REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Pareigūnai Vytauto Petriko nuotr./Klaipėdos diena

Penktadienio vakarą, tamsiu paros metu, per avarijas Lietuvoje žuvo trys pėstieji. Pasak policijos, du iš jų tamsoje buvo be atšvaitų. Tragiškos avarijos įvyko Panevėžio, Šilutės ir Klaipėdos rajonuose.

19

Penktadienio vakarą, tamsiu paros metu, per avarijas Lietuvoje žuvo trys pėstieji. Pasak policijos, du iš jų tamsoje buvo be atšvaitų. Tragiškos avarijos įvyko Panevėžio, Šilutės ir Klaipėdos rajonuose.

REKLAMA

„Prisiminkite, kad žingsniuodami užmiesčio keliu pėstieji be atšvaitų beveik nematomi. Būkite atsargūs, nepamirškite atšvaito!“, – socialinio tinklo „facebook“ paskyroje paragino policininkai.

Specialistai sako, kad atšvaitai yra vienas geriausių ir paprasčiausių būdų apsaugoti save ir savo artimuosius kelyje tamsiuoju paros metu. Nustatyta, kad pėsčiųjų ir dviratininkų matomumas su atšvaitais ar kitais šviesą atspindinčiais elementais padidėja apie 3 kartus.

 

Atšvaitai savaime nešviečia, bet dėl ypatingos konstrukcijos jie atspindi nukreiptą į juos žibintų šviesą. Didelė atspindėtos šviesos dalis grįžta į pradinį šviesos šaltinį, t. y. automobilio žibintų šviesa, atspindėta atšvaito, grįžta atgal į vairuotojo akis. Tai leidžia pastebėti žmogų tamsoje ar esant blogam matomumui.

REKLAMA
REKLAMA

Vairuotojas, važiuodamas tamsiuoju paros metu su įjungtomis artimosiomis žibintų šviesomis, pėsčiąjį be atšvaitų pastebi tik iš 50 metrų atstumo, o pėsčiąjį su atšvaitais – 150 metrų atstumu.

REKLAMA

Važiuodamas su tolimosiomis žibintų šviesomis, vairuotojas pėsčiąjį be atšvaito mato 100 metrų atstumu, o su atšvaitu – 300 metrų. Taigi, abiem atvejais vairuotojas turės daugiau laiko apvažiuoti kliūtį ar išvengti eismo įvykio.

Policijos pareigūnai primena, kad vien turėti atšvaitą nepakanka, nešioti reikia taisyklingai – jis turėtų būti matomas iš visų pusių. Pakabinamas atšvaitas segamas į palto ar striukės dešinę kišenę ir, einant keliu, privalo būti išimtas.

Dėvint juostinį atšvaitą, jį reikėtų dėti aukščiau riešo ant dešinės rankos, tam, kad einant kairiąja kelio puse, atvažiuojantys automobiliai apšviestų šviesą atspindintį atšvaitą ir taip pastebėtų pėstįjį.

REKLAMA
REKLAMA

Pravartu turėti du atšvaitus – juos galima dėvėti ant abiejų rankų ar tvirtinti prie abiejų kišenių.

„Atšvaitą sekite iš dešinės pusės, o jei turite du – iš abiejų pusių. Pakabinamą atšvaitą prisekite prie drabužių (geriausia prie kišenės), kad švytuotų kelių aukštyje. Juostinį atšvaitą arba atšvaitą su lipukais pritvirtinkite prie rankovės aukščiau riešo ir / ar ant blauzdos. Atšvaitą ant vaikų drabužių pritvirtinkite suaugusio žmogaus kelių lygyje. Pagrindinė taisyklė – atšvaitas turi būti matomas kitiems eismo dalyviams. Kad atšvaitas galėtų atspindėti transporto priemonės žibintų šviesą, jis turi būti automobilio žibintų aukštyje (t. y. 50–80 cm aukštyje nuo žemės paviršiaus), matomas iš visų pusių (dviratininkams ant kojos, pėstiesiems – ant rankos ir /ar kojos“, – sako sveikatos specialistai.

Kai žmonės atšvaitus prisisega prie rankinės ar kuprinės. Tačiau taip segimas atšvaitas yra aukščiau automobilio žibintų lygio, todėl neturi jokios prasmės, nes nepadeda pėsčiojo geriau matyti kelyje.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų