REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įjungus žalią šviesą universitetų jungimui, po kurio pedagogus ruošęs Lietuvos edukologijos universitetas taps Vytauto Didžiojo universiteto dalimi, pedagogai baiminasi, kas ir kur ruoš pedagogus. Tuo tarpu švietimo ir mokslo ministrė ramina, kad pedagogų rengimo kokybė nesmuks, o specialistų nepritrūks.

Įjungus žalią šviesą universitetų jungimui, po kurio pedagogus ruošęs Lietuvos edukologijos universitetas taps Vytauto Didžiojo universiteto dalimi, pedagogai baiminasi, kas ir kur ruoš pedagogus. Tuo tarpu švietimo ir mokslo ministrė ramina, kad pedagogų rengimo kokybė nesmuks, o specialistų nepritrūks.

REKLAMA

Po švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės įrašu socialiniame tinkle „Facebook“ įsižiebė diskusija. Ministrei parašius, kad „aukštojo mokslo pertvarka sparčiai juda į priekį“, Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) docentas, filosofas Liutauras Degėsys iškėlė klausimą, kas ir kaip pradės rengti mokytojus 2018 metais, rugsėjo 1 d., kiek pedagogų iki šiol parengė Vilniaus universitetas (VU).

Nors ministrė prašytų skaičių nepateikė, ji pažadėjo L. Degėsiui suteikti jį dominančią informaciją. VU pedagogai rengiami pagal profesines pedagogines studijas arba kitų krypčių studentams pasirinkus gretutines pedagogikos studijas.

REKLAMA
REKLAMA

Baiminasi, kad ministrė nežino

Portalui tv3.lt L. Degėsys išsakė nuogąstavimą, kad pati ministrė nežino, kas, kaip ir kiek pedagogų rengia šiuo metu.

REKLAMA

„Tai, kad ministrei nėra aišku. Aš vis laukiu iš jos atsakymo, kad ji man [suteiktų] kokius skaičius, nes ji man atsiuntė MOSTA lenteles bendras, bet iš jų nesimato, nes nėra atskirtas tarkim pedagogų rengimas universitete ir kitose mokyklose, kurios ruošia pedagogus. Tai tiesiog rugsėjo pirmoji artėja ir man įdomu, gal ji turi kokių planų“, - tv3.lt kalbėjo L. Degėsys.

Palyginus su 2016 m., pernai LEU pasirašė 50,7 proc. mažiau bakalauro studijų sutarčių. Švietimo ir mokslo ministerija pernai neskyrė krepšelių rengti tam tikrų sričių pedagogus.

REKLAMA
REKLAMA

„Filosofijos specialybėje buvo taip padaryta, kad galima priimti tik mokančius už mokslą studentus, krepšeliai nebuvo skirti nei lituanistams, nei istorikams, nei matematikams. Faktiškai, kai neskiria krepšelių, tai leidžia priimti už pinigus. Bet tikėtis, kad žmonės stos į pedagoginį ir mokės už mokslą, tai to niekada nebūdavo.

Aišku, vieną kitą turėjome ir mokantį už mokslą. Ten dar buvo vienas apribojimas, kad grupėje turi būti ne mažiau nei 15 žmonių ir pažymys – ne mažiau nei 8. Suprantate, buvo nuaustas toks kelias, kad nė vienas faktiškai neįstojo. Man rūpi, kas ruošia mokytojus ir kas bus, nes šiemet universitetas nepriėmė nieko, tik ikimokyklinį auklėjimą ir pradinį ugdymą“, - rūpinosi docentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Degėsys ministrės klausia, kiek ir kokių krepšelių gaus pedagogus rengiantys universitetai nuo rugsėjo 1-osios, ar užteks šiuo metu rengiamų pedagogų. Docentas teigė, kad, Pedagogų rengimo centro duomenimis, pernai VU priėmė 60 pedagogais norinčių būti studentų.

Tuo tarpu VU atstovas Ervinas Spūdys portalą tv3.lt informavo, kad 2016 m. profesines pedagogikos studijas VU baigė 32 asmenys, 2017 m. priimti 69 asmenys.

Svarbu ne studentų kiekis

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) duomenimis, Vilniuje pedagogų rengimo centru tampa VU, turintis daugiausia akademinio potencialo. Kaune Vytauto Didžiojo universitete bus formuojamas antras mokytojų rengimo centras, prie kurio jungiamas LEU. Trečiasis centras, turintis specialiosios pedagogikos įdirbį, veiks Šiauliuose.

REKLAMA

2017 m. Lietuvoje pedagogus rengė iš viso 16 aukštųjų mokyklų, buvo registruota daugiau nei šimtas švietimo ir ugdymo studijų krypties programų. Į pedagogikos studijas 2017 m. priimti 1052 studentai: 295 – kolegijose, 400 – bakalauro studijose universitetuose, 83 – magistro studijose universitetuose, 274 – profesinėse studijose universitetuose.

Iš jų apie ketvirtadalis įstojo pedagogikos studijuoti Lietuvos edukologijos universitete. Vilniaus universitetas pastaraisiais metais kasmet parengia po keliasdešimt mokytojų, rodo ŠMM duomenys.

Pasak švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės, svarbiausias klausimas yra ne priimamų studijuoti studentų kiekis, o ar mokytojų rengimo pasiūla atitinka realų mokytojų poreikį.

REKLAMA

„Pastaraisiais metais LEU neproporcingai daug studentų priimdavo į šokio ir kūno kultūros specialybes, kurių pedagogų netrūksta. Tačiau labai nedaug ruošdavo mokytojų dalykininkų – pavyzdžiui, chemijos, fizikos, matematikos mokytojų, kurių Lietuvos mokyklose trūksta ar truks ateityje. Matydami šią problemą, jau 2017 m. finansavimą nukreipėme į pedagogikos profesines studijas, į kurias pedagogo kvalifikacijos įgyti ateina jau baigusieji dalyko – pavyzdžiui, chemijos bakalauro studijas“, - atsakyme tv3.lt rašė J. Petrauskienė.

ŠMM duomenimis, kasmet į pedagogikos studijas Lietuvos aukštosiose mokyklose įstoja mokytis per 1000 studentų, tačiau tik apie ketvirtadalis absolventų po studijų baigimo dirba mokytojais. Palyginimui: 2017 m. LEU baigė 458 pedagogai, į mokyklas dirbti iš jų nuėjo 127 – tai yra 28 proc. baigusiųjų. O pedagogikos studijas VU baigė 87, iš jų į mokyklas dirbti nuėjo 46 – daugiau nei pusė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų