REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kurti ir vystyti verslą Lietuvoje tapo lengviau. Pasaulio banko skelbiamame „Doing Business” reitinge Lietuva pakilo iš 21 į 16 vietą. Estija šiemet 12-oje, Latvija – 19-oje vietoje.

Kurti ir vystyti verslą Lietuvoje tapo lengviau. Pasaulio banko skelbiamame „Doing Business” reitinge Lietuva pakilo iš 21 į 16 vietą. Estija šiemet 12-oje, Latvija – 19-oje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rezultatai rodo, kad valdžia, išsikėlusi tikslą pagerinti padėtį konkrečioje srityje, tą padaryti gali. Sėkmės receptas yra tai, kad tikslą pakilti reitinge kėlė ir nekvestionavo jau kelios vyriausybės iš eilės. Pavyzdžiui, Pasaulio bankas įvertino pakeitimus, padarytus prisijungimo prie elektros tinklų ir statybos leidimų srityse. Tai yra geriausia reklama Lietuvai, nes šį indeksą stebi didžiausi pasaulio investuotojai rinkdamiesi šalį, kurioje investuoti”, – pastebi Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

REKLAMA

Anot Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidento, svarbu nesustoti vietoje. Kad Lietuva realiai taptų palankia vieta kurti verslą, nuveikti dar yra daug ką.

„Pažvelkime kritiškai. Mokesčių srityje Lietuva iš 27 vietos pakilo į 18-ą. Bet mokesčiai nesumažėjo, tiesiog juos sumokėti užtrunka trumpiau. Prisijungimas prie elektros tinklų realiai sumažėjo tik viena procedūra, o pats prisijungimas vis dar užtrunka 85 dienas. Statybos leidimų išdavimo srityje procedūrų sumažėjo nuo 13 iki 12, tačiau vidutiniškai statybos leidimo išdavimas užtrunka nebe 103, o „tik” 75 dienas. Puiku. Bet, pavyzdžiui, danai šiuos reikalus tvarko dar greičiau: elektrą prijungia per 38 dienas, statybos leidimą išduoda per 64”, – teigia Ž. Šilėnas.

REKLAMA
REKLAMA

Būtina atkreipti dėmesį, kad Pasaulio bankas, nors kasmet renka duomenis, į bendrą indeksą netraukia darbo santykių. Paprastai tariant, naujasis darbo kodeksas niekaip šiame indekse neatsispindi.

„Lietuva nėra vidutinė Vakarų Europos valstybė, todėl neužtenka būti vidutinioke. Esame maža, nelabai turtinga rinka, su vis mažėjančių darbuotojų ir vartotojų skaičiumi. Norint pritraukti investicijų, Lietuvai reikia būti geriausia. Reikia mažinti mokesčius dirbantiems, neapmokestinti investicijų, atpiginti elektrą ir dujas įmonėms, nuosekliai mažinti ribojimus kūrybai, verslo plėtrai ar naujo verslo pradžiai. O svarbiausia – įtikinti tiek Lietuvos, tiek užsienio verslininkus, kad tai bus nuosekli, ilgalaikė bet kurios vyriausybės politika”, – teigia Ž. Šilėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų