REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš socialdemokratų partijos (LSDP) gretų pasitraukus įtakingiems senbuviams apie senosios epochos pabaigą prabilęs partijos vadovas Gintautas Paluckas pervertina savo galimybes, mano apžvalgininkas Kęstutis Girnius. Anot jo, iš partijos išstojusieji veteranai taip pat guodžiasi nepagrįstais lūkesčiais, mat šis atsiskyrimas greičiausiai reiškia jų politinės karjeros saulėlydį.

Iš socialdemokratų partijos (LSDP) gretų pasitraukus įtakingiems senbuviams apie senosios epochos pabaigą prabilęs partijos vadovas Gintautas Paluckas pervertina savo galimybes, mano apžvalgininkas Kęstutis Girnius. Anot jo, iš partijos išstojusieji veteranai taip pat guodžiasi nepagrįstais lūkesčiais, mat šis atsiskyrimas greičiausiai reiškia jų politinės karjeros saulėlydį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai žmogus sako, kad kažkokia epochos pabaiga ir būtent kai jis ateina atsiranda nauja epocha, tai gal truputį save pervertina. Ta prasme, kad su jo atėjimu ar senųjų išvarymu, kad visas būtinai radikaliai pasikeis - kokie bus pokyčiai dar pamatysime, bet nesu itin optimistiškai nusiteikęs“, - BNS sakė K. Girnius, vertindamas situaciją socialdemokratų partijoje.

REKLAMA

Anot jo, LSDP laukia nelengva tapatybės ir takoskyros nuo buvusio nomenklatūrinės partijos įvaizdžio paieška bei iššūkis įrodyti tikrą, o ne deklaruojamą atsinaujinimą. Juolab žinant, kad partijai vadovauja už korupciją teistas pirmininkas.

„Vienas dalykas atsikratyti kažkokių veteranų vienokiais ar kitokiais sumetimais, kitas - sugalvoti kitą veikimo būdą, pasiūlyti naujas gaires partijai ir tai nebus taip lengva. Ir kol kas šito dar nematyti iš G. Palucko. Jis per pastarąjį pusmetį kai tapo pirmininku siekė, man toks susidarė įspūdis, atsikratyti veteranų, padaryti partiją savą. Tą jis labai veiksmingai padarė, rodė didelius politinius gebėjimus, sakyčiau, beveik net makiaveliškus. Bet vienas dalykas susitvarkyti partijos viduje, kitas dalykas - pristatyti ją visuomenei“, - svarstė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas.

REKLAMA
REKLAMA

LSDP lyderis turės pagrindo pabrėžti vidines permainas partijoje, kalbėti apie didesnę demokratiją jos viduje, suteikiant daugiau laisvių ir svorio skyriams. Tačiau, anot K. Girniaus, daug ką lems tai, kaip socialdemokratams seksis būsimuose rinkimuose.

„Viskas priklausys nuo kitų rinkimų - ar partija atsigaus, ar liks kokia dešimties mandatų partija. Ir manau, kad bus labai sunku kurti atsinaujinusios pažangios partijos įvaizdį, kai pirmininkas vis dėlto yra teistas. Ką besakytum, apie tai kol kas mažai kalbama iš mandagumo ir panašiai, bet kai bus rinkimų kampanija, manau, kad šis momentas bus gana aštriai pabrėžiamas - pavyzdžiui, kuo naujieji socdemai skiriasi nuo senųjų „darbiečių“, - svarstė apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, galiausia išsiaiškinus santykius su dalimi vadinamųjų veteranų, G. Palucko vedami socialdemokratai turės ieškoti būdų, kaip išlaikyti visuomenės ir žiniasklaidos dėmesį. Mat iki šiol, kol vyko visa socialdemokratų melodrama, K. Girniaus žodžiais, jie sulaukė labai daug žiniasklaidos dėmesio ir nemokamos reklamos.

„Bet po mėnesio ar kelių mėnesiu kalbės komitetų pirmininkai, kurie dar yra valdančiųjų pusėj, o socdemai, kurie yra opozicijoj, jie neturės ypatingo forumo skleisti savo mintis. Manau, kad dėmesys sumažės ir tai dar sunkins jų pastangas atsiriboti nuo atsiskyrusiųjų ir sukurti atsinaujinusios partijos įvaizdį“, - mano docentas.

REKLAMA

Apie galimą grįžimą po dvejų metų svarstantys iš jos pasitraukusieji veteranai, K. Girniaus manymu, taip pat neįvertina realios padėties - Gedimino Kirkilo, Algirdo Butkevičiaus, Juozo Bernatonio ir kitų pasitraukimas iš partijos žymi šių politikų saulėlydį.

„Aš manau, kad aiškiai yra saulėlydis, manau, G. Paluckas nebus pašalintas iš pirmininko per dvejus metus, - prognozuoja K. Girnius. - Jis konsoliduos partiją, jo žmonės tikrai įsitvirtina ir perima visą partiją, šitiems „maištininkams“ niekada nebus atleista. Nebūtų buvę jiems atleista net jei būtų nutarę nusileisti ir liki partijoje. Kai būtų daromi sąrašai kandidatų po trejų metų, jie būtų atsiradę 89 - toje vietoje. Tas visiškai aišku“.

REKLAMA

Vienas kitas iš vadinamojo socialdemokratų „maištininkų“ dešimtuko galbūt dalyvaus būsimuose rinkimuose kaip nepriklausomas kandidatas savoje apygardoje ar prisišliejęs prie kitos politinės jėgos, tačiau daugumai tai reiškia politinės karjeros pabaigą po kelerių metų.

„Jie faktiškai pasitraukia iš politikos protestuodami prieš G. Palucko perversmą. Po trijų ketverių metų gal dar vieną kitą pamatysime, bet iš esmės pasitraukia“, - teigia K. Girnius.

Šeštadienį prieš partijos tarybos posėdį, nelaukdami kol bus pašalinti, socialdemokratų partiją paliko būrys senbuvių, nepaklususių partijos įpareigojimui trauktis į opoziciją ir pasirašiusių koalicijos susitarimą su „valstiečiais“. Tai - Gediminas Kirkilas, Algirdas Butkevičius, Juozas Bernatonis, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Andrius Palionis, Artūras Skardžius, Rimantas Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas vadinamųjų „maištininkų“ parlamentaras Antanas Vinkus slaptu balsavimu buvo išmestas iš partijos. Mindaugo Basčio, kuris yra atsiėmęs savo parašą, pašalinimo partija šeštadienį nesvarstė, nes jis yra sustabdęs narystę LSDP. Kiek anksčiau iš partijos pasitraukė ir sprendimui trauktis iš valdžios nepritaręs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Visą vadinamųjų „maištininkų“ frakciją Seime sudarys 12 narių - dešimt buvusių socialdemokratų ir du „darbiečiai“.

G. Palucko vadovaujami socialdemokratai pasiskelbę siekią dirbti opozicijoje greičiausiai turės atskirą frakciją Seime, nors būtą prognozių, jog gali likti ir be savos frakcijos parlamente. Frakcijai sudaryti būtina turėti ne mažiau 7 narių.

G. Palucko vadovaujamų socdemų frakciją turėtų sudaryti šie septyni parlamentarai - Rasa Budbergytė, Algirdas Sysas, Raminta Popovienė, Juozas Olekas, Julius Sabatauskas, Algimantas Salamakinas ir Mindaugas Bastys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų