REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Kęstutis Matijošaitis

Griežčiausios Lietuvoje įkalinimo iki gyvos galvos bausmės Kęstutis Matijošaitis sulaukė dėl nusikaltimo, kurį padarė sėdėdamas belangėje. Prabėgus keliems metams po skirtos bausmės, K. Matijošaitis sutiko išsakyti savo poziciją laikraščio „Akistata“ žurnalistui.

21

Griežčiausios Lietuvoje įkalinimo iki gyvos galvos bausmės Kęstutis Matijošaitis sulaukė dėl nusikaltimo, kurį padarė sėdėdamas belangėje. Prabėgus keliems metams po skirtos bausmės, K. Matijošaitis sutiko išsakyti savo poziciją laikraščio „Akistata“ žurnalistui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalo tv3.lt žurnalistas su šiuo kaliniu kalbėjosi prieš metus. Interviu su juo galite perskaityti paspaudę šią nuorodą:

REKLAMA

Iki gyvos galvos nuteistas žudikas: negarantuoju, kad atsukus laiką pasielgčiau kitaip

Bet šįkart norime pasidalinti su mintimis, kuriomis žudikas dalijosi 1994-siais. Tuomet jis itin atvirai papasakojo, kad vykdavo už įkalinimo įstaigos grotų.

Galioja kiti įstatymai

„Esu uždarytas jau ketvirti metai. Nusikaltimas padarytas kalėjime, kameroje. Čia galioja visai kiti įstatymai nei laisvėje. Ir pagal laisvės įstatymus mes niekada negyvensime. Niekas to negali pakeisti – nei bausmės, nei teismai savo nuosprendžiais.

REKLAMA
REKLAMA

Čia yra savi teisėjai ir savi vykdytojai. Yra nuskriaustieji, yra „ožiai“, tik jie kartu su normaliais „bachūrais“ nesėdi – turi savo atskiras kameras. Yra „dūchai“, kurie sėdi su normaliai – kiekvienas žino savo vietą“, - „Akistatai“ pasakojo K. Matijošaitis.

Žodžiais nesišvaistoma

K. Matijošaitis šešiavietėje kameroje dienas leido su dar septyniais nuteistaisiais. Gultų tik šeši, tad, logiška, dviem nelaimėliams teko miegoti ant grindų. Vienas tokių buvo vilnietis Paška, kuris tik atvykęs kameros draugams gyrėsi esąs iš Gariūnų mafijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš pradžių viskas klojosi gerai. Bet kartą susiginčijome su Paška dėl smulkmenos. Jis nusivalė rankas į paklodę, o to nederėjo daryti. Maža to, dar ir leptelėjo: „Pidaras būsiu, jeigu aš taip padariau.“. Tokiais žodžiais nesimėtoma, už juos reikia atsakyti.

Aš jam įrodžiau, kad jis vis dėlto padarė tai, ką neigė. Negalvojau rimtai priversti jį atsakyti už savo žodžius, kaip derėtų, nes jis mano žemietis, jaunas, vos 20-ties. Tik juokais už pietų stalo pasakiau, kad su juo prie vieno stalo nevalgysiu. Tai jis baisiai įsižeidė ir net kviečiamas nėjo valgyti kartu“, - teigė K. Matijošaitis.

REKLAMA

Anot jo, daug agresyviau Paškos atžvilgiu buvo nusiteikęs iš sustiprintos zonos atvežtas nuteistasis. Kilo konfliktas ir Paškos situacija komplikavosi.

Nesulaukė pinigų

Paškos situaciją galėjo išgelbėti tik pinigai. Kameros sėbrai sutarė ir pati auka neprieštaravo, kad jo artimieji perduos 2 tūkst. rublių. Paška buvo tikras, kad pinigai bus perduoti. Kaip pasakojo K. Matijošaitis, tokia suma buvo itin didelė. Mat kalėjime degtinės butelis kainavo 25 rublius (laisvėje 5 rublius).

Pasiuntinys dukart buvo pas Paškos artimuosius, bet pinigų jie taip ir neperdavė. „Taigi jis antrą kartą nesugebėjo atsakyti už savo žodžius. Dabar jau aš neturėjau jokios teisės užstoti jo. Tada Smirnovas ėmė mušti Pašką. Prisidėjo ir kiti. Aš nemušiau, nes buvau vyriausias iš visų.

REKLAMA

Taip jis buvo mušamas 3-4 valandas. Kartais tik leisdavo jam atsigerti ir parūkyti. Vienas nuteistas vis norėjo jį išžaginti, bet pavyko jį atkalbėti. Galiausiai jis buvo paguldytas į lovą. Paška aimanavo, pasiūliau iškviesti gydytoją, bet jis atsisakė. Ryte atsikėlėme visi, bet Paška gurkštelėjo vandens ir krito negyvas.

Sutarėme, kas turėtų prisiimti atsakomybę. Bet per tardymą viskas pasikeitė. Du taip pat Pašką mušę nuteistieji davė parodymus prieš mus. O teisėjas tik pamatęs mane posėdžių salėje nusprendė, kad aš esu nužudymo organizatorius. Dar tie „liudininkai“ priskiedė, kad norėjome Pašką sukapoti į gabaliukus. Žodžiu, ne teismas, o tikras spektaklis įvyko“, - savąją versiją dėl ko buvo nuteistas iki gyvos galvos papasakojo K. Matijošaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš bylos medžiagos

1961 m. gimęs K. Matijošaitis buvo teistas tris kartus už nesmurtinius nusikaltimus. K. Matijošaitis su dar dviem sėbrais terorizavo kitus kameroje esančius tardomuosius.

Trijulė lošdavo domino, o pralošęs versdavo už save daryti atsispaudimus kurį nors ir skriaudžiamųjų. Versdavo po keletą kartų plauti kamerą, mušdavo ir stumdydavo juos.

Dažnai grasindavo išžaginti oraliniu ir analiniu būdu. Sykį vieną nuteistąjį jie pririšo prie lovos. Tarp sėdmenų ir kojų pirštų jam buvo kišami ir padegami susukti popieriai.

REKLAMA

1991 m. rugsėjo 3 d. trise nužudė šiame straipsnyje aprašytą nuteistąjį Pašką. Jis buvo mušamas, spardomas ir kankinamas elektros srove. Agresyviausias kameroje buvo K. Matijošaitis. Jis sakė: „Kas nemuš Paškos, tas „ožys“.“

Negavęs pinigų iš namų, Paška bandė nusižudyti, įsirėmęs į pilvą peilį, tačiau vienas nuteistųjų peilį atėmė. Mat jis su sėbrais buvo paruošę kitokį mirties nuosprendį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų