REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl siaučiančio gripo bei peršalimo ligų, šią savaitę karantinas paskelbtas 135 šalies mokyklose. Augant sergančiųjų skaičiui, prognozuojama, jog ugdymo įstaigų, kurių veikla bus stabdoma tik daugės. Pradinukų tėvai sako susiduriantys su didžiule problema: tokio amžiaus vaikų palikti vienų namuose nerekomenduojama, tačiau jeigu vaikai sveiki, už jų priežiūrą tėvams išmokos nemokamos.

Dėl siaučiančio gripo bei peršalimo ligų, šią savaitę karantinas paskelbtas 135 šalies mokyklose. Augant sergančiųjų skaičiui, prognozuojama, jog ugdymo įstaigų, kurių veikla bus stabdoma tik daugės. Pradinukų tėvai sako susiduriantys su didžiule problema: tokio amžiaus vaikų palikti vienų namuose nerekomenduojama, tačiau jeigu vaikai sveiki, už jų priežiūrą tėvams išmokos nemokamos.

REKLAMA

„Sodros“ atstovas ryšiams su visuomene Saulius Jarmalis, tv3.lt portalui teigė, jog ugdymo įstaigai paskelbus karantiną, sergančiųjų vaikų tėvai, visų pirma turėtų kreiptis į šeimos gydytoją, dėl nedarbingumo pažymos. Pagal ją už vaiko slaugą mokama išmoka.

Pradinukų tėvams išmokos nemokamos

Tačiau jeigu vaikas neserga, o ugdymo įstaigos lankyti negali dėl paskelbto karantino – išmokos bus mokamos ne visiems. Tokiu atveju atsižvelgiama į vaiko amžių.

REKLAMA
REKLAMA

Pateikus nedarbingumo pažymas iš gydytojo, ligos išmoka už vaiko slaugą mokama tik ikimokyklinio amžiaus arba priešmokyklinę klasę lankančių vaikų tėvams.

REKLAMA

„Jeigu vaikas neserga, bet ugdymo įstaigoje karantinas, tėvai gali gauti išmoką už vaiko slaugą jei vaikas yra ikimokyklinio amžiaus – lanko darželį arba parengiamąją klasę. Šiuo atveju išmoka mokama tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir ligos atveju,“ - teigė S. Jarmalis.

Tad darželinukų ir priešmokyklinukų tėvai, tokioje situacijoje visų pirma turi kreiptis į šeimos gydytoją, pranešti apie ugdymo įstaigoje paskelbtą karantiną ir paprašyti nedarbingumo pažymos.

Tačiau jeigu į mokyklą, dėl paskelbto karantino neina sveikas pradinukas, už jo priežiūrą tėvams išmoka jau nemokama.

REKLAMA
REKLAMA

„Vyresnių klasių moksleivių tėvams išmoka nemokama. Šią tvarką tvirtina Sveikatos apsaugos ministerija,“ - sakė S. Jarmalis.

Probemą turi spręsti patys

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų teigimu, nedarbingumą tėvams gali išduoti šeimos gydytojas tik tada, jei vaikas serga. Sveikų vaikų tėvams jis neišduodamas.

Pažyma, kuri pateisintų neatvykimą į darbą, tuo atveju, jeigu vaikas neserga, karantino metu išduodama tik darželinukų ir priešmokyklinukų tėvams, pradinukų – ne. Tad galima sakyti, kad tėvai, auginantys mokyklinio amžiaus vaikus, kurių dar nerekomenduojama palikti vienų namuose, karantino metu vaikų priežiūros problemą turi spręsti patys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės Darbo inspekcijos atstovai teigia, jog Darbo kodekse taip pat nėra numatyta, kaip elgtis tokiais atvejais.

„Viskas paliekama darbdavio ir darbuotojo susitarimui. Nuoroda į tai minima Darbo kodekso 28 straipsnyje, kuriame kalbama apie darbuotojo šeiminių įsipareigojimų gerbimą. Darbuotojas gali remtis šiuo straipsniu, kreipdamasis į darbdavį dėl panašių klausimų“, – situaciją komentavo Darbo inspekcijos atstovė.

Tokia situacija tėvai nėra patenkinti. Šiuo klausimu socialiniame tinkle kilo diskusija. 

„Kai po mokyklos pirmokui tenka namuose praleisti porą valandų problemos nėra, tačiau paskelbus karantiną, vieni namuose jie turi praleisti 10 ar 12 valandų. Problemos nėra, kai vaikui 12 metų, tačiau ką daryti jei vaikas pirmokas ar antrokas?” - retoriškai klausė diskusijoje dalyvavusi mama.

REKLAMA

„Aš esu vieniša mama. Auginu du pradinukus. Pati likti su jais namuose negaliu, nes paprasčiausiai neteksiu darbo. Vaikų teisės apsaugos spcialistai dabar gali sakyti, kad aš vaikais nesirūpinu ir palieku juos vienus namuose, nes juk pardinukų palikti vienų negalima,“ - situacija piktinosi moteris.

Kitiems tėvams užkliuvo tai, kad neaišku kiek laiko truks karantinas.

„Vaikų mokykloje karantiną paskelbė dviem dienom, o pirmadienį spręs ką daryti toliau. Jeigu iškart būtų paskelbtas ilgesnis karantinas, būtų galima vežti vaikus pas senelius atostogoms, o dabar lieka neaišku – kiek tos priverstinės atostogos truks,“ - teigė mama.

Šalyje sergamumas sparčiai auga

Sveikatos apsaugo ministerijos epidemiologinės priežiūros skyriaus vyr. specialistė Nerija Kuprevičienė teigia, jog dėl vaikų ugdymo įstaigos veiklos (uždarymo ar ne) ir vaikų ugdymo proceso sprendžia pačios įstaigos ar jų steigėjai.

REKLAMA

„Kaip viena iš gripo plitimą ribojančių priemonių profilaktiškai arba paskelbus gripo epidemiją rekomenduojama - laikinas ugdymo įstaigų veiklos ribojimas. Tai numatyta Sveikatos apsaugos ministro 2011 m. rugpjūčio 3 d. įsakyme. Tuomet savivaldybių administracijos skelbia gripo epidemijų pradžią ir pabaigą, atsižvelgdamos į Nacionalinio visuomenės sveikatos priežiūros centro prie SAM rekomendacijas. Sprendimus dėl konkrečios vaikų ugdymo įstaigos laikino uždarymo priima vaikų ugdymo įstaigos kartu su steigėju, atsižvelgiant į vaikų lankomumą ir galimybes užtikrinti kokybišką vaikų ugdymo procesą,” - tv3.lt komentavo N. Kuprevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios savaitės pradžioje karantinas dėl gripo ir peršalimo ligų buvo paskelbtas 135 šalies mokyklose. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) teigimu, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis šalyje ir toliau auga.

Penktąją šių metų savaitę sergamumo rodiklis siekė 179,6 atv./10 tūkst. gyventojų. Savaitės pradžioje iš 60 šalies savivaldybių gripo epidemiją buvo paskelbusi 21 savivaldybė. Didžiausias sergamumo rodiklis registruotas Kazlų Rūdoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų