REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nebegalėdami taikstytis su menkais atlyginimais ir darbo sąlygomis, Lietuvos medikai organizuoja mitingą, siekdami valdžiai parodyti, jog nesibaimina laimės ieškoti svetur. Šiuo savo žingsniu medikai reikalauja ne konkrečių skaičių algalapyje, o visapusiškos pertvarkos, po kurios rezidentų ir gydytojų atlyginimai būtų susieti.

Nebegalėdami taikstytis su menkais atlyginimais ir darbo sąlygomis, Lietuvos medikai organizuoja mitingą, siekdami valdžiai parodyti, jog nesibaimina laimės ieškoti svetur. Šiuo savo žingsniu medikai reikalauja ne konkrečių skaičių algalapyje, o visapusiškos pertvarkos, po kurios rezidentų ir gydytojų atlyginimai būtų susieti.

REKLAMA

Nuo sausio 1 d. rezidentų algos didėja 10 proc. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) skaičiavimu, jaunesniojo rezidento alga nuo 390,5 euro kils iki 463,75 euro, o vyresniojo rezidento alga – nuo 497 eurų iki 530 eurų. Valstybės biudžete tam papildomai skirta 1,4 mln. eurų.

Tuo tarpu mažiausiai uždirbantiems medikams nuo gegužės atlyginimas didės 20 proc.

Neapsikentė sąlygų – atsako mitingu

Lietuvos medikų sąjūdis kartu su Vilniaus Universiteto Medicinos fakulteto rezidentų grupe socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė apie ketvirtadienį organizuojamą mitingą „Paskutinis medikų žygis į oro uostą“.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes – likę Lietuvos gydytojai rezidentai, slaugytojos ir slaugytojai, gydytojos ir gydytojai – būsimi Norvegijos, Švedijos, Vokietijos ir kitų šalių medicinos personalas, sausio 4 dieną, nuo 10 valandos rinksimės Katedros aikštėje paskutiniam žygiui į oro uostą. Pakeliui užsuksime į Vinco Kudirkos aikštę, prie kurio lauks autobusai į oro uostą“, - „Facebook“ rašo mitingo organizatoriai.

REKLAMA

Pasak jų, oro uoste medikų lauks simbolinis lėktuvas.

Lietuvos medikų sąjūdžio Tarybos narė, rezidentė Urtė Builytė teigia, kad pagrindinė paskata, paraginusi surengti mitingą – valdančiųjų abejingumas ir savo interesų iškėlimas vardan didesnių pokyčių.

„Mes nešame žinią, kad pokyčiai reikalingi tiek sveikatos apsaugos sistemoje, tiek švietimo reformoje, tiek moksle. Nes būtent tie žmonės, kurie yra atsakingi, jie ir statys Lietuvą. Mokslininkai, medikai, mokytojai nebėra vertinami. Jauni žmonės, kurie turėtų būti laikomi potencialu, nėra vertinami ir yra laikomi dėmesio reikalaujančia visuomenės dalimi“, - tv3.lt kalbėjo U. Builytė.

REKLAMA
REKLAMA

Mitingu organizatoriai siekia parodyti, kad Lietuvos medikai – aktyvūs ir už save galintys pastovėti žmonės. Po mitingo organizatoriai SAM įteks savo reikalavimų sąrašą, kuris, U. Builytės teigimu, turėtų būti pagrindas tolimesnių sveikatos apsaugos reformų darymui.

„Mitingas yra laikas, kai politikai nebeturi šnekėti, bet jie turi išgirsti, ką mes sakome ir ko norime, šį kartą išklausyti, o nebe šnekėti. O dėl mūsų siūlymų dėl visos sistemos reformavimą, manau, mes turime rengti atskirą susitikimą tiek su SAM, tiek su Vyriausybe, ir tada nevedami emocijų, mitingo sąmyšio, visus tuos klausimus išdiskutuoti ir eiti demokratišku, civilizuotu keliu“, - sakė pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečdalis medikų kraunasi lagaminus

Nors nei medikus ruošiantys universitetai, nei SAM nepateikia informacijos, kiek sveikatos apsaugos specialistų laimės ieško emigracijoje, tačiau U. Builytė pateikia akis atveriančius skaičius. Apklausus 440 4-5 kurso medicinos studentų paaiškėjo, kad trečdalis jų tvirtai nusprendė emigruoti.

„Trečdalis tvirtai pasiryžę ir atliko tam tikrus veiksmus dėl išvykimo į užsienį – mokosi kalbos, išvertė savo dokumentus. Trečdalis žmonių yra neapsisprendę, tai tie žmonės, kuriuos mes dar galime išlaikyti Lietuvoje, gerindami socialines sąlygas. Trečdalis yra tvirtai pasiryžę likti Lietuvoje. Vadinasi, mūsų valstybė rengia jaunus specialistus užsieniui“, - svarstė U. Builytė.

REKLAMA

Paklausta, kokį kelią ketina rinktis pati, rezidentė pasakojo kol kas dirbanti Lietuvoje, bet jei situacija nesikeis, nepabijosianti persvarstyti savo prioritetus.

„Vasaromis dar studijų metais tekdavo išvažiuoti į užsienį padirbėti. Ten niekada nebūsi savas, visada būsi emigrantas, nors tavo atlyginimas didesnis ir su tavimi bendrauja gražiai, bet namai yra namai, visi artimieji ir draugai čia. Internatūros metu buvau išvykusi į Austriją porai mėnesių, tai, kas buvo ten, požiūris, galimybės buvo puikios. Bet su naivia viltimi, kad savo šalyje galime daryti kažką, stojau į rezidentūrą Lietuvoje, nors mokėjau vokiečių kalbą. Ir ją toliau tęsiu čia“, - sakojo U. Builytė.

REKLAMA

Rezidentė taip pat atkreipia dėmesį, kad norintys tobulėti medikai turi nemenkai papurtyti savo kišenes, nes kursai ir konferencijos dažnai apmokami iš savo kišenės.

„Kartais tobulėjimas kaip specialistui sukelia daug problemų, nes išvažiavimas į kokią konferenciją kainuoja pinigus, kuriuos moki pats. Dabar vis dar esu Lietuvoje, bet jeigu mes ir toliau į visą šitą problemą žiūrėsime taip biurokratiškai, ir toliau nemanysime, kad tie jauni žmonės yra didesnis prioritetas, nei kažkokios apklausos dėl alkoholizmo, tai tikriausiai vilties tai neteiks ir savo prioritetus ir perspektyvas turėsiu pergalvoti“, - teigė U. Builytė.

Siekia socialinių garantijų

Keldami šurmulį dėl savo atlyginimų, rezidentai susilaukia kritikos per daug prašantys, nes dalis jų gauna stipendijas, siekiančias 364 eurus. Vis dėlto U. Builytė atkreipia dėmesį, kad socialinės garantijos nuo stipendijų neskaičiuojamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Klausimas ne pats atlyginimas, o socialinės garantijos. Nuo stipendijos kaupti pensijos negali, norėdamas pasiimti paskolą būstui ją gauni tik nuo atlyginimo. Dalis rezidentų stipendijos negauna. Dabar VU 150 rezidentų moka už mokslą, metai rezidentūros kainuoja virš 5000 eurų“, - kalbėjo pašnekovė.

Paklausta, kokio atlyginimų šuolio ketina reikalauti SAM, U. Builytė sakė, jog svarbiausias ne konkretus skaičius, o sistema, kuri užtikrintų stabilų atlyginimų augimą.

„Mūsų reikalavimuose orientuojamės labiau į sisteminį požiūrį ir ilgalaikę perspektyvą, kad iki tam tikrų metų mūsų atlyginimai bus siejami su gydytojų atlyginimais. Rezidentai negali būti atskirti nuo sistemos, jie yra sistemos dalis. Todėl jų atlyginimų didėjimas turi būti proporcingas gydytojų atlyginimų didėjimui ir valstybės ekonomikos gerėjimui“, - teigė U. Builytė.

REKLAMA

Ministerija nusiteikusi bendradarbiauti

Portalui tv3.lt pasiteiravus, kaip SAM reaguoja į tokį medikų renginį, ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė teigė, kad ši Vyriausybė labai geranoriškai nusiteikusi ir toliau ieškos galimybių medikų bei rezidentų algoms didinti.

„SAM pozicija vienareikšmiška – gydytojų ir gydytojų rezidentų atlyginimai didės ir tam yra ir bus išnaudojamos visos galimybės, kurias šiandien turime. Kita vertus, svarbu pastebėti ir tai, kad šio sektoriaus darbuotojams algos keliamos po ilgo laiko tarpo, nes iki šiol buvę valdantieji to nedarė“, - atsakyme tv3.lt rašė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

REKLAMA

Pasak ministro patarėjos, sveikintina, kad jaunųjų medikų bendruomenė kelia šiuos klausimus, o ministras ketvirtadienį „mielai su jais susitiks pasikalbėti jų keliamais klausimais. Ministras vienareikšmiškai yra UŽ didesnius medikų atlyginimus – tiek jaunųjų, tiek ir visų kitų“.

„Pavyzdžiui, pernai sutaupytus pinigus, skirtus ministerijos veiklos administravimui, skyrėme gydytojų rezidentų atlyginimams didinti gruodžio mėnesį. Taip pat aktyviai ieškoma finansinių galimybių, kaip tai padaryti, panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Be to, SAM yra pateikusi siūlymą Finansų ministerijai įgyvendinti papildomą priemonę ES lėšomis. Pritarus teiktam siūlymui, įgyvendinant pakopinių kompetencijų modelį, būtų nuolatos tikrinamas gydytojų rezidentų pasiruošimas ir atitinkamai skatinama rezidentų motyvacija, projekto įgyvendinimo metu iš ES lėšų keliant jiems darbo užmokestį, susietą su įgytomis kompetencijomis“, - rašė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų