuotojas per dieną apdoroja apie 40 prašymų. Tokio darbo krūvio niekada nebuvo. Juk negalime dirbti naktimis. Kiekvieną prašymą reikia sistemoje pildyti, priimti sprendimą. Pinigų sulauks visi, kas į juos turi teisę ir pateikė prašymą, tačiau teks palaukti,“ - aiškino A. Liesytė.

Vilniaus miesto savivaldybėje situacija dar prastesnė. Vien per sausio mėnesį specialistai tikina sulaukę virš 30 tūkstančių prašymų.

REKLAMA
REKLAMA

„Prašymų teikimo sistema pradėjo veikti tik sausio 17 dieną ir tai su trukdžiais. Mes apie 12 darbo dienų praradome. Tačiau tais tarpais, kai sistema veikdavo – prašymai internetu buvo teikiami. Tad būtent tų 12 dienų dabar mums ir trūksta. Jeigu sistema būtų veikusi nuo sausio 2 dienos, viskas būtų visai kitaip,“ - įsitikinusi Dalia Filipavičiūtė, laikinai einanti Vilniaus miesto savivaldybės socialinių išmokų skyriaus vedėjos pareigas.

Savivaldybės atstovė mano, kad socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuri administruoja prašymus priimančią sistemą, turėtų išplatinti pranešimą, kuriame prisiimtų atsakomybę dėl laiku nepradėjusios veikti sistemos ir dabar vėluojančių išmokų. Savivaldybių atstovai tikina sulaukiantys daugybės skambučių ir skundų dėl laiku nesumokėtų išmokų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes tikimės, kad ministerija išplatins panešimą apie tai, nes jie administruoja šią sistemą. Sausio mėnesį Vilniaus miesto savivaldybė gavo virš 30 tūkstančių elektroninių prašymų ir jie visi nagrinėjami eilės tvarka. Persiskirstėm darbo krūvius, dirbame maksimaliai. Tačiau žmonės pyksta, sulaukiame skambučių. Norėčiau pabrėžti, kad kas turės teisę, visi pinigų sulauks, nepraras nė vieno euro. Tiesiog mes neturėjome įprasto darbo laiko. Sutrikdytas buvo pats skyrimo procesas daugiau negu pusei mėnesio, tai tokiam laikui, kone pusei mėnesio ir nusikėlė prašymų nagrinėjimas. Reikėtų nepamiršti, kad nepaisant šios išmokos, mes nagrinėjame dar ir kitus prašymus, dėl kitų išmokų,“ - komentavo D. Filipavičiūtė.

REKLAMA

Sumokės už kelis mėnesius iš karto

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai tv3.lt portalui teigė, kad šiuo metu sistema veikia puikiai, be jokių techninių nesklandumų. Iki šiol iš viso jau sulaukta 183941 prašymų.

Ministerijos atstovų teigimu, išmoka vaikui, kaip ir kitos socialinės išmokos, mokama už praėjusį mėnesį ir grąžinama už 12 praėjusių mėnesių. Tai reiškia, kad visiems tėvams įgijus teisę į išmoką vaikui nuo sausio 1 dienos, net jeigu tėvai kreiptųsi, pavyzdžiui 2018 metų lapkričio mėnesį, išmoka bus išmokėta nuo 2018 metų sausio 1 dienos.

Tv3.lt paprašyti pakomentuoti sitauciją dėl vėluojančių išmokų, ministerijos atstovai tikino, jog sprendimas dėl išmokos vaikui skyrimo priimamas ir išmoka išmokama ne vėliau kaip per mėnesį nuo prašymo skirti išmoką ir kitų dokumentų gavimo savivaldybės administracijoje dienos.

REKLAMA

Išmoka vaikui, kaip ir kitos socialinės išmokos, mokama už praėjusį mėnesį iki einamojo mėnesio 25 dienos.

Tačiau tais atvejais, kai prašymas skirti išmoką vaikui buvo pateiktas paskutinėmis mėnesio dienomis ir sprendimas priimtas laikantis įstatymo nustatytų terminų, t. y. per 30 dienų, gali būti, kad išmokos vaikui mokėjimas už praėjusius mėnesius persikels į sekantį mėnesį. Tuomet išmoka vaikui bus išmokėta už du praėjusius mėnesius, t. y. nuo teisės gauti išmoką atsiradimo dienos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų