REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Dalė Zamblauskienė,Alytus

Amerikiečių meteorologų tarnyba prognozuoja, kad šiaurės ir vakarų Europoje, žiema prasidės su trenksmu, dažnos audros atneš lietų ir vėją. Rytų Ispanijoje ir Balkanų pusiasalyje, bus sausiau, nei įprasta. Na, o Baltijos šalyse numatoma švelni žiemos pradžia ir snieginga bei vėsi pabaiga.

30

Amerikiečių meteorologų tarnyba prognozuoja, kad šiaurės ir vakarų Europoje, žiema prasidės su trenksmu, dažnos audros atneš lietų ir vėją. Rytų Ispanijoje ir Balkanų pusiasalyje, bus sausiau, nei įprasta. Na, o Baltijos šalyse numatoma švelni žiemos pradžia ir snieginga bei vėsi pabaiga.

REKLAMA

Nors žiemos pradžia Rytų Europoje bus švelni, pokyčiai visose Baltijos šalyse ir Baltarusijoje pasijus gruodžio pradžioje, kuomet įsiverš pirmieji speigai.

„Net jei žiema į rytų Europą ir vėluos, sniego kiekis Lenkijoje, Baltijos valstybėse ir Ukrainoje bus įprastas”,– sakė Tyleris Roisas. 

Kadangi šalto oro bangos gruodį dažnės, padidės ir sniego tikimybė. Tai reiškia, kad nuo Estijos iki pat Baltarusijos, įskaitant ir Lietuvą, sniegingų periodų daugės, kaip rašoma accuweather.com

REKLAMA
REKLAMA

Vietovės nuo Rytų Rumunijos, Moldovos ir Ukrainos prasidėjus žiemai bus sausos. Sezonui įsibėgėjant, atsiras daugiau tipiškų žiemos šalčių bei keliančių grėsmę pūgų.

REKLAMA

Jeigu šaltas oras po Rytų ir Vidurio Europos dalis paplis kiek vėliau, Skandinavijoje šaltis laikysis ilgau.

Susiformavusios Atlante audros sezono pradžioje retkarčiais pasieks Skandinaviją, atnešdamos šiltesnį orą į Norvegiją, Švediją ir Suomiją.

„Vien dėl to, kad žiema bus švelnesnė, nereiškia, kad sniego nesusikaups visose Skandinavijos šalyse. Tai reiškia tik tai, kad sniego dienų kiekis bus mažesnis nei vidutiniškai”,– sakė Tyleris Roisas.

Lietūs ir vėjai vyraus Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje ir Vokietijoje

Aktyvi žiemos sezono pradžia lems didelę vėjo audrų grėsmę Prancūzijai, Belgijai, Nyderlandams, Danijai ir Vokietijai. Vėjo audros čia plūs iš Anglijos.

REKLAMA
REKLAMA

Anglija atsidurs audringo oro viduryje, žiemos metu šalyje dažnai kyla audros.

Gruodžio mėnesį čia bus audringiausias laikotarpis, o nuo sausio, vasario mėnesių vėjas ir lietus trauksis.

Didžiausios žiemos audros gali pridaryti sunkumų keliaujantiems automobiliais, lėktuvais, gali dingti elektra.

Nors vėjo audros nebus tokios dažnos Prancūzijoje ir Vokietijoje, žiemos mėnesiais tikimasi keleto stiprių audrų. 

Vokietijoje ir Lenkijoje švelnų orą pakeis šaltis ir speigas

Gruodį bei didžiąją sausio mėnesio dalį vidurio Europoje vyraus aukštesnė, nei vidutinė temperatūra, o tikra žiema aplankys tik sezono pabaigoje.

Šis švelnus oras bus malonus visiems, norintiems pasimėgauti lauko pramogomis prieš velkantis žieminius kailinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiems, kurie nekantriai laukia šalčio ir sniego, kuris leidžia apgulti slidinėjimo trasas, gali tekti palaukti iki antrosios sezono pusės.

Antroje žiemos pusėje padidėjęs slėgis Skandinavijoje padės nukreipti šaltą Sibiro oro į vakarus per Baltijos šalis ir Baltarusiją ir tuomet į Lenkiją, Vokietiją ir Alpes.

Šie šalto oro srautai lems žemesnę už įprastinę temperatūrą ir atneš vėlyvo sniego Vokietijos iki Lenkijos žemumose.

Nepaisant švelnios žiemos pradžios, dažnais gruodį ir sausį dažnai pasnigs visose Alpėse, įskaitant daugelį pagrindinių slidinėjimo kurortų Prancūzijoje, Šveicarijoje, Italijoje ir Austrijoje.

REKLAMA

Balkanų pusiasalyje ir Ispanijoje bus sausa

Nors Šiaurės Europa išgyvens drėgną žiemą, didžiajai Italijos daliai ir Balkanų pusiasaliui prognozuojamas sausas periodas. 

Nors rudenį Italija ir Balkanų pusiasalis gavo naudingo lietaus, šiose vietovėse reikalingi kur kas gausesni krituliai, kad vasarą išsivysčiusios sausros sąlygos palengvėtų. 

Daugelis šių vietovių patirs sausrą, o tai gali turėti didelį poveikį žemės ūkiui 2018 m.

Žiemos kritulių trūkumas taip pat gali padidinti miškų gaisrų riziką kitą vasarą ir rudenį, jei pavasario kritulių kiekis nepasieks normalaus lygio.

Nors žiemos sezono metu pūgų bus mažai, kelių galima sulaukti antroje sezono pusėje.

Labiausiai tikėtina, kad naudingo lietaus gaus visa šiaurės ir vakarų Ispanija, taip pat Portugalija, nes Atlanto audros per visą žiemą sukels atsitiktinį lietų.

Jei žiemos audros išplis į pietus, šis naudingas lietus gali aplankyti visą Ispaniją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų