REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Vaistinė (nuotr. Fotolia.com)

Vaistininkai ramina įsibaiminusius pacientus: vaistus gausite ir be recepto

Pasitikrinkite, kuriems vaistams prireiks recepto

Naujoji receptinių vaistų išdavimo tik pagal receptą tvarka netruko įnešti sumaišties tiek pacientams, tiek juos aptarnaujantiems vaistininkams. Žiniasklaidoje paviešinus nuo šiol tik pagal receptą parduodamų vaistų sąrašą žmonės išsigando – nejaugi nebegaus savo nuolat vartojamų vaistų? Vaistininkai ramina – ne viskas išties taip baisu.

6

Naujoji receptinių vaistų išdavimo tik pagal receptą tvarka netruko įnešti sumaišties tiek pacientams, tiek juos aptarnaujantiems vaistininkams. Žiniasklaidoje paviešinus nuo šiol tik pagal receptą parduodamų vaistų sąrašą žmonės išsigando – nejaugi nebegaus savo nuolat vartojamų vaistų? Vaistininkai ramina – ne viskas išties taip baisu.

REKLAMA

Vienos Vilniaus vaistinių farmacininkas sutiko su portalo tv3.lt skaitytojais pasidalinti savo įžvalgomis apie naująją tvarką. Į vyrą nuo lapkričio 1 d., kai ir įsigaliojo naujoji tvarka, kreipėsi daugybė pacientų, besiteiraujančių, ar dabar visiems nuskausminamiesiems ir kitokiems preparatams reikės gydytojo recepto.

Žemiau pateikiame vaistininko įžvalgas. Nuo šiol recepto reikės šiems vaistams, tačiau jų analogus galėsite įsigyti ir be recepto:

REKLAMA
REKLAMA

Natrio chlorido tirpalas. Yra pilna visokiausių tirpalų, kurie naudojami slogos atveju ir neturi tai būti natrio chloridas. Aš suprantu, kad norima pasakyti apie natrio chlorido ampules, kurios nėra naudojamos slogos atveju. Yra infuzinis tirpalas arba skiediklis vaistams skiesti, tai nėra vaistas, vartojamas slogos atveju. Žmogus jį pirkdavo ir naudodavo ne pagal paskirtį, nes natrio chlorido tirpalas nėra naudojamas slogos atveju, o žmogus perskaito šitą eilutę ir galvoja, o siaubas, kokia tragedija, slogos atveju negalėsiu nusipirkti kažkokio tai tirpalo.

REKLAMA

Vakar buvo daug tokių atvejų, kad atbėga žmonės į vaistinę ir manęs klausia, tai negalėsiu nieko be recepto nusipirkti? Juokiamės, sakom, viskas kaip ir buvo, taip ir bus, tiktai truputėlį išsigąsta žmonės ir bėga klausti į vaistinę. Slogos atveju yra naudojami natrio chlorido tirpalai, vadinami jūros vandeniu – jie bus prieinami.

Vaistai nuo skausmo (Ibuprofenum 400). Pilna vaistų nuo skausmo, galite išsirinkti, kokią norite medžiagą pagal kainą, pagal skonį, pagal spalvą. Yra tikrai pilna visokių vaistų nuo skausmo, kuriuos galite nusipirkti ir be recepto. Skliausteliuose parašyta – veiklioji medžiaga Ibuprofenas 400. Čia aš suprantu, kad turimas omeny vienas vienintelis variantas, kuris yra tam tikros kompanijos, kur yra didelė pakuotė.

REKLAMA
REKLAMA

Yra 20-30 variantų Ibuprofeno, o tik vienas iš jų – receptinis. Atrodo, kad visi šie vaistai yra receptiniai ir visų negalima bus nusipirkti. Tai čia tik vienintelis variantas, kuris yra receptinis. Didžioji dauguma – nereceptiniai, kuriuos bus galima nusipirkti. Vaistai nuo alergijos. Paminėtas Loratadinumas. Jo yra receptinė forma pora gal tik variantų, bet jie kompensuojami pacientams, kuriuos kamuoja lėtinės ligos, kurie ilgą laiką vartoja. Šalia šitų yra pilna variantų įvairiausių gamintojų, kurie yra nereceptiniai.

Išgryninti žuvies taukai omega 3. Perskaičius šį punktą žmogui, kuris visiškai nieko nežino apie vaistinės asortimentą, natūralu, baisiai labai skamba – žuvų taukai su receptu. Visokių yra žuvų taukų. Čia yra kalba apie vieną preparatą, kuris yra receptinis. Bet teiginys, kad išgryninti žuvų taukai parduodami tik su receptu ir dabar jų nebegausi – nesuprantamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaistai nuo viduriavimo. Absurdas, visi vaistai nuo viduriavimo yra nereceptiniai. Yra tik vienintelis Loperamidas, kuris yra didelėje pakuotėje receptinis. Bet tas pats Loparamidas mažesnėje pakuotėje yra nereceptinis.

Diclofenacas. Šis punktas labai vyresnio amžiaus žmonėms rūpi, ateina į vaistinę ir skundžiasi, kad sąnarius skauda, tai Diclofenaco nebus galima įsigyti? Sakau, galima. Kaip ir buvo, taip ir bus. Čia turimas omenyje tam tikra Diclofenaco vaistų asortimento dalelę, kuri yra receptinė, kurios didelės dozės. Bet yra ir tepalai, ir tabletės, ir kapsulės, kurios yra nereceptinės.

Vitamino D ampulės. Tai yra vienintelis preparatas rinkoje esantis, kuris yra ampulės pavidalo, ampulė yra geriama ir taip, ji yra receptinė. Šiuo atveju nelabai ką galiu padėti, bet vaistinėje yra didžiulis pasirinkimas vitamino D ne ampulėmis. Tik ampulėms reikia recepto.

REKLAMA

Kalio chloridas. Irgi yra vienintelis variantas, kuris yra receptinis. Bet yra daugybė kalio chlorido ir kitų druskų kalio, kurios padeda kalio trūkumą atstatyti.

Omeprazolas. Jo yra keli variantai, kurie yra receptiniai ir kompensuojami. Yra šio preparato gamintojų, kurie teikia nereceptines alternatyvas, įsigyti vaistinėje pacientams problemų tikrai nebus.

Ginkmedžio lapų ekstraktas. Ta pati situacija – pilna įvairiausių kompanijų, įvairiausių stiprumų vaistų, maisto papildų, daugybė yra be recepto. Yra vienintelis preparatas iš jų, kuris yra receptinis. Pilna ginkmedžio preparatų, kurių galite nusipirkti be recepto pagal skonį, kainą, ką tik patinka.

REKLAMA

Kaptoprilis – širdies spaudimą mažinantis vaistas. Kaptoprilis yra receptinis vaistas, bet jį pagal dabar galiojančius įstatymus, kaip vaistininkas turėtų elgtis, jeigu prašo receptinio vaisto, galima išduoti receptinį vaistą, minimalią pakuotę, jeigu pacientas teigia, kad jam šie vaistai yra būtini ir jam paskirti gydytojo, bet jis negali patekti pas gydytoją.

Parašyta taip, kad vaistininkas gali tikrinti arba senesnį receptą, arba kompensuojamųjų vaistų pasą, arba elektroninę ligonio kortelę, bet galima ir patikėti paciento žodžiu. Įstatyme numatyti tokie išimtiniai atvejai, kada pacientui būtina gauti vaistą, nors jis yra receptinis.

Kontraceptikai. Jiems irgi yra numatytos įstatymo išimtys, kad galima duoti minimalią vaistų pakuotę. Vaistininkas turi teisę išduoti be recepto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumatriptanas. Šiam preparatui taip pat taikoma įstatymo išimtis.

Siekia išguiti savigydą

Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinta tvarka, ministro Aurelijaus Verygos teigimu, sukurta tam, kad būtų apsaugomi pacientai, iki šiol dėl tam tikrų priežasčių pirkdavę receptinius vaistus be recepto.

„Kas pirmiausiai nukenčia šioje situacijoje, tai Lietuvos žmonės, kurie, matyt, neįtarė, kad perka receptinius vaistus be recepto. Ši situacija nebūtų susiklosčiusi, jei farmacininkai būtų sąžiningai atlikę savo darbą“, - teigė A. Veryga.

Tam pritaria ir su portalu tv3.lt kalbėjęs vaistininkas. Anot jo, žmonės receptinius vaistus pirkdavo dėl keisčiausių priežasčių, tačiau tai buvo itin kenksminga pacientų sveikatai.

REKLAMA

„Ta tvarka ir yra sugalvota, kad receptiniai vaistai būtų parduodami su receptu, kad žmonės atprastų nuo savigydos. Vaistininkų ir yra tas darbas – išsiaiškinti kodėl žmogus nori vartoti tą receptinį vaistą be recepto. Dažnai buvo aiškinama, kada nespėja pas gydytoją, kad kaimynė geria ir aš noriu pabandyti. Tokiais atvejais, be abejo, neparduodi tų vaistų“, - tv3.lt sakė vaistininkas.

Susirūpinusiems dėl pokyčių pacientams vaistininkas pataria nesibaiminti ir drąsiai eiti bei kalbėtis su vaistininkais, kurie gali padėti pasirinkti iki šiol naudotų vaistų alternatyvą. „Visur galia rasti kažkokius kompromisus, alternatyvas. Yra receptinių vaistų, kur labai sunku pakeisti į kitą, bet daugiausiai galima rasti alternatyvas, priimti kažkokius laikinus sprendimus, kol paklius pas gydytoją. Dažnai tokie vaistai, kurie yra paskirti gydytojo, žmonės juos žino, vartoja ir reguliariai lankos pas gydytoją, o ekstriniai atvejai būna nuslopinami nereceptiniais vaistais“, - patarė vaistininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų