REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
tv3.lt koliažas

Kad ir kaip dažnai darbo ieškoję ir sukčiams savo pinigus atidavę nelaimėliai viešina savo istorijas, patiklių žmonių vis dar atsiranda. Darbo Didžiojoje Britanijoje ieškojęs Darius savo kailiu patyrė, kaip lengvai galima atsisveikinti su pinigais, pasinaudojus neaiškios įmonės paslaugomis.

7

Kad ir kaip dažnai darbo ieškoję ir sukčiams savo pinigus atidavę nelaimėliai viešina savo istorijas, patiklių žmonių vis dar atsiranda. Darbo Didžiojoje Britanijoje ieškojęs Darius savo kailiu patyrė, kaip lengvai galima atsisveikinti su pinigais, pasinaudojus neaiškios įmonės paslaugomis.

REKLAMA

Vilniuje gyvenantis ir Didžiojoje Britanijoje darbą mėginęs rasti Darius portalui tv3.lt pasakojo, kad 2015 m. birželį kreipėsi į įdarbinimo agentūrą „Jobcenter“, kuri pažadėjo darbą už 130 eurų vienkartinį „ūkio mokestį“. Darius su „Jobcenter“ pasirašė 280 eurų paprastąjį vekselį. Tiesa, vėliau vyras sužinojo, kad darbinantis Europos sąjungoje tokie mokesčiai nereikalingi.

Išrašė nemenką sąskaitą

Nuvykęs į Didžiąją Britaniją ir pamatęs jam siūlomas apgyvendinimo ir darbo sąlygas, Darius nusprendė atsisakyti darbo pasiūlymo ir savarankiškai nuvykti pas draugus į Londoną.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš pradžių jiems (įdarbinimo agentūrai – aut. past.) minėjau, kad turiu reikalingus dirbti angliškus dokumentus, draudimą. Galiausiai jie man pareiškė, kad turiu susimokėti. Nesupratau, sakau, už ką aš turiu mokėti, jeigu turiu angliškus dokumentus. Jie apšalę. Sakau, ne, ačiū, važiuoju į Londoną“, - tv3.lt pasakojo Darius.

REKLAMA

Įmonė vyrui ėmė reikšti pretenzijas, kaip jis drįso atsisakyti surasto darbo, rašė jam laiškus, bet vėliau dingo.

„Tačiau šį mėnesį buvo įšaldyta mano banko sąskaita, nors pinigų buvo nemaža suma. Pasirodo, antstoliai įšaldė sąskaitą. Įmonė perdavė skolą. Su tuo asmeniu susisiekti praktiškai neįmanoma, telefonas yra išjungtas. Kai bandžiau rašyti, tai parašo, bet jei atrašo, rašo, kad yra neterminuotai išvykęs ir viskas. Jis viską perdavė antstoliams, kurie nori iš manęs 280 eurų“, - sakė Darius.

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, pridėjus išlaidas antstoliams ir notarui, Darius prašomas sumokėti 450 eurų.

Gausybė neaiškių įmonių ir ieškinys

Dariaus istorija atrodo gana paprasta, bet pasigilinus į jį apgavusios įmonės ir jos vadovo veiklą pasidaro aišku – darbo ieškojęs vyras apgautas meistriškai.

Internetinis „Jobcenter“ puslapis sukuria įprastos įmonės įvaizdį – pateikti reikalingi kontaktai, informacija, aprašymai. Tiesa, įdarbinimo agentūra save pristato pavadinimu „Darbman“.

Nors UAB „Darbman“ nebeegzistuoja, nes bankrutavo, anksčiau ji buvo įregistruota Laisvės pr. 60, Vilniuje, savininkas – Ilja Malkin. Vėliau tas pats I. Malkin tuo pačiu adresu įkūrė UAB „Jobcenter“, po to – UAB „Jobcenter LT“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jobcenter“ internetinio puslapio skiltyje „Kontaktai“ pateikiama dar kita informacija. Rašoma, kad įmonė priklauso grupei „Verslas123“, o įmokos už įdarbinimą gavėjas – UAB „Ekodara“. Pastarosios įmonės būstinė – Laisvės pr. 60, Vilnius. Tuo tarpu UAB „Verslas123“, kaip ir dar 2131 įmonė, įregistruota Ramybės g. 4-70, Vilniuje.

Įdomu tai, kad Dariaus tariama skola perduota išieškoti labai oficialiai skambančiai „Skolų išieškojimo inspekcijai prie Skolų ir bankroto departamento“. Nors skamba kaip institucija, tai viso labo uždaroji akcinė bendrovė, kurios būstinė – ta pati Ramybės g. 4-70.

Visų minėtų įmonių (išskyrus UAB „Ekodara“) teisiniai statusai neįregistruoti Registrų centre – įmonės bent dvejus metus nepateikė savo finansinių dokumentų.

REKLAMA

Skolos ir nepatenkinti klientai

Įdomu ir tai, kad I. Malkinui 2013 m. dėl Dariaus minėtojo vekselio iškelta civilinė byla pagal analogiškai nukentėjusio žmogaus ieškinį, siekiant pripažinti UAB „Jobcenter LT“ vekselį negaliojančiu. Nukentėjusysis bylą laimėjo.

2015 m. I. Malkinas priteista sumokėti 1880 eurų baudą už sukčiavimą ir apgaulingą įmonės buhalteriją.

Rekvizitai.lt nurodo, kad šiuo metu I. Malkino įmonė turi 1731,27 EUR socialinio draudimo skolą, įmonėje nedirba nė vienas apdraustas darbuotojas, o 2016 m. lapkritį dirbo vienas apdraustas darbuotojas.

Įmonei palikti 123 atsiliepimai, didžioji dalis jų – skundai dėl sukčiavimo, paimtų pinigų, bet nerasto darbo ir kt.

REKLAMA

„Si agentura yra s*****i zmones neapsigaukite. Siandien pati nuejau i darbo birza su kuriais jie ale bendradarbiauja tai is ten suzinojau, kad su jais nieks, net nedirba tiesiog eiliniai s*****i !!!“, - rašoma viename atsiliepime.

„Labai apgaudinejami zmones meluojama del darbo ir neatsiunciami dokumentai uz kuriuos yra sumoketa nepatarciau susideti su tokiais zmonemis ;)“, - rašo Karoliu prisistatęs vyras.

Portalui tv3.lt su I. Malkinu susisiekti telefonu nepavyko, laukiame jo atsakymo elektroniniu paštu.

Tuo tarpu Valstybinė mokesčių inspekcija portalą tv3.lt informavo, kad minėta įmonė sulaukė ir inspekcijos dėmesio – jos atžvilgiu mokesčių administratorius yra atlikęs kontrolės veiksmus, po kurių įmonei buvo priskaičiuota per 19 tūkst. eurų papildomai mokėtinų mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstatymai draudžia imti mokestį

Susipažinusi su Dariaus išgyventa situacija, Vilniaus universiteto Teisės klinikos konsultantė Laura Lazurevičiūtė patikino, kad tarptautinės ir nacionalinės teisės aktai garantuoja nemokamą tarpininkavimą įdarbinant.

„Privačios įdarbinimo agentūros nei tiesiogiai, nei netiesiogiai nereikalauja, kad darbuotojai visiškai arba iš dalies sumokėtų bet kokius mokesčius ar padengtų bet kokias išlaidas. Nors tarpininkavimo paslaugų teikėjai šio ribojimo bando išvengti prisidengdami dokumentų tvarkymo, administravimo ar vertimo mokesčiais, tokie mokėjimai priskiriami netiesioginiams mokesčiams ir yra neleistini“, - atsakyme tv3.lt rašė L. Lazurevičiūtė.

REKLAMA

Pasak konsultantės, įdarbinimo agentūros gali siūlyti pasirašyti vekselius, tačiau toks būdas nepalankus darbo ieškančiam žmogui.

„Siekiant nuginčyti vekselį, reikia kreiptis į teismą ir įrodyti, kad jo išdavimas buvo susietas su tarpininkavimo įdarbinat paslaugų teikimu, o kadangi jos turi būti nemokamos, vekselio nuginčijimas galimas remiantis paslaugų apmokestinimo prieštaravimu imperatyvioms įstatymo normoms“, - pastebėjo specialistė.

Jeigu sudarius sutartį asmuo nukentėjo nuo tarpininkavimo paslaugas teikiančio subjekto, asmuo apie tai turėtų pranešti teisėsaugos institucijoms, taip pat informuoti Valstybinę darbo inspekciją prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Valstybinę mokesčių inspekciją prie Finansų ministerijos.

Kilus klausimų ir siekiant išvengti neigiamų pasekmių ateityje, tarpininkavimo paslaugomis siekiantis pasinaudoti asmuo gali kreiptis nemokamos teisinės pagalbos į Vilniaus universiteto Teisės kliniką arba įdarbinimą kontroliuojančias institucijas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų