REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Scenografė Simona Biekšaitė sako prieš beveik devynerius metus patyrusi režisieriaus Jono Vaitkaus priekabiavimą.

Scenografė Simona Biekšaitė sako prieš beveik devynerius metus patyrusi režisieriaus Jono Vaitkaus priekabiavimą.

REKLAMA

„Gana ilgai laukiau tinkamos progos pasidalinti šia asmenine patirtimi, kurią čia noriu aprašyti“, - „Facebook“ rašė moteris.

Moteris rašė, kad režisierius netinkamai elgėsi 2009 metų vasarą jai atvykus į J. Vaitkaus namus darbo reikalais – jai buvo pasiūlyta sukurti scenografiją spektakliui „Juodasis Strazdas“. Ji teigia, kad režisierius priekabiavo išgėręs.

Jonas Vaitkus turėdamas plačiai žinomą ryškų potraukį jauniems talentams, man pasakė, jog ruošiasi statyti spektaklį pagal D. Harrower pjesę “Juodasis Strazdas” ir pasiūlė man sukurti spektaklio scenografiją. <...> Su smarkiu užsidegimu per keletą dienų pripiešiau eskizų ir nuėjau į susitikimą J. Vaitkaus namuose“, - rašo moteris.

Paprašė parodyti savo „trikampėlį“

Jos teigimu, susitikimo metu jiedu gėrė vyną, o vėliau J. Vaitkus ėmė piešti jos portretą, kol galiausiai paprašė jos parodyti jam savo „trikampėlį“.

REKLAMA
REKLAMA

„Na, neparodžiau, nes sėdėjau ant kėdės, sustingus iš panikos ir baimės, blaiva kaip ir dabar, berašant šį “postą”, ir besižvalgydama į duris, kurios buvo užrakintos ir galbūt net visai lengvai atrakinamos, bet tas, kas yra pakliuvęs į panašią situaciją supranta, ką tai reiškia, kai apimta siaubo negali pajudėti iš vietos, negali pabėgti“, - teigė moteris.  

REKLAMA

Pasipasakojusi apie savo patirtį draugei, S. Biekšaitė sakosi išgirdusi, jog jai kliuvo „lengvas kalibras“.

„Psichologinis smurtas, priekabiavimai ir nuolatinis žeminimas, kurį jos išgyveno bestudijuodamos LMTA yra nepalyginamos su mano patirtim. Nes tai buvo vadinama aktoriaus auklėjimo metodu ir tęsėsi metais, nuo LMTA iki teatro trupės ir taip toliau.

Man pasidarė labai greit aišku, kad norėdama dirbti tai, kas man patinka ir kur ruošiuosi siekti aukštumų, aš negaliu turėti pusilgių plaukų ir nešioti suknelės, kaip ir negaliu užeiti pas režisierių į svečius aptarti pjesės, nes mano idėjos, eskizai ir talentai yra visiškai nesvarbu; svarbus yra mano “trikampėlis”, kurį reikia parodyti, jei esi “šviežia ir nepatyrus”. Aš supratau, kad tokių šlykščių stuobrių mano profesiniam gyvenime bus ne vienas ir ne du, o spektaklis juk dažnai prasideda nuo režisieriaus ir scenografo, dviese brainstorminančių ramioje aplinkoje...“, - rašė scenografė.

REKLAMA
REKLAMA

Prakalbo ir daugiau moterų

Šią savaitę plačiai nuskambėjo liudijimai apie nederamą Vilniaus dailės akademijos (VDA) dėstytojų seksualinį elgesį.

Pirmiausia internetiniame tinklaraštyje pasirodė buvusių VDA studenčių anoniminiai liudijimai apie Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą tapytoją Joną Gasiūną – kelios merginos teigia studijų metais turėjusios intymių santykių su J. Gasiūnu, patyrusio jo spaudimą, žeminimą.

Po šių liudijimų kelios merginos televizijai „Info TV“ pareiškė studijų metais patyrusios nacionalinės premijos laureato fotografo Gintauto Trimako seksualinį priekabiavimą. Ketvirtadienį minėtame tinklaraštyje atsirado liudijimas ir dėl nederamo psichologo Arvydo Liepuoniaus elgesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Gasiūnas iš akademijos jau pasitraukė. VDA Senato etikos komiteto pirmininkas architektas Marius Šaliamoras penktadienį sakė, kad G. Trimako ir A. Liepuoniaus elgesiui su studentais įvertinti trūksta informacijos.

Anksčiau kaltinimų nederamu seksualiniu elgesiu sulaukė režisierius Šarūnas Bartas – režisieriaus aukomis tapusios viešai prisipažino aktorė Julija Steponaitytė bei dailininkė Paulė Boculaitė.

Išsamiau - TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų