REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalyje ankstinamas vaikų ugdymas – nuo rugsėjo būti pirmokais jau galės ir šešiamečiai. Apsispręsti dėl to pirmiausia turės tėvai. Specialistai pataria gerai apsvarstyti vaikų galimybes, nes pastebima, kad jos neretai pervertinamos.

Šalyje ankstinamas vaikų ugdymas – nuo rugsėjo būti pirmokais jau galės ir šešiamečiai. Apsispręsti dėl to pirmiausia turės tėvai. Specialistai pataria gerai apsvarstyti vaikų galimybes, nes pastebima, kad jos neretai pervertinamos.

REKLAMA

Seimo prieš pat Naujuosius priimtomis Švietimo įstatymo pataisomis nutarta sudaryti galimybę tėvams nuspręsti, kokio amžiaus – 5 ar 6 metų – vaikas pradės lankyti priešmokyklinę grupę. Atitinkamai pradinį ugdymą vaikas galės pradėti lankyti 6 ar 7 metų.

Pažymima, kad nuo šio rugsėjo pradedamas taikyti ugdymo ankstinimo procesas nėra privalomas. Tėvai patys nutars dėl vaiko leidimo į priešmokyklinę grupę vienais metais anksčiau.

Iki dabar buvo nustatyta, kad priešmokyklinis ugdymas pradedamas teikti vaikui, kai tais kalendoriniais metais jam sueina 6, o pagal pradinio ugdymo programą pradedamas ugdyti 7-erių.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo pataisos lėmė, kad nuo vasario nelieka ir privalomo vaiko brandumo vertinimo, kai tėvai pageidauja ugdyti 6 metų dar neturintį vaiką pagal priešmokyklinio ugdymo programą.

REKLAMA

Tėvai (globėjai) turi teisę kreiptis į pedagoginę psichologinę ar švietimo pagalbos tarnybą dėl 5 metų vaiko brandumo ugdytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą vertinimo.

Toks vertinimas atliekamas konsultavimo tikslais, išsiaiškinant vaiko galias ir sunkumus, jo raidos lygį įvairiose srityse (kalbinių gebėjimų, bendravimo ir pan.), atskleidžiant veiksnius, kurie galėtų nulemti jo gebėjimą mokytis, pasiekimus, socialinę sėkmę. Šitaip siekiama padėti tėvams (globėjams) priimti pagrįstus sprendimus dėl ankstyvesnio vaiko ugdymo pagal priešmokyklinio ugdymo programą.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistams nustačius, kad vaikas nėra pakankamai pasirengęs ugdytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą, galutinį sprendimą dėl ėjimo į priešmokyklinę grupę priims tėvai (globėjai).

Tėvai – už naujoves

Pasak rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistės Ramunės Bakučionienės, tėvai jau buvo informuoti apie laukiančias švietimo naujoves. Ji paaiškino, kad penkiamečiai, anksčiau pradėję ugdytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą, galės būdami šešerių pradėti mokytis pagal pradinio ugdymo programą.

Šešiamečiai, kurie baigę priešmokyklinio ugdymo programą, galės eiti į pirmą klasę. „Kai kurie tėvai galvoja, kad jau dabar visi šešiamečiai galės būti pirmokais. Tačiau esmė ir yra ta, kad, jeigu jos nebaigė, negalės, nes priešmokyklinis ugdymas yra privalomas“, – patikslino ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasakojo, kad rajono ugdymo įstaigos atlieka tėvų apklausas. Atsiranda vienas kitas, norintis, kad atžala būtų pradedama ugdyti anksčiau.

Jeigu tėvams kyla abejonių dėl vaiko brandos, jie gali kreiptis į švietimo pagalbos tarnybą ir prašyti įvertinti vaiko brandą ugdytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą. Tarnyba atliks vertinimą ir tėvams pateiks rekomendacijas.

Komplektuos klases

„Jei vaikas jau lanko ikimokyklinio ugdymo įstaigą ir pageidaujama paankstinti privalomą priešmokyklinį ugdymą, reikia apie tai informuoti įstaigos vadovą, – sako R. Bakučionienė. – O jeigu vaikas ateinančiais metais jau bus pirmokas – pateikti prašymą dėl pradinio ugdymo programos pradžios bendrojo lavinimo mokyklai pagal gyvenamąją vietą.“

REKLAMA

Jau nuo vasario 1 dienos tėvai galės nuspręsti, ar, pavyzdžiui, jų penkiametis pasirengęs būti priešmokyklinuku. Informuoti apie tai svarbu, kad būtų galima pradėti komplektuoti grupes ir klases.

Projektą dėl vietų jose kovo mėnesį svarstys rajono taryba. Tačiau, manoma, iki tada greičiausiai dar nebus paaiškėjusių galutinių skaičių – paprastai jie kinta iki rugsėjo. Taigi tėveliai dar turės laiko pagalvoti.

2015–2016 mokslo metais į pirmas klases rajone atėjo keturi šešiamečiai, į priešmokyklinę grupę – vienas penkiametis. Tarp į pirmas klases 2016–2017 m. atėjusiųjų – taip pat keturi šešiamečiai. Šiemet – du.

Dar per maži

Švietimo ir mokslo ministerija skelbia, kad ikimokyklinio ugdymo tikslas – padėti vaikams išsiugdyti savarankiškumo, sveikos gyvensenos, pozityvaus bendravimo pradmenis, pažinti savo šalį, pradėti mokytis kūrybiškumo ir mokėjimo mokytis. Į ikimokyklinio ugdymo įstaigas priimami vaikai nuo gimimo iki 6 (išimtinais atvejais – iki 5) metų. Tai yra iki tol, kol jie pradės lankyti priešmokyklinę grupę.

REKLAMA

Priešmokyklinis ugdymas Lietuvoje tapo privalomas nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. Jo tikslas – užtikrinti optimalią vaiko raidą, atsižvelgiant į jo asmens unikalumą ir ugdymosi poreikius, padėti pasirengti sėkmingai mokytis mokykloje. Priešmokyklinis ugdymas vykdomas pagal švietimo ir mokslo ministro patvirtintą Priešmokyklinio ugdymo bendrąją programą.

Ar anksčiau ugdytis pradėję vaikai gali tapti sėkmingesniais moksleiviais? Kad tai neretai – per jaunas amžius, pripažįsta ir patys pedagogai.

„Auklėtojos dėl to truputį nerimauja. Tuo labiau kad tėvai ne visada adekvačiai įvertina vaikų gebėjimus. Psichologų, vertinančių vaikų brandą, teigimu, tokio amžiaus vaikai sunkiai susikaupia, neturi savitvarkos įgūdžių – atėjus iš namų jiems sunku tvarkytis. Kai kurie turi kalbos problemų – su jais dirba logopedas“, – sako R. Bakučionienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atitinka ne visi

Kiekvieno vaiko branda, anot jos, yra individuali. Išsiaiškinti, ar vaikas pasirengęs mokytis, padeda Ukmergės švietimo pagalbos tarnybos specialistai.

2015 m. brandą tyrėsi septyni vaikai, susiruošę lankyti priešmokyklinį ugdymą. Iš jų tam tikrą reikiamą lygį atitiko keturi. 2016 m. tyrėsi dešimt vaikų, septyni neatitiko. 2017 m. – trys, atitiko vienas.

„Tėvai, norintys leisti vaikus anksčiau mokytis, turėtų pasitarti su specialistais, pasikalbėti kiekvienu individualiu atveju. Tokią galimybę suteikia įstatymai“, – pataria ji. Kilus klausimų dėl ugdymo naujovių ragina kreiptis į Švietimo ir sporto skyrių tel. (8 340) 63987.

REKLAMA

***

Daugumoje Europos šalių 6 metų ar jaunesni vaikai privalo pradėti lankyti ugdymo įstaigą. Vienose šalyse tokio amžiaus vaikai lanko pradinę mokyklą, kitose privalomai dalyvauja ankstyvajame ugdyme.

♦ Lietuva vadinama viena iš tų Europos Sąjungos šalių, kuri privalomą priešmokyklinį ugdymą įvedė vėliausiai. Latviai vaikus privalomai ruošia dvejus metus, suomiai ir didžioji dauguma kitų šalių – metus iki mokyklos.

♦ Kai kuriose šalyse vaikai pradedami mokyti ypač anksti. Pavyzdžiui, Belgijoje, teigiama, jau 2,5 metų mažyliai lanko mokyklą. Klasėje dėsto vienas mokytojas, kuris nuolat dirba su vaikais. Jis juos moko būti tvarkingais, draugauti, padėti vienas kitam, pagarbiai elgtis.

Vaidotė Šantarienė

Šaltinis: Ukmergės žinios

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų