REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
tv3.lt koliažas

„Rimtai ieškau jaunos nekaltos Merginos, kuri sutiktų tapti mano Žmona ir pagimdytų 2 vaikelius“, – tokiais ir dar keistesniais įrašais savo „Facebook“ sieną pildė kitų vartotojų pasipiktinimą sukėlęs lietuvis. Policija ėmėsi tirti šio vyro įrašus ir veiklą.

8

„Rimtai ieškau jaunos nekaltos Merginos, kuri sutiktų tapti mano Žmona ir pagimdytų 2 vaikelius“, – tokiais ir dar keistesniais įrašais savo „Facebook“ sieną pildė kitų vartotojų pasipiktinimą sukėlęs lietuvis. Policija ėmėsi tirti šio vyro įrašus ir veiklą.

REKLAMA

Pastarąją savaitę internautai aktyviai vieni su kitais dalinosi įrašais iš paslaptingos „Facebook“ anketos, kurioje lietuvis dalinosi itin vulgariais pastebėjimais apie nekaltas nepilnametes. Dalis socialinio tinklo vartotojų po šio vyro įrašais žymėjo Lietuvos policiją, ragindami pareigūnus atkreipti dėmesį.

Tiesa, keistosios „Facebook“ anketos antradienį jau nebebuvo. Nors policija teigė nevykdžiusi konkrečių veiksmų uždaryti šį profilį, gali būti, kad „Facebook“ sulaukė daug vartotojų skundų dėl nepadoraus turinio ir anketą nuspręsta uždaryti.

Norėjo įsidarbinti darželyje

Kalbos apie provokuojančius vyro įrašus netruko pasklisti „Facebook“ tėvų grupėse, miestų mikrorajonų bendruomenių puslapiuose ir kitur. Įrašais su portalu tv3.lt pasidalino ir pati atžalų turinti trakiškė Žaneta. Moteris negalėjo patikėti, kad tokios nepadoraus turinio žinutės gali lengvai pasiekti vaikus, o pats, tiesiai šviesiai moters pedofilu pavadintas, vyras gali su vaikais netrukdomas susirašinėti ar net kviesti susitikti.

REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ vartotojai rado darbo skelbimą, kuriame vyras ieško darželio auklėtojos padėjėjo darbo. Jo teigimu, jis dirbo slaugytoju, turi patirties, laisvalaikiu filmuoja ir fotografuoja, todėl galėtų „nupaveiksluoti vaikų šventes kaip metraštininkas“.

REKLAMA

Nors dauguma internautų piktinosi vulgariais vyro įrašais, dalis jų neabejojo – anketa netikra. Daugiausiai įtarimų kelia tai, jog vyras prie socialinio tinklo prisijungė viso labo šį rugpjūtį, o į savo draugų ratą spėjo suburti per 500 vartotojų. Didžioji dalis jų – jaunos mergaitės.

Policija ėmėsi tyrimo

Sulaukusi socialinio tinklo vartotojų skundų, Lietuvos policija ėmė išsamiau nagrinėti keistąjį „Facebook“ vartotoją. Tiesa, kol kas pareigūnai negali informuoti, ar anketa tikra, ar ne, kas anketos kūrėjui gresia toliau.

Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis socialiniais tinklais besinaudojantiems nepilnamečiams internete pataria elgtis atsargiai ir likti budriems.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai svarbu žinoti, jausti, įtarti, kad tas, kas matoma asmens nuotraukoje, su kuriuo vaikas bendrauja, tai nebūtinai yra tas pats žmogus. Kartais po ta nuotrauka ar tuo vardu ir pavarde slepiasi kas nors kitas. Jis gali galvoti, kad bendrauja su vaiku, o iš tikrųjų po tuo vaiko profiliu galbūt slepiasi koks nors ir pedofilas arba asmuo, turintis kitokių kėslų ir minčių“, - tv3.lt kalbėjo R. Matonis.

Specialisto teigimu, bendraujant internetu geriau visada išlikti įtariems, net jei pirminiai įtarimai ilgainiui ir nepasitvirtins.

„Patarimas būtų nebendrauti su nepažįstamais žmonėmis. Jeigu tai yra nepažįstamas žmogus, kurio vaikas nepažįsta, nežino, tai ne jo draugas, ne grupiokas, darželio draugas, aišku, su tokiais reiktų atsargiau bendrauti. Klausimas išvis, ar reikia su jais bendrauti, priimti į draugus“, - patarė R. Matonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu tėvai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į tai, kur ir su kuo bendrauja jų atžalos. Svarbu vaikams priminti, kad bendrauti su nepažįstamais asmenimis – nesaugu.

Internete – per 750 tūkst. pedofilų bet kurią akimirką

Portalas tv3.lt primena, jog praėjusią savaitę Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose demaskuotas didelis pedofilų tinklas. Plataus masto operacijos metu įtarimai pareikšti net aštuoniolikai iškrypėlių, apie dar šešiolika įtariamų pedofilų renkama papildoma informacija. Per kratas visoje šalyje konfiskuota daug vaikų pornografijos.

Tarptautinio dingusių ir išnaudojamų vaikų centro atstovės Caroline Humer teigimu, seksualinis vaikų išnaudojimas gali būti ir dingimo ar pabėgimo priežastis, ir pasekmė. 2009 m. tyrimo duomenimis, internete bet kurią akimirką naršo 750 tūkst. pedofilų. To paties tyrimo duomenimis, beveik 8 proc. vyrų ir beveik 20 proc. moterų yra patyrę vienokią ar kitokią seksualinę prievartą būdami jaunesni negu 18 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų