REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Pareigūnai paviešino išnaudotų vaikų istorijas: visos turi vieną bruožą (TV3 koliažas)

Praėjusią savaitę Generalinėje prokuratūroje Vilniuje vyko dviejų dienų tarptautiniai mokymai „Dingusių vaikų atvejų analizė, tyrimas ir prevencija“, kuriuose dalyvavo daugiau nei 80 įvairių institucijų atstovų.

5

Praėjusią savaitę Generalinėje prokuratūroje Vilniuje vyko dviejų dienų tarptautiniai mokymai „Dingusių vaikų atvejų analizė, tyrimas ir prevencija“, kuriuose dalyvavo daugiau nei 80 įvairių institucijų atstovų.

REKLAMA

Mokymuose dalyvavę ekspertai, tame tarpe ir  Floridos (JAV) departamento atstovas Floy Turner, pristatė dingusių vaikų atvejų tyrimus.

Specialistai priminė, koks gali būti poveikis auka tapusiam vaikui: vaikas gali tikėti, kad prekeivis yra „šeimos narys“ ar „širdies draugas“, todėl jam gali būti sunku pasipriešinti prekeivio kontrolei. Net ir išgelbėtos aukos gali jausti stiprų prieraišumą prekeiviui. Teisėtvarkos sistema aukas gali laikyti nusikaltėliais.

Paulinos atvejis: namų vergė

2008 m. dvylikametė mergaitė iš vaikų namų Haityje neteisėtai atvežta į Majamį . Jos prekeivė buvo moteris – pagrindinės mokyklos mokytoja. Jos šeimai priklausė vaikų namai. Auka šešerius metus laikyta kaip namų vergė: mergaitė buvo maitinama atliekomis, verčiama praustis lauke apsipilant vandeniu iš laistymo žarnos, kasdien mušama.

REKLAMA
REKLAMA

Prekyba žmonėmis apibrėžiama kaip šiuolaikinė vergija. Prieš prekybos žmonėmis aukas naudojama jėga, apgaulė ar prievarta, siekiant jas išnaudoti seksualiai ar priverstiniams darbams. Dažniausios aukos – mažamečiai vaikai, paaugliai ir suaugusieji nepriklausomai nuo lyties.

REKLAMA

Įvardino, kur seksualiai išnaudojami vaikai. Gatvėje, socialiniuose tinkluose, klubuose, privačiuose namuose, baruose, ant galinės taksi/automobilio sėdynės.

Sugrąžinimas namo problemos nesprendžia

Dvylikametis berniukas reguliariai bėgdavo iš namų, kartais dingdavo net po keletą kartų per savaitę. Policija kiekvieną kartą užregistruodavo pranešimą apie dingusį vaiką, surasdavo jį kur nors gatvėje ir grąžindavo berniuką namo, o jis ir vėl pabėgdavo.

Su policija dirbanti vaikų labdaros organizacija pradėjo teikti pokalbio su atsiradusiais vaikais paslaugą ir šis berniukas buvo vienas iš pirmųjų, su kuriuo šiam eilinį kartą atsiradus ir kalbėjosi organizacijos atstovai. Berniukas jiems papasakojo, kad iš namų bėga todėl, jog tėtis prieš jį smurtauja. Policija ėmėsi atitinkamų veiksmų ir berniukas daugiau iš namų nebėgo.

REKLAMA
REKLAMA

Tai dar kartą įrodo, ką reikia padaryti, kad vaikas daugiau nebėgtų – pašalinti dingimo priežastį. Nors su vaiku turi kalbėtis ir dirbti ne tik policija, bet ir NVO tarnyba, kuriomis pasitikėtų vaikas.

Bėgliai dažnai laikomi keliančiais nepatogumų, nevertais jiems skiriamo laiko ir pastangų, tačiau jie turi priežastį bėgti. Neigiamas požiūris nėra tai, kas priverstų juos persigalvoti ir nebėgti iš namų. Svarbu užsitikrinti pasitikėjimą ir vaikai pasidalins informacija, o tai skatina ir kitus įsitraukti.

Niujorko/Majamio atvejis

Penkiolikmetė užkalbinta Niujorko uosto administracijos teritorijoje ir atviliota į Majamį supažindinta su prekeiviu. Ten ji buvo išnaudota pasipelnymo tikslais. Po to pasodinta į kalėjimą Majamyje, vėliau perkelta į Kvinso rajoną Niujorke, kur parduota antram prekeiviui. Pabėgusi – grąžinta namo, o suteneriai patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir nubausti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokymų dalyviams pristatyti dingusių nepilnamečių atvejai, kurie turi bendrų požymių su panašiomis situacijomis dirbantiems pareigūnams.

Apleistas merginos pagrobimas

Pranešta, kad iš namų išėjo ir negrįžo penkiolikmetė mergina, kuri po trijų dienų atsirado. Buvo duotas nurodymas policijos pareigūnui vykti į merginos namus ir su ja pasikalbėti, tačiau budintis inspektorius nurodymą atšaukė paaiškinęs, kad dabar penktadienio vakaras ir „yra svarbesnių dalykų“.

Po kelių dienų tos pačios merginos mama paskambino į policiją ir pranešė, kad dukra jai ką tik paaiškino, jog buvo dingusi todėl, kad ją buvo pagrobęs vyras, kuris ją laikė užrakintą name ir keletą kartų išžagino. Merginai nebuvo suteikta galimybė pranešti apie nusikaltimą, todėl prarasti įrodymai. Nusikaltėlis pagrobė dar vieną merginą, o tam buvo galima užkirsti kelią.

REKLAMA

Masinis bėgimas slepia didelę problemą

Per keletą mėnesių net keletą kartų buvo pranešta apie netoli viena kitos gyvenusių merginų grupės dingdavo visos kartu. Kai su merginomis kalbėjosi policija, jos nenoriai atsakinėjo ir suteikė labai nedaug informacijos apie tai, kur buvo dingusios.

Apibendrinus visas surinktos informacijos nuotrupas ir pasikalbėjus su socialinėmis tarnybomis paaiškėjo, kad į visus dingimo atvejus buvo įsivėlęs vienas ir tas pats vyras, į merginų gyvenamą vietovę atsikraustęs po to, kai buvo nuteistas už sutenerio darbą kitoje vietovėje. Jis vežiojo merginas į įvairius miestus ir pardavinėjo jas seksualiniams poreikiams tenkinti.

REKLAMA

Viename rajone buvo keletas vaikų namų, iš kurių vis dingdavo vaikai. Policija ėmėsi dirbti su tų vaikų namų darbuotojais, siekdama paskatinti gerąją praktiką ir užmegzti geresnius santykius su vaikais ir užtikrinti, kad panašius atvejus būtų pranešama tinkamai.

Daugelis bėgančių vaikų akivaizdžiai patirdavo skriaudą, kol būdavo pabėgę. Policija apmokė vaikų namų darbuotojus, kaip rinkti įrodymus ir juos išsaugoti, t.y. telefonus, apatinius, naujai įsigytus daiktus, kas leido keletą nusikaltėlių patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir įgyti vaikų pasitikėjimą, nes vaikai matė, jog imamasi veiksmų jų saugumui. Pranešimų apie dingusius vaikus sumažėjo 40 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtinas tarnybų ir mamos susitikimas, strateginis planas pokalbiui. Mergina daugiau nebėgo ir net davė parodymų, kurie leido tris vyrus įkalinti dėl padarytų seksualinių nusikaltimų.

Vaikai neprabyla, kol nepasitiki

Paauglė mergina net 73 kartus buvo pabėgusi iš namų. Dažnai ji pasirodydavo tik praėjus savaitei kitai. Iš pradžių mergina gyveno namuose, paskui pas globėjus, bet ir toliau bėgo iš namų ir buvo neįmanoma su ja rasti kontakto. Mergina buvo dingusi jau šešias savaites, kai policija ir socialinės rūpybos darbuotojai paprašė pagalbos.

Didmiesčio policija ne kartą ieškojo berniukų, kurie vis bėgo iš vaikų namų, esančių kaimo vietovėje už keleto mylių nuo to paties didmiesčio. Policija berniukus grąžindavo ir tokius atvejus tiesiog laikydavo viešosios tvarkos pažeidimu.

REKLAMA

Po daugelio metų tuose pačiuose vaikų namuose buvo atliekamas tyrimas dėl berniukų seksualinio išnaudojimo, kurio metu paaiškėjo, kad dingdavę berniukai bėgdavo norėdami išvengti prievartos. Niekas nesivargino jų paklausti, kodėl jie bėgo ir vaikų namų, o tiesiog grąžindavo nusikaltėliui, kur šis ir toliau berniukus išnaudojo. Caroline Humer direktorė

20 proc. iš visų gatvės vaikų Pietų Afrikoje yra prostitucijos aukos.

Jungtinėje Karalystėje 1 iš 9 jaunuolių yra patyręs skriaudą arba žalą išėjęs iš namų 1 iš 6 yra nakvojęs gatvėje arba pas asmenį, su kuriuo susipažino vos išėjęs iš namų JAV 1 iš 10 vaikų patis seksualinę prievartą dar nesulaukęs 18 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų