REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialdemokratų partijos (LSDP) taryba šeštadienį spręs, ar šalinti iš partijos didžiąją dalį Seimo Socialdemokratų frakcijos narių, nepaklususiusių sprendimui trauktis iš valdančiosios koalicijos su valstiečiais.

Socialdemokratų partijos (LSDP) taryba šeštadienį spręs, ar šalinti iš partijos didžiąją dalį Seimo Socialdemokratų frakcijos narių, nepaklususiusių sprendimui trauktis iš valdančiosios koalicijos su valstiečiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taryba turės išpainioti visą šitą situaciją ir priimti sprendimą – ar vienokį ar kitokį. Partija negali amžinai murkdytis samprotavimuose ir išvedžiojimuose. Yra Etikos ir procedūrų komisijos siūlymas (šalinti iš partijos – BNS) įvertinus situaciją ir konstatavus pažeidimą, ir dėl to taryba turėtų apsispręsti“, – posėdžio išvakarėse BNS sakė partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

REKLAMA

Rugsėjo pabaigoje LSDP taryba priėmė sprendimą pasitraukti iš koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Tačiau prieš partijos tarybos valią rugsėjo pabaigoje devyni Seimo socialdemokratai balsavo už tai, kad būtų tęsiamas bendradarbiavimas su „valstiečiais“. Tokios pozicijos laikėsi Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę posėdžiavusi LSDP Etikos ir procedūrų komisija nusprendė, kad minėti parlamentarai pažeidė partijos statutą ir pasiūlė juos šalinti iš partijos. Iš partijos siūlomi šalinti parlamentarai raštu pateiktuose paaiškinimuose Etikos komisijai ginčijo LSDP tarybos sprendimo pasitraukti į opoziciją teisėtumą.

Mesti iš partijos etikos sargai siūlė ir parlamentarą Mindaugą Bastį. Jis valią šlietis prie koalicijos su „valstiečiais“ buvo išreiškęs pasirašydamas po dviejų frakcijų koalicijos deklaracija. Tačiau savaitės pabaigoje M. Bastys, kuriam dėl įtartinų ryšių su Rusija parlamente pradėtas apkaltos procesas, atsiėmė savo parašą. Tad išmetimas iš partijos M. Basčiui turėtų nebegrėsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas partijos tarybos išvakarėse ragino abiems pusėms susitarti dėl visų sprendimų moratoriumo. Partijos pirmininkas G. Paluckas savo ruožtu teigė, kad visiems anksčiau nepaklususiems frakcijos nariams ik šio penktadienio vakaro buvo sudaryta galimybė apsigalvoti ir pakeisti sprendimą, taip išvengiant siūlytų sankcijų.

„Penktadienio rytą dar buvo paskutinį kartą išsiųsta visiems atskilusiems Seimo frakcijos nariams deklaracijos tekstas, kurioje Seimo nariai įsipareigoja įgyvendinti partijos tarybos sprendimą atšaukti savo parašą nuo frakcijų koalicijos ir atlikti kitus būtinus veiksmus, tai yra inicijuoti frakcijos balsavimą, kad būtų ir formaliai nutraukta frakcijų koalicija. Penktadienį iki 16 valandos buvo galima šią deklaraciją pasirašyti“, – BNS penktadienį sakė G. Paluckas.

REKLAMA

Šiuo metu Socialdemokratų frakciją Seime sudaro 19 narių – 17 LSDP narių ir du prie frakcijos prisidėję „darbiečiai“.

Išmetus devynis narius LSDP frakcija skiltų. Būta prognozių, kad LSDP rizikuoja tapti neparlamentine partija, nes frakciją Seime pagal statutą gali sudaryti ne mažiau kaip septyni nariai. Tačiau G. Paluckas yra teigęs nesibaiminantis tokio scenarijaus.

Partijos tarybos valią trauktis į opoziciją pareiškė vykdysiantys šeši Seimo socialdemokratai: Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas, Juozas Olekas, Julius Sabatauskas ir Algimantas Salamakinas. Jei prie pastarųjų prisidėtų ir persigalvojęs M. Bastys, LSDP turėtų opozicinę frakciją Seime.

REKLAMA

Be to, M. Basčiui atšaukus savo parašą, mažėja valdančiųjų gretos Seime. Po frakcijų susitarimo dėl bendradarbiavimo pasirašymo „valstiečiai“ formaliai skaičiuoja, kad daugumai priklauso visa 19 narių Socialdemokratų partijos frakcija, nors po sutartimi yra 11 frakcijos narių parašai, o savąjį atšaukus M. Basčiui – dešimt.

„Valstiečiai“ Seime turi 56 narių frakciją, taip pat partijai priklauso pagal Seimo statutą jokiai frakcijai nepriklausantis Viktoras Pranckietis. Dar koalicijai paramą deklaruoja du „darbiečiai“, ir su koaliciją prieš partijos valią remiančiais socialdemokratais bendras skaičius yra 69. Valdančiajai daugumai užsitikrinti būtinas 71 atstovas Seime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų