REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Mirė erkiniu encefalitu užsikrėtusi moteris, ketvirtadienį pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

 Mirė erkiniu encefalitu užsikrėtusi moteris, ketvirtadienį pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

REKLAMA

65–erių metų moteris praėjusį penktadienį buvo paguldyta į Alytaus ligoninę, o šeštadienį pervežta į Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyrių, kur sekmadienį mirė.

Moteriai prieš dvi savaites buvo įsisiurbusi erkė.

ULAC duomenimis, Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu didėja: 2015 metais registruota 336, o 2016 metais – 633 atvejai. Per šių metų sausio – rugpjūčio mėnesius šia liga susirgo 214 asmenų.

Efektyvi erkinio encefalito prevencinė priemonė – skiepai. Vakcinaciją nuo ligos rekomenduojama pradėti žiemą arba ankstyvą pavasarį, kol dar neprasidėjęs erkių aktyvumo laikotarpis. Žmogus tampa pilnai apsaugotas praėjus dviem savaitėms nuo antrosios vakcinos dozės suleidimo.

Jei įsisiurbė erkė, ULAC specialistai primena, kad ją ištraukti galima paprasčiausiu pincetu. Prieš traukiant erkę riebalų ir kitų medžiagų naudoti nereikia, nes pašaliniai dirgikliai suaktyvina erkės mitybą. Erkę svarbu pincetu suimti kuo arčiau žmogaus kūno odos ir nesukiojant staigiu judesiu traukti į viršų, įkandimo vietą dezinfekuoti. Organizmo savijautą ir įkandimo vietą rekomenduojama stebėti mėnesį – per šį laiką pasireiškia erkių platinamų ligų simptomai. Ištrauktos erkės į laboratoriją vežti tyrimams neverta, jei ji ir buvo infekuota, efektyvių prevencinių priemonių galinčių padėti apsisaugoti nuo ligos jau įkandus erkei nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų