REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikai kreipiasi į moteris: tai – mirtinai pavojinga jūsų vaikams

Mama rėžia tiesiai šviesiai – sidrą gėrė per visą nėštumą

Iš naujagimio kraujo lašo šalies mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, kiek nėščiųjų Lietuvoje vartoja alkoholį. Toks tyrimas Lietuvoje vykdomas pirmą kartą ir nors dar tik pradėtas, skaičiai jau šokiruoja – Lietuvoje taurelę pakelia kone kas antra kūdikio besilaukianti moteris.

Iš naujagimio kraujo lašo šalies mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, kiek nėščiųjų Lietuvoje vartoja alkoholį. Toks tyrimas Lietuvoje vykdomas pirmą kartą ir nors dar tik pradėtas, skaičiai jau šokiruoja – Lietuvoje taurelę pakelia kone kas antra kūdikio besilaukianti moteris.

REKLAMA

Į kovą su geriančiomis būsimomis motinomis kyla ir garsiausi šalies medikai, ir menininkai.

Naujai iškepta mama rėžia tiesiai šviesiai – sidrą gėrė per visą nėštumą. Esą skonis kaip limonado, tad ir kūdikiui kenkti neturėtų. Jauna moteris net gimdyti važiavo išgėrusi sidro.

"Man pradėjo bėgt vandenys, išsikvietėm greitąją, išvežė į gimdymo namus ir ten pradėjo akušerė ant manęs rėkt, kad čia pijokė atvažiavo, kad net vaisiaus tie vandenys alkoholiu smirdi. Ir kai vaikas gimė, tai irgi iš burnytės alkoholiu smirdėjo", - anonimiškai kalbėjo moteris. 

Naujagimis į pasaulį atkeliavo jau su promilėmis. Medikai mažylį atgaivino ir sidro mėgėją su vaiku išleido namo. Tačiau perspėjo – kūdikis gali lėčiau vystytis, vėliau sėdės, vaikščios, greičiausiai turės didelių problemų mokykloje.

REKLAMA
REKLAMA

"Dažniausiai motina, kuri pastoviai geria alkoholį, atvyksta išgėrusi į gimdymo namus, jinai dažniausiai pagimdo naujagimį su abstinencijos požymiais: naujagimis reikalauja to alkoholio kiekio, kurį gaudavo pas mamą, o atjungtas nuo virkštelės, jam tiesiog tas poreikis nepraeina ir dėl to yra baisos pasekmės, gali būti traukuliai, labai yra čaižus ir skardus riksmas", - kalbėjo medikė K. Mačiulienė, gimdymo namų vadovė.

REKLAMA

Kaip dažnai Lietuvoje nėščiosios vartoja alkoholį, tikslių duomenų nėra, mat visi tyrimai remiasi apklausomis, kuriose nėščiosios nori pasirodyti kiek geresnės, nei iš tiesų yra ir skaičius dėl alkoholio vartojimo pagražina.

Santarų medicininės genetikos centro vadovas profesorius Algirdas Utkus pasakoja pradėjęs visiškai naują mokslinį tyrimą, kuris atskleis tikruosius skaičius, kiek nėščiųjų Lietuvoje vartoja alkoholį.

Iš kraujo lašo genetikai sako galintys pamatyti pakitimus, net jei nėščioji alkoholio ragavo vieną kartą. Nors tyrimas dar tik pradėtas, jau pavyko ištirti kelis šimtus naujagimių. Rezultatai išties kelia nerimą.

REKLAMA
REKLAMA

Patarimai, kad nedidelis kiekis alkoholio nėščiajai gali būti tik į naudą, pavyzdžiui, pakelti kraujo spaudimą, medikus šiurpina.

Medikai aiškina, kad laikas nuo trečios iki dešimtos nėštumo savaitės – pats pavojingiausias, mat tuomet formuojasi svarbiausi organai - širdis, akys, ausys, kojos, rankos, centrinė nervų sistema, tad net ir taurė vyno gali palikti žymę visam gyvenimui. Kad vaikas gimė su alkoholio sindromu atskleidžia net veido bruožai. O tokių Lietuvoj kasmet gimsta vienas iš 1000.

Mamos esą dažnai nesupranta, kodėl jų vaikai sunkiai priauga svorio, yra itin judrūs, visiškai nesugeba susikaupti. Tokių vaikų mamoms medikai pataria gerai pagalvoti, ar tik nebuvo pakėlusi taurelės nėštumo metu. Į kovą su išgeriančiom būsim motinom kyla net menininkai, kurie simboliais, judesiu, vaizdais jie žada kalbėti apie šią opią problemą.

Kiek Lietuvoje nėščiųjų vartoja alkoholį, paaiškėti turėtų metų pabaigoje.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže: 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų