REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tęsiantis Seimo Antikorupcijos tyrimui dėl parlamentaro Artūro Skardžiaus šeimos interesų energetikoje, į apklausą antrą kartą neatvyko Baltarusijos įmonės „Investenergostroj“ akcininkas Rusijos pilietis Rustemas Nigmetzianovas. Pasak jo advokatės, liudytojas jaučiasi įbaugintas žiniasklaidoje skleidžiamos informacijos.

Tęsiantis Seimo Antikorupcijos tyrimui dėl parlamentaro Artūro Skardžiaus šeimos interesų energetikoje, į apklausą antrą kartą neatvyko Baltarusijos įmonės „Investenergostroj“ akcininkas Rusijos pilietis Rustemas Nigmetzianovas. Pasak jo advokatės, liudytojas jaučiasi įbaugintas žiniasklaidoje skleidžiamos informacijos.

REKLAMA

Visi kviečiami liudyti asmenys privalo ateiti – tai juos įpareigoja specialusis komisijos statusas. Tačiau saulės elektrinių projektą vysčiusios Baltarusijos įmonės „Investenergostroj“ akcininkas R. Nigmetzianovas vietoj savęs atsiuntė savo advokatę Eglę Latauskienę. Pasak advokatės, R. Nigmetzianovas įbaugintas viešojoje erdvėje sklandančios informacijos.

„Jį pasiekė iš visuomenės informavimo šaltinių informacija, kas vyksta Seime. Jis savaip sunerimo, nes gal jis tik subjektyviai galėjo vertinti jo atžvilgiu darytas, nepagrįstas, šališkas, nesuprantamas, neįvertintas išvadas. Žmogus yra įaudrintas, savaip įbaugintas. <...> Jam kažkaip pasirodė keista, kad, atrodo, tipinis, galimas akcijų įsigijimas verslo plėtrai iš turimų santaupų nulėmė tokį didžiulį jo gyvenime įvykį, kai jis negali ramiai gyventi“, - komisijos posėdyje kalbėjo E. Latauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak komisijos pirmininko Vitalijaus Gailiaus, komisija liudyti neatvykusiam asmeniui gali taikyti administracinę nuobaudą už privalomo nurodymo nevykdymą, tačiau dėl to komisija dar turės apsispręsti.

REKLAMA

R. Nigmetzianovas – bendrame versle su A. Skardžiaus žmona

A. Skardžiaus šeimos draugas Romualdas Patalavičius komisijai yra paliudijęs, kad R. Nigmetzianovas yra jo sūnaus draugo tėvas. Pasak R. Patalavičiaus, jo įmonė „Enga“ 2015 m. buvo įsigijusi 80 proc. „Investenergostroj“ akcijų, bet vėliau dalį jų (40 proc.) pardavė A. Skardžiaus žmonai Snieguolei ir R. Nigmetzianovui (abiem po 20 proc.).

„R. Nigmetzianovas pasiūlymą įsigyti akcijų gavo iš Tomo Patalavičiaus (Romualdo Patalavičiaus sūnaus). Jam pasakė, kad yra vystomas Baltarusijoje atsinaujinančių energetikos šaltinių verslo projektas ir yra galimybė, investavus tam tikras lėšas, užsidirbti, turėti pridėtinę vertę“, - kalbėjo advokatė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak E. Latauskienės, R. Nigmetzianovui T. Patalavičius pasiūlė ne tik pirkti 20 proc. akcijų, bet ir įpareigojo įmonei „Investenergostroj“ suteikti asmeninę 100 tūkst. eurų paskolą, kuri būtų išmokėta per kelis kartus. Šiuo metu išmokėta 96 tūkst. eurų paskolos.

R. Nigmetzianovas T. Patalavičių pažįsta per savo sūnų Artūrą Nigmetzianovą – jiedu kartu mokėsi aukštojoje mokykloje.

Ginasi, kad A. Skardžiaus nepažįsta

Nors R. Nigmetzianovas ir S. Skardžiuvienė yra tos pačios įmonės akcininkai, R. Nigmetzianovo advokatė tikina, kad jos klientas paties A. Skardžiaus nepažįsta.

„Pono A. Skardžiaus nepažįsta ir nepažinojo. Apie jį dabar tik žino iš visų viešosios informacijos šaltinių, kurie, natūralu, ir nežinančiam žmogui dabar aišku, kas yra A. Skardžius. <...> Toks ir suvokimas pažįstamumo. Jis negali sakyti „pažįstami“, jis gali sakyti, žinau ją (S. Skardžiuvienę – red. past.) kaip akcininkę ir tik tiems keliems susitikimams esame susibėgę. Bet kažkokie bičiulystės, paprotinės teisės... net nebuvo tokio požiūrio, sakė“, - tvirtino E. Latauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimą tęs iki lapkričio

Portalas tv3.lt primena, kad per ankstesnes apklausas Specialiųjų tyrimų tarnyba pripažino, jog A. Skardžiaus 2011-2017 m. teiktos pataisos galėjo sudaryti išimtines sąlygas kai kurioms verslo grupėms ir verslininkai galėjo pasipelnyti valstybės sąskaita.

Komisijoje taip pat paaiškėjo, kad „Investenergostroj“ saulės elektrinių projektą finansavo ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ bankas „Belgazprombank“. Politiko šeimos valdoma įmonė gaminamą elektrą parduoda Baltarusijos valstybiniam koncernui „Belenergo“.

Seimas yra įpareigojęs komisiją ištirti, kokie fiziniai ar juridiniai asmenys valdo įmonę „Investenergostroj“, kuriai paskolą yra suteikusi A. Skardžiaus šeima. Aiškinamasi, ar akcijų vertė atitinka investicijos dydį, kokie šių asmenų ryšiai su A. Skardžiumi. Savo tyrimą Antikorupcijos komisija tęs iki lapkričio 10 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų