REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Alkoholis (nuotr. Fotodiena.lt)

Nuo rytojaus griežtinama alkoholio pardavimo tvarka

Šiemet kiek sugriežtinusi alkoholio vartojimą ir prekybą, valdžia nuo 2018-ųjų įveda dar griežtesnius rinkos ribojimus.

3

Šiemet kiek sugriežtinusi alkoholio vartojimą ir prekybą, valdžia nuo 2018-ųjų įveda dar griežtesnius rinkos ribojimus.

REKLAMA

Nuo sausio 1-osios su nedidelėmis išimtimis bus draudžiama bet kokia alkoholio reklama.

Be to, alkoholį nuo sausio galima įsigyti ir vartoti tik nuo 20 metų. Tai reiškia, kad kilus abejonių, ar pirkėjui yra 25 metai (būtent taip parašyta įstatyme), pardavėjas reikalaus parodyti asmens tapatybės dokumentą. 

Draudimas turėti alkoholinių gėrimų nebus taikomas asmenims nuo 18 metų, jeigu alkoholinių gėrimų turėjimas bus tokių asmenų darbo veiklos ar pobūdžio dalis darbo vietoje ir darbo metu, išskyrus alkoholio vartojimo skatinimą.

Prekybos vietose, išskyrus viešojo maitinimo įstaigas, trumpėja alkoholio prekybos laikas: darbo dienomis ir šeštadieniais jo bus galima įsigyti nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val.

REKLAMA
REKLAMA

Alkoholio neliks ir sporto arenose bei salėse, kur vyks varžybos. Viešojo maitinimo įstaigos – kavinės, picerijos ar barai – vasarą galės alkoholiu prekiauti lauke, iki 40 metrų nuo pastato.

REKLAMA

Savivaldybės galės pačios apriboti alkoholio prekybos laiką, nustatyti vietas, kur negalima juo prekiauti arba neišduoti licencijos, jei norima užtikrinti viešąją tvarką ir saugumą.

Nustatė naujus baudų dydžius

Už alkoholinių gėrimų pardavimą asmenims, jaunesniems nei 20 metų, nuo kitų metų grės 30 – 120 eurų bauda.

Bus baudžiami ir tie, kas nupirks ar perduos alkoholinių gėrimų jaunesniems nei 20 metų jaunuoliams. Už tai grės nuo 90 iki 180 eurų bauda. Pakartotinis toks pažeidimas užtrauks baudą nuo 180 iki 400 eurų. Dabar numatyta dvigubai mažesnė bauda už pakartotinį nusižengimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pritaikydamas Administracinių nusižengimų kodeksą nuo 2018-ųjų turinčiam įsigalioti draudimui jaunesniems nei 20 metų asmenims vartoti alkoholį, parlamentas įvedė ir naujų sankcijų.

Nutarta baudas skirti ir už alkoholinių gėrimų vartojimą automobilių salonuose. Tai užtrauks baudas nuo 20 iki 100 eurų.

Pagal priimtą pataisą, minėta bauda grės už alkoholinių gėrimų ir kitų, naudojant spiritą, pagamintų svaigalų gėrimą gatvėse, stadionuose, skveruose, parkuose, visų rūšių viešajame transporte, automobilių salonuose, išskyrus autotransporto priemones, kurių salonas yra stacionariai atskirtas nuo vairuotojo vietos, taip pat parodose, mugėse ir masiniuose renginiuose. Anksčiau už svaigalų vartojimą dar galima buvo skirti įspėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nustatytos baudos už alkoholio išnešimą iš viešojo maitinimo vietų tuo metu, kai įstatymas draus prekybą svaigalais – pirmadieniais–šeštadieniais iki 10 valandos ir nuo 20 valandos, o sekmadieniais – iki 10 valandos ir nuo 15 valandos. Už tai grės bauda nuo 14 iki 30 eurų, pakartotinai nusižengus – iki 90 eurų.

Be to, už minėtą nusižengimą gali būti taikomas įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).

Nuspręsta, kad turi būti baudžiama už maudymąsi draudžiamose vietose arba draudžiamu laiku, apsvaigus, saugaus elgesio taisyklių pažeidimus ant ledo. Už tai bus baudžiama nuo 100 iki 300 eurų, pakartotinai nusižengus – iki 900 eurų.

REKLAMA

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian sako, kad piniginės baudos skatina žmogų labiau pagalvoti apie savo elgesį.

„Kažkam tai irgi yra administracinė sankcija, bet atrodė ne tokia rimta. Gal dėl to atsainiau žiūrėdavo. Kada prasideda nuo realios piniginės baudos, tada verčia pasitempti,“ – BNS tvirtino G. Belian.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų