REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Opozicinės Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis siūlo politikų atlyginimus atsieti nuo valstybės tarnautojų.

 Opozicinės Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis siūlo politikų atlyginimus atsieti nuo valstybės tarnautojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservatorių vadovas registravo naujo Valstybės politikų darbo apmokėjimo įstatymo projektą. Pagal jį, bazinis dydis politikų algoms skaičiuoti būtų nustatomas dabartinis 130,5 euro. Jis galiotų Seimo pareigūnams ir nariams, premjerui, ministrams, merams bei vicemerams.

REKLAMA

Politikų pareiginės algos bazinis dydis galėtų būti keičiamas tik Vyriausybės siūlymu, dvejus metus iš eilės ne mažiau kaip 2 proc. augant bendrajam vidaus produktui, taip pat negalėtų didėti sparčiau nei vidutinis darbo užmokestis viešajame sektoriuje.

Šiuo metu ir politikų, ir prokurorų, valstybės pareigūnų atlyginimus reguliuoja tas pats įstatymas, jiems taikomas vienodas bazinis pareiginės algos dydis. Jį dauginant iš atitinkamo koeficiento apskaičiuojamas darbo užmokestis.

REKLAMA
REKLAMA

Seimui yra keli siūlymai kelti nuo ekonominės krizės įšaldytą bazinį pareiginės algos dydį. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jį siūlo didinti iki 132 eurų, tačiau po pateikimo jau pritarta dviejų socialdemokratų siūlymui 142 eurų.

„Valstiečių“ frakcijos atstovas Povilas Urbšys taip pat yra registravęs pasiūlymą, kad keliant bazinį dydį Seimo nariams būtų daroma išimtis – naujasis bazinis dydis apskaičiuojant parlamentarų algas būtų taikomas tik nuo kitos kadencijos.

G. Landsbergis teikdamas pataisas dėl atskirto politikų algų įstatymo argumentuoja, kad beveik dešimt metų įšalusius valstybės pareigūnų ir tarnautojų atlyginimus būtina kelti, „o politikai gali ir palaukti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būtina valstybės tarnautojų darbo užmokesčio bazinį dydį pakelti iki tokio lygio, koks buvo prieš krizę. Deja, visą diskusiją dėl valstybės tarnautojų algų didinimo gadina tai, kad tarnautojų darbo užmokestis susietas su politikų algomis. Pagal dabartinius įstatymus keliant algas tarnautojams neišvengiamai būtų padidintos ir politikų algos“, – konservatorių frakcijos išplatintame pranešime cituojamas G. Landsbergis.

Pastarąjį kartą pareiginės algos bazinis dydis keistas 2009 metais – prasidėjus ekonominei krizei, jis sumažintas nuo 142 eurų iki 130,5 euro.

Naudojant minėtą bazinį dydį skaičiuojami atlyginimai valstybės politikams, tarp jų ir Seimo nariams, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, valstybės pareigūnams, valstybės tarnautojams, biudžetinių įstaigų darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų