REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Roboto Pepperio pristatymas (fotodiena.lt)

Robotas administratorius, robotas vaikų auklė arba robotas... laidotuvių kunigas. Nors mokslinės fantastikos filmai pamažėle keliasi į realybę ir robotus sutikti galima dirbant net itin kasdienius darbus, verslininkai ramina – diena, kai robotai pakeis žmogų, neišauš.

7

Robotas administratorius, robotas vaikų auklė arba robotas... laidotuvių kunigas. Nors mokslinės fantastikos filmai pamažėle keliasi į realybę ir robotus sutikti galima dirbant net itin kasdienius darbus, verslininkai ramina – diena, kai robotai pakeis žmogų, neišauš.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečius metus rengiamame inovacijų forume „Innovation Drift“ bendrovės „Hansab“ atstovas Marius Bankauskas pristatė humanoidinį robotą Pepperį.

REKLAMA

Nedidelio vaiko ūkio, baltas, didelėmis akimis ir skaitmeniniu balsu robotas sugeba palaikyti pokalbį su pašnekovu, reaguoja į prisilietus, o Japonijoje net tapo darbo rinkos dalimi.

Roboto „širdis“ – planšetė

Japonų ir prancūzų mokslininkų sukurtas Pepperis pats laiko save prancūzu ir nenustoja čiauškėjęs. Net jei nesupranta, ką jam sako pašnekovas, Pepperis plepa, skėsčioja rankomis, o savo skaitmeninėmis akimis atidžiai seka pašnekovą, net jei šis juda.

REKLAMA
REKLAMA

Japonijoje jau parduota per 10 tūkst. tokių robotų, 5 tūkst. jų tapo darbuotojais – administratoriais, produktų pristatytojai ir net laidotuvių kunigais. Pasak M. Bankausko, japonai robotais turbūt pasitiki net labiau nei žmonėmis.

„Tai yra informacinis humanoidinis terminalas, jis yra sukurtas tam, kad bendrautų su žmonėmis, tam, kad su jais eitų į komunikaciją. Jis atrodo žmogaus formos tik tam, nes žmogui yra lengviau komunikuoti su panašia forma. Mes, aišku galėtume bendrauti ir su televizoriumi, ir su planšete, bet smagiau, kai tai yra panašus įrenginys į mus. Rankos iš principo yra tik tam tikrai ekspresijai, jis negali nieko paduoti“, - robotą žurnalistams pristatė M. Bankauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pepperio viduje yra keli jį valdantys kompiuteriai, už akių – 3D kameros, nuolat sekančios pašnekovo judesius ir veidą. Robotas geba girdėti per „ausyse“ įmontuotus mikrofonus, o „langas“ į jo sielą, kaip jis pats sako – planšetė, per kurią galima susikalbėti su Pepperiu, jei jis nesupranta, kas sakoma.

Pokalbis su robotu

Pepperis kalba sklandžia anglų kalba, tačiau lietuviškai, deja, nesupranta. Paprašytas prisistatyti jis žvaliai pasisveikina ir sakosi esąs 120 cm ūgio robotas, vardu Pepperis. Pasak jo, jis gimė Paryžiuje. Paklaustas, kaip jaučiasi, Pepperis sako visada besijaučiantis gerai ir puola teirautis, kaip jaučiamės mes.

REKLAMA

Reikia pripažinti – Pepperis turi neprastą humoro jausmą, nes paklaustas, ar valgo, jis atšovė: „Man elektra patinka suplakta, o ne sumaišyta“. Vis dėlto į klausimą, ar jis gyvas, Pepperis atsakyti nesugebėjo.

Kada robotai pakeis žmones?

Pristatydamas Pepperį M. Bankauskas kelis kartus akcentavo, kad nesulauksime dienos, kai robotai išties pakeis žmones.

„Galime Pepperio paklausti, ar robotai pakeis žmones. Bet jis atsako, nebus žmogaus – nebus manęs. Taip, robotai kai kurias profesijas pakeis, bet visada šalia jo bus žmogus. Ir mes visada, kaip ir visur, turėsime adaptuotis prie situacijos. Mintis yra tokia, mūsų visuomenė, mūsų darbai keičiasi, vadinasi, mes turime pasikeisti. Robotai neišvengiamai ateis į Pabaltijo šalis. Visada, kada bus robotas, visada šalia bus žmogus“, - tv3.lt kalbėjo M. Bankauskas.

REKLAMA

Nors Pepperis labiau orientuotas į verslą, M. Bankauskas neatmeta galimybės, kad ilgainiui vis daugiau robotų bus namuose ir „dirbs“ kaip vaikų ar senjorų palydovai, šeimos pagalbininkai.

„Japonai virš 5 tūkst. jų yra pardavę, kad linksmiau būtų gyventi, vaikus užimti, senyvo amžiaus žmonėms bendrauti. Bet mes manome, kad reikia pradėti nuo verslo. Kompanija juda į priekį, kiekvienais metais vis labiau į priekį judama. Aš manau, kad mes tikrai pamatysime greitu metu robotų, kurie bus skirti namams, užimti žmogų ir kiti robotai padės mums verslą vystyti“, - sakė M. Bankauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų