REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Ginklai, samdomi žudikai (nuotr. Fotolia.com)

Vyresnės kartos lietuviai puikiai pamena laikus, kai tik ką nepriklausomybę atgavusioje šalyje aidėjo šūviai bei sprogimai. Kalbame apie laikus nuo 1992-ųjų iki...

Vyresnės kartos lietuviai puikiai pamena laikus, kai tik ką nepriklausomybę atgavusioje šalyje aidėjo šūviai bei sprogimai. Kalbame apie laikus nuo 1992-ųjų iki...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tais laikais samdomų žudikų tema buvo itin populiari. Nuo jų kulkų ar padėtų bombų žūdavo verslininkai, mafijai neįtikę asmenys bei, žinoma, ir tie patys nusikalstamų grupuočių nariai.

REKLAMA

Remdamiesi laikraščio „Akistata“ informacija, pateikiame daugiausia ažiotažo šalyje sukėlusius samdomų žudikų „žygius“. Pateikiame išpuolių aprašymus chronologine tvarka. Pirmoje dalyje apžvelgsime 1992-siais įvykdytus pasikėsinimus bei nužudymus.

1992 vasario 23 d. Šiauliai

35 metų Jurijus Belikovas iš Rusijos už 50 tūkst. pasamdomas nužudyti vieną Šiaulių „princų“ grupuotės narių – Vladą Baranauską.

Dviem pistoleto šūviais sunkiai sužeistas Baranis pasivijo žudiką ir lupdamas jam akį išgavo užsakovo pavardę. Beje, pats pasikėsinimas taip ir liko neatskleistas.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, tai buvo ne vienintelis pasikėsinimas į Baranį. 1997-ųjų vasarą prie kavinės rasta nesprogusi bomba, skirta net keturiems „princams“ (tarp jų ir V. Baranauskui). 1998-ųjų sausio 27-ąją Šiaulių kavinėje „Elfas“ Baranis buvo apšaudytas ir sunkiai sužeistas, tačiau vėl liko gyvas.

1992 balandžio 26 d. Šiauliai

Prie verslininko E.Š. namų vienu nupjautavamzdžio šūviu į pilvą nušautas 47-erių Anicetas Skarulis.

Šis asmuo didesnę savo gyvenimo dalį buvo praleidęs kalėjimuose už taupomųjų kasų apiplėšimus. Nušautas vyras dirbo minėto verslininko asmens sargybiniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Byla liko „tamsi“. Manoma, kad žudikas buvo pasamdytas Rygoje.

1992 liepos 8 d. Telšiai

Aštuoniais pistoleto „Makarov“ šūviais nužudomas automobilių vagių gaujos vadas A. Šileikis.

Jis buvo nušautas prie savo motinos namų. Šis nusikaltimas taip pat liko neišaiškintas.

1992 rugsėjo 9 d. Vilnius

Šeimyniškių gatvėje buvusioje bokso salėje automato „Kalašnikov“ šūvių serija sušaudytas Anatolijus Tomilinas (pravarde Zelionas). Kartu su juo žuvo ir kitas „Vilniaus brigados“ narys Igoris Zorkinas.

Surasti A. Tomiliną buvo lengva – jis kasdien sportuodavo toje pačioje salėje Šeimyniškių g.

Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos žiniomis, rugsėjo 9-ąją į šią sporto salę atvažiavo keturi „brigadininkai“ – vienas šaudė iš automato „Kalašnikov“, kiti stebėjo.

REKLAMA

Daugybe kulkų buvo suvarpytas ir A. Tomilinas, ir I. Zorkinas. Beje, rikošetavusi kulka sužeidė ir vieną iš „Vilniaus brigados“ vadeivų Viktorą Polonskį (Vesnuška).

Kriminalistų žiniomis, egzekucijoje dalyvavo ir I. Tiomkinas. Netrukus jis buvo suimtas. Bylą tyrę policijos pareigūnai sako neabejoję Timochos kalte. Tačiau po kelių mėnesių prokuratūra nusprendė, kad surinktų įrodymų teismui bus per mažai, I. Tiomkiną paleido į laisvę. O dvigubos žmogžudystės byla teismo taip ir nepasiekė.

1992 gruodžio 28 d. Kazachstanas

Nors šis nusikaltimas įvykdytas ne Lietuvoje, bet pagrindiniu jo „herojumi“ tapo lietuvis Juozas Maksimavičius.

Temirtau mieste kaunietis J. Maksimavičius šūviu iš nupjautavamzdžio šautuvo už 2 tūkst. JAV dolerių ir automobilį „VAZ“ nužudė Metalurgijos kombinato direktorių A. Svičinskį.

Žudikui iš pradžių buvo skirta mirties bausmė, tačiau vėliau ji pakeista įkalinimu iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų