REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Už grotų (nuotr. Fotolia.com)

Visą Lietuvą sukrėtė itin žiaurus sargo Marijano Siniavskio nužudymas. Dar labiau visi buvo priblokšti, kai sužinojo, kad policija sulaikė tris įtariamuosius, kurių vienas – vos 15 metų paauglys.

13

Visą Lietuvą sukrėtė itin žiaurus sargo Marijano Siniavskio nužudymas. Dar labiau visi buvo priblokšti, kai sužinojo, kad policija sulaikė tris įtariamuosius, kurių vienas – vos 15 metų paauglys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savaime suprantama, šiuo metu dar per anksti teigti, kad 15-metis tiesiogiai prisidėjo prie nužudymo. Į šį klausimą atsakys ikiteisminis tyrimas. Bet pasižvalgius po kriminalinius archyvus, galima nesunkiai rasti itin žiaurių nepilnamečių elgesio apraiškų. Pateikiame keletą pavyzdžių.

REKLAMA

Gyrėsi draugams

2015 metais visuomenė su kraupu žvelgė į nužudymą Panevėžyje. Du jauni panevėžiečiai buvo apkaltinti itin žiauriu nusikaltimu iš chuliganiškų paskatų. Skaistakalnio parke jie mirtinai uždaužė nuolatinės gyvenamosios vietos neturintį vyrą, o vėliau jo kūną įmetė į upelį.

Kaltinimai pareikšti jau pilnametystės sulaukusiems panevėžiečiams Edvinui ir Modestui. Nusikaltimas plačiai nuskambėjo visuomenėje, kadangi buvo itin brutalus. Mirtinai uždaužė tądien gimtadienį šventusį girtą vyrą.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunuoliai, neblaivūs eidami per Skaistakalnio parką, pastebėjo netoli pėsčiųjų tako gulintį 43 metų benamį ir jį suspardė. Palikę nejudantį žmogų, vaikinai nuėjo susitikti su draugais. Maždaug po pusvalandžio grįždami atgal jie egzekuciją pratęsė, o vėliau aukos kūną įmetė į netoliese tekantį Žagienės upelį.

Vėliau teismo medicinos ekspertai nustatė, kad aukai buvo suduota daugiau nei keliolika smūgių į galvą bei kitas kūno vietas. Žmogus mirė nuo sunkios galvos traumos. Duodami parodymus kaltinamieji teigė, kad taip pat svarstė versiją auką padegti, tačiau šio sumanymo jie neįgyvendino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie mušė žmogų be jokios priežasties, buvo apsvaigę, veikė grupėje, norėjo pasirodyti vienas prieš kitą. Jie sudavė daug smūgių pagaliais – nemažiau kaip dvylika.

Po įvykdyto kraupaus nusikaltimo Edvinas Mitkus apie tai gyrėsi savo draugams ir girtaudamas su pažįstamais asmenimis tarsi didžiuodamasis jų klausė: „Koks jausmas gerti su žmogžudžiu“?

Tiesa, kadangi nusikaltimą jie abu įvykdė būdami nepilnamečiai (vienam iki pilnametystės buvo likęs mėnuo, o kitam – trys ), maksimali jiems grėsusi bausmė – vos iki 10 metų nelaisvės.

REKLAMA

Išsityčiojo iš aukos

2014-siais Klaipėdoje buvo nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje du paaugliai kaltinti apiplėšę ir žiauriai nužudę gargždiškį spaudos fotografą Stasį Šeštauską.

Pareigūnai nustatė, kad 60-metį vyrą žiauriai žudė 14, 15 ir 13 metų berniukai. Į teisiamųjų suolą sėdo tik du paaugliai, mat jauniausiasis jų yra pernelyg jaunas teisti.

2014-ųjų vasario 28-osios vakare Minijos pakrante vaikštinėjęs S. Šeštauskas sutiko tris paauglius. Paklausę, ar vyras turi cigarečių jie netrukus jį pargriovė ir užspardė. Vienas vaikų suaugusiam vyrui šokinėjo ant galvos.

REKLAMA

Velionio kūną žmonės aptiko tik kitą dieną. Užpuolikai pagrobė dokumentus ir pinigus. Visi kiti daiktai buvo išmėtyti netoliese. Nužudytojo asmenybė išaiškėjo radus prekybos centro nuolaidų kortelę. Jaunieji žmogžudžiai elgėsi itin ciniškai. Byloje yra duomenų, kad ant žiauriai žudomo vyro jie dar ir nusišlapino.

Svaidė į auką akmenis

2014 metais Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį trims jaunuoliams, kurie itin žiaurų nusikaltimą įvykdė dar 2012-siais, būdami nepilnamečiais. Nuosprendis skelbtas byloje dėl 15-mečio Vėliučionių vaikų socializacijos centro auklėtinio itin žiauraus nužudymo – kaltais pripažinti ir kalėti laisvės atėmimo bausmėmis nuteisti trys to paties socializacijos centro auklėtiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pilnametystės jau sulaukęs Vytautas M. už nužudymą, plėšimą ir vagystę bei anksčiau įvykdytus nusikaltimus iš viso kalės devynerius metus ir šešis mėnesius. Pilnametystės nesulaukęs Dmitrijus M. už tokius pat nusikaltimus kalės septynerius metus. Jevgenijus V. už sunkius nusikaltimus sulaukė aštuonerių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmės.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2012 metų liepos 1-osios vakarą 16-metis ir 17-metis jaunuoliai, būdami apsvaigę nuo alkoholio, Vilniaus rajone, Šatrininkų seniūnijoje, Vėliučionių kaime, iš baro pagrobė kelis butelius degtinės. Paskui kartu su dar vienu nepilnamečiu ir vienu mažamečiu itin žiauriai ir kankindami nužudė kitą paauglį.

REKLAMA

Vėlyvą vakarą, minėti jaunuoliai, pabėgę iš Vėliučionių vaikų socializacijos centro, įsivėlė į asmeninį konfliktą su nepilnamečiu, taip pat neteisėtai pasišalinusiu iš Vėliučionių vaikų socializacijos centro. Nuo alkoholio apsvaigę vaikinai mušė sutiktąjį, suduodami daugybę smūgių, taikydamiesi į galvą ir kaklą.

Kaip skelbė prokuratūra, vėliau sąmonę praradęs nukentėjusysis nutemptas į Vėliučionių smėlio karjerą, čia nepilnamečiai, pasikeisdami svaidė į jį akmenis, vėliau gyvą užkasė smėlio iškasoje ir užvertė kūną dideliais akmenų luitais, neleidžiančiais ištrūkti. Nuo patirtų sužalojimų nukentėjusysis mirė.

REKLAMA

Teismas konstatavo, kad auka buvo ilgai mušama, patyrė dideles dvasines kančias, todėl nužudymas gali būti vertinamas kaip itin žiaurus. Tą patį vakarą du egzekucijos rengėjai, veikdami kaip bendrininkai, panaudodami fizinį smurtą, pagrobė svetimą turtą: po žmogžudystės jie užpuolė pro šalį einantį žmogų, sulaužė jam šonkaulius, kad pagrobtų žiebtuvėlį ir septynias cigaretes.

Užmetė duris ir šokinėjo ant jų

2010-siais Šiaulių apygardos teismas už grotų pasiuntė tris jaunuolius, mirtinai sumušusius miegantį benamį. Žiaurus nusikaltimas 2008 metų liepos 15 dieną padarytas Naujojoje Akmenėje V.Kudirkos gatvėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisme nustatyta, kad tuomet dar nepilnamečiai Ovidijus P., Mindaugas R. ir Mindaugas B. po išgertuvių šlaistėsi V. Kudirkos gatvėje. Prispirti gamtinių reikalų jaunuoliai įėjo į apleistą bendrabutį. Čia susisukęs guolį miegojo 41-rių metų vyras.

Jaunuoliai iš valkatos sumanė pasityčioti. Pakaitomis keliasdešimt kartų smogė jam rankomis ir kojomis į galvą ir kitas kūno vietas. Vėliau ant leisgyvio vyro užmetė duris ir ant jų šokinėjo.

Teisme konstatuota, kad vyras mirė nuo smūgių į galvą. Į šią kūno vietą smūgiavo visi trys teisiamieji. Jaunuoliai pripažinti kaltais iš chuliganiškų paskatų nužudę bejėgiškos būklės žmogų.

REKLAMA

Aštuoniolikmetis Mindaugas B. nuteistas septyneriems su puse metų nelaisvės, jo bendraamžis Mindaugas R. – 6-eriems, o devyniolikametis Ovidijus P. – 7-eriems metams nelaisvės. Skirdamas bausmes teismas atsižvelgė į žudikų jauną amžių. Nusikaltimo metu visi jie buvo nepilnamečiai.

Suspardė dėl 6 litų

2005-siais trys jauni panevėžiečiai į teisiamųjų suolą sėdo už sunkius nusikaltimus - tyčinę žmogžudystę iš savanaudiškų paskatų bei plėšimą. Labiausiai kelia nerimą tai, jog visi teisiamieji buvo dar nepilnamečiai: niekur nedirbantis ir nesimokantis Simonas L. (17 m.), „Žemynos“ vidurinės mokyklos moksleivis Edgaras C. (15 m.) bei Jaunimo mokyklos šeštaklasis Tadas L. (14 m.).

REKLAMA

Beje, vyrukai anksčiau jau buvo teisti už vagystes, tačiau dėl jauno amžiaus nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti (pritaikytos tik auklėjamosios priemonės - įpareigota nakvoti namuose, nesilankyti įtartinose vietose, klausyti tėvų ir panašiai).

Vėlų 2004-ųjų gegužės 15-osios vakarą Simonas L., Edgaras C. ir Tadas L. be tikslo šlaistėsi Panevėžio gatvėmis. Jie dairėsi, ką apiplėšus. Nuošalioje vietoje Beržų gatvės gale, prie „Panevėžio butų ūkio“ teritorijai priklausančių garažų, išvydę žingsniuojantį vyriškį, chuliganai sukluso.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo žaibiškai pasidalinta vaidmenimis: kuris smogs pirmas, ką tuo metu darys antras, trečias... Bet prieš tai reikėjo įsitikinti, ar nepažįstamąjį pavyks įveikti. Jį pasitikę, jaunieji plėšikai paprašė cigaretės. Užsisvajojęs žmogelis neišgirdo, kad į jį kreipiamasi – ramiai žingsniavo toliau.

Chuliganai suprato, kad jis – išgėręs, ir dar labiau apsidžiaugė. Simonas įsibėgėjo ir spyrė jam į nugarą, - teismo posėdyje šiurpiais prisiminimais dalijosi Edgaras C. - Vyras iškart nugriuvo ant pilvo - tada aš jam spyriau į galvą... Kai žiauriai talžomas vyriškis prarado sąmonę, užpuolikai perėjo prie kito iš anksto suplanuoto veiksmo - iškratė nelaimėlio kišenes.

Rado piniginę ir pakelį „Klaipėdos“ cigarečių. Dideliam plėšikų nusivylimui, piniginėje barškėjo vos šeši metaliniai litai, o pakelyje buvo tik trys cigaretės... Tiesa, viename užslaptintame piniginės skyrelyje dar pavyko aptikti panevėžiečio Rimanto L. vardu išduotą leidimą į darbovietę bei banko mokėjimo kortelę. Tačiau šia kortele chuliganai taip ir neišdrįso pasinaudoti - o jei beperkant prekes kas pričiups?

Tad netrukus ir nukentėjėlio asmeniniai dokumentai, ir banko kortelė atsidūrė pakelės krūmuose... Žiauriai suspardytą vyriškį palikę gulėti kraujo klane, nepilnamečiai sadistai už rastus šešis litus nusipirko 2 litrus alaus, kurį čia pat, už parduotuvės kampo, ištuštino. Pagalbos nesulaukęs vyras – po kurio laiko mirė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų