REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Prekyba narkotikais internetu (Facebook.com nuotr.)

Socialiniuose tinkluose skelbimų puslapiai, kuriuose galima rasti visko nuo dizainerių auskarų iki automobilio, mirga marga. Tačiau ne visi feisbuko skelbimų puslapiai tokie nekalti – ne viename jų visai neslaptai siūloma įsigyti narkotinių medžiagų.

9

Socialiniuose tinkluose skelbimų puslapiai, kuriuose galima rasti visko nuo dizainerių auskarų iki automobilio, mirga marga. Tačiau ne visi feisbuko skelbimų puslapiai tokie nekalti – ne viename jų visai neslaptai siūloma įsigyti narkotinių medžiagų.

REKLAMA

Skelbimų pirkti įvairiausių narkotikų nuo kanapių, tarp prekeivių skelbimuose vadinamų ne „žole“, o „dūmais“, „420“ ir kt., iki LSD, haliucinogeninių grybų ir amfetamino apstu ne tik „žolės“ legalizavimo entuziastų, bet ir su narkotikais nieko bendro neturinčiuose puslapiuose.

Su portalu tv3.lt savo atrastu skelbimu pasidalino pasipiktinęs skaitytojas, norintis, kad tokiai nelegalių medžiagų prekybai internetu ateitų galas. Policijos pareigūnai užtikrina, kad nuolat stebi socialinius tinklus ir narkotinių medžiagų prekyba užsiimančius asmenis suseka ir baudžia.

Pranešimų – penkis kartus daugiau

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) trečiąjį šių metų ketvirtį gavo 1069 pranešimus apie neteisėtą ar žalingą turinį internete – penkiskart daugiau nei 2016 m. liepą-rugsėjį, kai buvo gauti 210 pranešimų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak RRT, toks pranešimų skaičius susijęs su gautais pranešimais apie narkotinių medžiagų (kanapių) reklamą ir platinimą socialiniame tinkle „Facebook“ – iš viso buvo gauti 766 tokie pranešimai.

REKLAMA

Po atlikto tyrimo, tolesnių veiksmų imtasi 253 atvejais. 158 pranešimai persiųsti kitų šalių interneto paslaugų teikėjams apie jų tinkluose esantį neteisėtą turintį, siekiant kuo skubiau jį pašalinti. Iš šių pranešimų 132 pranešimai persiųsti „Facebook“ administratoriams apie kanapių platinimą socialiniame tinkle.

Policija seka prekiautojus

Policijos departamento duomenimis, atskiro skyriaus, kuris tirtų atskirus nusikaltimus internete – nėra, tačiau prekybą narkotikais internete seka pareigūnai, tiriantys nusikaltimus, susijusius su narkotikais apskritai.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos kriminalinės policijos atstovė Jelena Zuj portalui tv3.lt yra sakiusi, jog narkotinių medžiagų platinimas internete – atidžiai stebimas.

„Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, stebima tendencija, kad narkotinės ar psichotropinės medžiagos platinamos ne tik tradiciniais būdais, bet ir pasinaudojant internetu bei sukurtais socialiniais tinklais, tokiais kaip „Facebook“. Lietuvos policija taip pat gauna pranešimų apie nusikalstamas veikas, susijusias su neteisėtu narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimu, pasinaudojant socialiniais tinklais“, - tv3.lt kalbėjo J. Zuj.

Įdomu tai, kad policija gali apibūdinti tipišką socialiniuose tinkluose narkotinėmis medžiagomis prekiaujančio asmens profilį – dažniausiai šie asmenys prisidengia išgalvotais duomenimis, naudoja pseudonimus, stengiasi išlikti kuo anonimiškesni.

Socialiniai tinklai, neretai, yra įkurti užsienio šalyse, todėl gauti reikiamos tyrimui atlikti informacijos yra ganėtinai sudėtinga. Tokios sąlygos labai apsunkina tyrimo veiksmus. Pastebima tendencijų ir bandymų interneto pagalba užsakyti ir atsisiųsti į Lietuvos Respubliką naujų psichoaktyvių medžiagų iš užsienio šalyse veikiančių įvairių internetinių parduotuvių siūlančių įsigyti ,,teisėtų“ prekių, kurios neskirtos žmonių vartojimui“, - teigė J. Zuj.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų