REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išgavo prisipažinimą: Ramūnas Karbauskis neslepia įvykdęs pažeidimą

Generalinė prokuratūra ėmėsi tyrimo

Po žiniasklaidoje paviešintos informacijos, kad valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ naudojosi jo sūnų, sesers, brolio ir tėvo valdoma žeme, R. Karbauskis prisipažino dovanojęs žemės artimiesiems.

Po žiniasklaidoje paviešintos informacijos, kad valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ naudojosi jo sūnų, sesers, brolio ir tėvo valdoma žeme, R. Karbauskis prisipažino dovanojęs žemės artimiesiems.

REKLAMA

Portalas 15min skelbia, kad politiko sūnūs Mantas ir Justinas Karbauskiai į įmones „Aukštaitijos agroncentras“ bei „Žemėnauda“ įnešė apie 7 mln. eurų. Anot portalo, jaunųjų Karbauskių verslai dalį valdomos žemės nuomoja „Agrokoncerno“ įmonėms.

Žemės valdytojais per įmonę „Naisių investicijos“ taip pat yra ar buvo jo sesuo, brolis ir tėvas, o ta žeme naudojosi politiko koncernas, kuriam įstatymai žemės pirkti neleido.

Prisipažino dovanojęs žemės

Nors pats R. Karbauskis purtosi kaltinimų, kad apėjo įstatymus, draudžiančius vienam asmeniui, įmonei ir susijusiems asmenims turėti daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės, jis pripažįsta pernai dovanojęs žemės ir to nedeklaravęs.

REKLAMA
REKLAMA

„Vieną sykį, kada man teko dovanoti, tai yra prieš du mėnesius. Tai va, mano pažeidimas, aš dabar galiu pripažinti, kad aš vėluoju truputį deklaruoti tą dovanojimą. Tai čia yra praeitais metais įvykęs pabaigoje metų įvykęs dovanojimas. Tai nieko bendro neturi su tuo, ką rašo, nes ten buvo iš banko kreditų“, - „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis.

REKLAMA

LVŽS pirmininkas tikina, kad nepažeidė tuo metu galiojusių įstatymų, nes jo valdytos įmonės neturėjo daugiau nei 500 hektarų žemės.

„2014 m. nebuvo jokio siejimo jokių įmonių tarpusavyje tarp savininkų. Tas pats žmogus galėjo turėti kiek nori įmonių, o tos įmonės negalėjo turėti daugiau kaip 500 hA. Tai va galiu pasakyti, nė viena iš įmonių, kurias aš esu įgijęs per bankrotus ir t.t., neturi daugiau kaip 500 hA, nes laikėsi tuo metu galiojusių įstatymų“, - tikino R. Karbauskis.

Paaiškino turimą turtą

2017-ųjų pabaigoje papildomais piniginiais įnašais 1,355 mln. eurų iki 7,392 mln. eurų buvo didinamas ir J. Karbauskio kontroliuojamos „Žemėnaudos“ įstatinis kapitalas. Registrų centro duomenimis, naują akcijų emisiją išpirko J. Karbauskis, dabar valdantis 99,95 proc. „Žemėnaudos“ įstatinio kapitalo. Nedidelius šios įmonės akcijų paketus dar valdo bendrovės „Naisių investicija“ ir Marijampolės agrocentras.

REKLAMA
REKLAMA

R. Karbauskio teigimu, savo sūnums pernai lėšų jis suteikė būtent šių įmonių kapitalo didinimui. Tiesa, politikas neatmetė galimybės, kad savo vyresnį sūnų finansiškai buvo parėmęs ir anksčiau.

„Vyresniam, aš dabar turėčiau pasitikrinti, ar 2015 ar kuriais kitais metais, aš kaip nors kitaip dar nerėmiau. Bet tai buvo, aišku, ne tokio masto sumos“, – BNS aiškino R. Karbauskis.

Jis taip pat pabrėžė, kad didžiąją dalį turimos žemės jo sūnums priklausančios įmonės dirba pačios, ir tik tik labai nedidelę dalį gali būti išnuomojusios nesusijusioms bendrovėms ar asmenims, tarp jų ir paties R. Karbauskio valdomam „Agrokoncernui“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu nuomoja, tai vieną kitą sklypą, jeigu jis yra ne toje teritorijoje, kurioje tas ūkis dirba. Tos įmonės pačios žemę dirba. Gal ten yra viena kita pasyvesnė ir nedirbanti, bet tada jos nuomoja sau pačioms, dirbančioms įmonėms, tos pačios grupės įmonėms“, – kalbėjo R. Karbauskis.

„Jos nėra įsteigtos tam, kad „Agrokoncernui“ nuomotų“, – pabrėžė politikas.

Įstatymas draudžia vienam asmeniui, įmonei ir susijusiems asmenims turėti daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės. R. Karbauskis sakė, kad šiais sandoriais „įstatymų nebuvo bandoma apeiti, nes įstatymų buvo laikomasi“.

Generalinė prokuratūra

Generalinė prokuratūra antradienį nusprendė pradėti tyrimą įvertinti žiniasklaidos pranešimus apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausančio verslo ir jo šeimos narių valdomą žemę.

REKLAMA

„Atsižvelgiant į žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie atvejus, kai keli juridiniai asmenys galimai bendrai valdo didesnius nei teisės aktuose nustatyti 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės plotus, Generalinėje prokuratūroje priimtas sprendimas inicijuoti tyrimą ginant viešąjį interesą“, - rašoma prokuratūros pranešime spaudai.

Generalinėje prokuratūroje BNS patvirtino, kad tyrimas pradėtas reaguojant į žiniasklaidos pranešimus apie R. Karbauskį.

Anot prokuratūros, atlikus tyrimą ir įvertinus gautus duomenis, bus priimtas sprendimas, ar yra įstatyme nustatyti pagrindai kreiptis į teismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų