REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narė Dovilė Šakalienė ir už moterų teises kovojančios kolegės piktinasi, jog medžiodama prostitutes šalies policija leidžia išsisukti seksualines paslaugas perkantiems vyrams. Esą per metus nubaudžiama vos keliolika pirkėjų, kuomet naktinių plaštakių – šimtais.

Seimo narė Dovilė Šakalienė ir už moterų teises kovojančios kolegės piktinasi, jog medžiodama prostitutes šalies policija leidžia išsisukti seksualines paslaugas perkantiems vyrams. Esą per metus nubaudžiama vos keliolika pirkėjų, kuomet naktinių plaštakių – šimtais.

REKLAMA

Tad politikė prakalbo apie prostitucijos dekriminalizavimą – siūlo griežtai bausti tik sekso už pinigus ištroškusius vyrus bei sutenerius.

Pusnuogis vyrukas pareigūnų užkluptas su prostitute skuba mautis kelnes bei sprukti iš konspiracinio buto. Nežinia ar šis su laisvo elgesio moterimi santykiavęs sekso pirkėjas buvo nubaustas, mat policijos statistika medžiojant tokias paslaugas įsigyjančius vyrus skurdoka. Jei per metus piniginės baudos skiriamos šimtams plaštakių, tai jas perkančių vyrų pagal administracinį kodeksą nubaudžiama vos keliolika.

Seimo narė Dovilė Šakalienė ir nevyriausybinių organizacijų atstovės piktinasi, jog prostitucijos industrijai milžiniškus pinigus sunešantys sekso ištroškę vyrai ne tik išsisuka, bet apie jų kaltę ir atsakomybę visuomenėje nė nešnekama. Taigi tautiečių gatvėje klausiame, ar reikėtų tokius vyrus medžioti ir griežčiau bausti, o gal jų pasigailėti?

REKLAMA
REKLAMA

Dovilė Šakalienė stebisi, jog vieną po kito sunkius nusikaltimus išnarpliojantys šalies kriminalistai negali uždėti apynasrio moteris perkantiems vyrams. Kol kas Seimo narė naujų įstatymų siūlyti nesiryžta, mat nori išsiaiškinti priežastis, kodėl gi Lietuvoje baudžiamos tik moterys? Politikė taip pat priduria, jog ateityje svarstytų ir apie prostitucijos dekriminalizavimą. Taigi prostitutės būtų prilyginamos aukoms ir nebaudžiamos – joms būtų suteikiama pagalba. O štai pirkėjams bausmės net didesnės – baudžiamoji atsakomybė.

REKLAMA

„Ar mums reikia įstatymo pataisų ar vis tik kitų dalykų? Galbūt mokymų policijos pareigūnams, galbūt poįstatyminio akto, kuriame būtų aiškiai parodyta, kaip turėtų būti dirbama su sekso pirkėjais. Nes šiandien, kai yra sakoma, kad sunku surinkti įrodymus, sunku nubausti žmogų, kuris daro nusikaltimą, kelia rimtų abejonių“, – sakė Seimo narė Dovilė Šakalienė.

Šiuo metu šalyje baudžiamojon atsakomybėn traukiami ir į kalėjimą sodinami tik prekybą žmonėmis organizuojantys, moteris į šią veiklą įtraukiantys ir iš to uždirbantys asmenys. Kriminalinės policijos biuro atstovas Audrius Valeika abejoja, ar įkalinimo baimė atgrasys prostitučių klientus.

REKLAMA
REKLAMA

Juolab kad tirti kiekvieną sekso pirkimo atvejį policijai nepakaktų resursų. Esą rinkti įrodymus sudėtinga, reikia sulaukti, kol klientas apsilankys pas prostitutę, atliks aktą, susimokės. Tad pagrindinė policijos užduotis – pažaboti prostitucijos tinklus, organizuotas grupuotes.

„Visą šį reiškinį vertindami mes koncentruojamės į sunkiausius nusikaltimus, kur yra didžiausios bausmės. Tai todėl didžiausias dėmesys į šias veikas ir yra nukreipiamas, geriausi pareigūnai tiria“, – nurodė Policijos departamento atstovas Audrius Valeika.

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovei atrodo, jog seksualines paslaugas perkantys vyrai Lietuvoje tiesiog neliečiami. Pasak jos, priimta kaltinti prostitucija užsiimančias moteris, jas demonizuoti, o vyrai esą naktinių plaštakių neieškotų, jei jų nebūtų. Taip pat visuomenė klaidingai įsivaizduoja ir tipišką prostitučių klientą. Neva tai vienišas, kompleksuotas pusamžis vyras. Kristina Mišinienė sako, jog sekso industrijoje dirbusios ir išnaudotos moterys prisipažįsta sutikusios ir vedusių, ir vaikų turinčių, ir aukštas pareigas užimančių vyrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šeimos tėvas, besimokantis, galbūt net verslą turintis žmogus. Manome, kad prostitucijoje šie žmonės ieško ne tiek seksualinių poreikių patenkinimo, bet psichologinių momentų. Noras dominuoti, pirkti kitą asmenį – aš nusipirkau bent valandai“, – tikino centro vadovė K. Mišinienė.

O štai Alytaus vyrų krizių centro vadovas Virginijus Tamulionis tikina, kad dalis vyrų šilumos prostitučių guolyje ieško dėl psichinės ligos – priklausomybės seksui. Ja, esą, serga net 6 procentai pasaulio žmonių ir net 80 procentų nuo jos kenčiančiųjų – vyrai. Taigi net ir nubaudus tokį vyrą, jo nuošalyje palikti negalima.

Dabar užsiimantiems prostitucija ir tokias paslaugas perkantiems asmenimis skiriamos baudos iki 140 eurų, už pakartotinę nusikalstamą veiką bauda dvigubėja.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų