REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kariuomenė pirko auksinius šaukštus, šakutes, o Klaipėda – auksinę Kalėdinę eglę, įsitikinęs uostamiesčio savivaldybės tarybos narys Tomas Meškinis. Politikas mano, jog 37 510 eurų iš mokesčių mokėtojų pinigų, būtų galima panaudoti naudingiau, negu miestą papuošiant antrąja Kalėdine puošmena. Tuo tarpu miesto meras sako, jog šventinėmis puošmenomis Klaipėda turi lygiuotis į šalies didmiesčius. 

Lietuvos kariuomenė pirko auksinius šaukštus, šakutes, o Klaipėda – auksinę Kalėdinę eglę, įsitikinęs uostamiesčio savivaldybės tarybos narys Tomas Meškinis. Politikas mano, jog 37 510 eurų iš mokesčių mokėtojų pinigų, būtų galima panaudoti naudingiau, negu miestą papuošiant antrąja Kalėdine puošmena. Tuo tarpu miesto meras sako, jog šventinėmis puošmenomis Klaipėda turi lygiuotis į šalies didmiesčius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugybė problemų mieste. Už tiek pinigų kiek išleidžiama šiai eglei per mėnesį, būtų galima vieną kiemą sutvarkyti. Už visą šią sumą - socialinį būstą nupirkti. Pinigus būtų galima investuoti į žmonių gerbūvį ir tai būtų dovana miestiečiams. Galima sunkiai gyvenančių šeimų vaikams bilietus į kalėdinius spektaklius nupirkti ar jų dovanoms skirti. Žinoma, kalėdinės eglės miestui taip pat reikia. Bet juk pagrindinė jau yra, tad ar antros reikia už tokią sumą? Ji gerokai per didelė, dvigubai sakyčiau,“ - teigė Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Tomas Meškinis.

REKLAMA

Klaipėdiečiams neaišku, kuri eglė pagrindinė

Anot politiko, klaipėdiečiai turi 2 kalėdines egles. Ir šios - viena šalia kitos. Teatro aikštėje įkurtas kalėdinis miestelis, jame spindi ir pagrindinė, klaipėdiečio miestui padovanota, šventinė, 12 metrų aukščio žaliaskarė. Visai greta jos, Atgimimo aikštėje, puikuojasi ir auksinė, 20 metrų aukščio, žuvelėmis padabinta eglė.

„Žmonėms neaišku, kodėl eglės viena šalia kitos? Jie dažnai net ir susimaišo, kuri iš jų – pagrindinė. Kodėl nebuvo galima papuošti kitus miesto rajonus, pavyzdžiui, pietinę miesto dalį? Galbūt skirti po mažesnę eglę ir papuošti kelis rajonus,“ - kalbėjo T. Meškinis ir tikino, jog eglės suma kasmet vis įspūdingesnė.

REKLAMA
REKLAMA

„Kyla klausimas, jeigu kasmet mes nuomojamės po tokią eglę, tai gal naudingiau nusipirkti nuolatinę jos konstrukciją, tik kasmet kitaip ją papuošti? Dabar kiekvieną žiemą turime panašią eglę, tik jos kaina vis įspūdingesnė. Vienais metais skyrėme apie 15 tūkstančių, 2015 metais – 22 tūkstančius eurų, šiemet 37 510 eurų. Palyginkite šią sumą su suma skirta Vilniaus miesto kalėdinei eglei. Panašūs pinigai išleisti, o jūs palyginkite kaip kuri atrodo,“ - kalbėjo T. Meškinis.

Šalia auksinės eglės bus ir medūzos

Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė sakė, jog konkursas kalėdinei eglei buvo paskelbtas spalio mėnesį. Dalyvavo 2 įmonės. Jų pasiūlymus vertino savivaldybės viešųjų pirkimų komisija ir administracijos direktoriaus paskirta ekspertų komisija. Ją sudarė įvairių savivaldybės skyrių atstovai. Pasiūlymas buvo renkamas pagal kainos ir kokybės santykį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skaičiuota pagal ekonominio naudingumo balus. Eglės nuoma išpirkta iki sausio 10 dienos, laimėjo įmonės „Švenčių studija“ pasiūlymas, už 37 510 eurų. Pirmas pasiūlymas buvo už 37 243 eurus,” - portalui tv3.lt teigė I. Šakalienė.

Pašnekovė tikino, jog ši auksaskarė pasirinkta ir dėl įspūdingos išvaizdos. Esą tai - naujovė Lietuvoje.

„Toje kompozicijoje dominuoja auksinė ir balta spalva, nuotaikingi jūriniai ir pasakiški motyvai, apimantys visą aikštę ir sukuriantys šventinę vizualinę aplinką. Eglę sudaro 3 400 dirbtinių aukso spalvos eglišakių, šviesos girliandos, šviečiančios dekoracijos, tradiciniai kalėdiniai žaislai ir jūriniai elementai. Šis sprendimas visiškai naujas Lietuvoje, mus patikino, kad ši eglė niekam nuomota nebuvo, pirmą kartą pagaminta ir sumontuota būtent Klaipėdoje,“ - teigė I. Šakalienė.

REKLAMA

Esą statyti kalėdinę eglę Atgimimo aikštėje – ilgametė tradicija. Tiesa, ši šventinė kompozicija dar nepabaigta.

„Darbus atliekančiai įmonei pareiškėme pretenzijas, kad kompozicija Atgimimo aikštėje nėra pabaigta. Jie patikino, kad iki ateinančio savaitgalio aikštėje atsiras ir 3 medūzos,“ - pasakojo I. Šakalienė.

Klaipėda lygiuojasi į didmiesčius

5 kartus mažiau gyventojų turinti Klaipėda, antrosios miesto eglės kaina gali lygiuotis su Vilniumi. Katedros aikštėje stovinčiai eglutei skirta vos 6 tūkstančiais eurų daugiau: 44 tūkstančiai eurų. Tačiau vaizdas Atgimimo aikštėje ir Katedros - akivaizdžiai skiriasi. 

REKLAMA

Vilniuje tviska 27 metrų aukščio eglė suformuota iš 70 tūkstančių lempučių, jai išpuošti panaudota beveik 900 žaisliukų, o bendras kompozicijos plotas – daugiau nei 2500 kvadratinių metrų, skelbia miesto savivaldybė. Ši eglė tokia ryški, kad gali būti matoma iš lėktuvo leidžiantis į Vilniaus oro uostą.

Šalia Klaipėdos esančiuose Gargžduose, kalėdinei eglei buvo skirta 7 500 eurų, Kretinga eglės puošybai skyrė 5 tūkstančius.

Tuo tarpu kalėdiniams papuošimams bei renginiams, šiemet uostamiestyje planuojama išleisti 300 tūkstančius eurų. Palangos valdininkai skaičiuoja, kad kalėdiniams miesto papuošimams bei renginiams bus išleidžiama 56 tūkstančiai eurų. 

Pagrindinė Kauno miesto eglutė bei įvairūs renginiai šalia jos, gatvių, tiltų apšvietimas, laikinajai sostinei atsieis 460 tūkstančių eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų