REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išvažiavę dirbti ir ten buvę apgauti tautiečiai ne visada drįsta prabilti apie savo patyrimus. Dažniau tai būna būtent dėl to, kad patys sutinka su neaiškiomis, ne visada sąžiningomis sąlygomis. Šiuo atveju, portalo tv3.lt skaitytojas Dainius J. nenorėjo palikti tyloje jį ir kelis kolegas apgavusią įmonę.

Išvažiavę dirbti ir ten buvę apgauti tautiečiai ne visada drįsta prabilti apie savo patyrimus. Dažniau tai būna būtent dėl to, kad patys sutinka su neaiškiomis, ne visada sąžiningomis sąlygomis. Šiuo atveju, portalo tv3.lt skaitytojas Dainius J. nenorėjo palikti tyloje jį ir kelis kolegas apgavusią įmonę.

REKLAMA

Primename, kad portale tv3.lt pirmoji šios istorijos dalis buvo publikuota dar rugsėjo pabaigoje. Dabar tyrimą jau baigė Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyrius ir pateikė išvadas.

Skundus patenkino, įspėja kitus

Valstybinės darbo inspekcijos Komunikacijos skyriaus specialistė Nerita Šot nurodė, kad bylos dėl 3 „Verada“ darbuotojų Klaipėdos teritorinio skyriaus I-oje darbo ginčų komisijoje jau išnagrinėtos.

„Šiuo metu eina 1 mėn. terminas, per kurį įmonė gali kreiptis į teismą su ieškiniu. Prašymai patenkinti iš dalies, nes įmonė „Verada“ pagal pateiktus dokumentus yra atsiskaičiusi su minėtais darbuotojais, vadovaujantis jų pasirašytomis darbo sutartimis, t. y. pagal sutartyje numatytus koeficientus bei įkainius, tik nebuvo atsiskaityta, kaip numatyta įstatymuose, už kelionės laiką ir pačią kelionę.

REKLAMA
REKLAMA

Norime atkreipti dėmesį, kad darbuotojai privalo tikrinti darbo apmokėjimo bei kitas sutarties sąlygas prieš pasirašydami darbo sutartis, o nepasikliauti darbdavių dalijamais žodiniais pažadais.

REKLAMA

Ne paslaptis, kad sutartyse dar vis dažnai nurodomos mažesnės sumos, kad nereikėtų mokėti didesnių mokesčių, dalį sumos žadant sumokėti „vokelyje“, bet tokiu atveju laimi tik nesąžiningi darbdaviai, bet ne darbuotojai“, – nurodė inspekcijos atstovė.

Mato daugiau pažeidimų

Su portalu tv3.lt bendravęs vienas iš nukentėjusiųjų klaipėdietis Dainius J. tvirtino, kad dar yra daugiau nesutapimų įmonės „Verada“ pateiktoje informacijoje. Vyras tvirtino, kad yra suklastotų buhalterinių dokumentų, šmeižto ir daugiau neteisėtų darbdavio veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai daug tokių nesutapimų yra su buhalterine apskaita, tuo labiau yra pradėtas tyrimas dėl nelegalaus darbo, iš šios įmonės mes norime atgauti tik pinigus, kuriuos užsidirbome ir ne daugiau, bet jai jie apskųs šį komisijos sprendimą, mes kreipsimės su ieškiniu už padarytą materialinę ir moraline žalą“, – tikino Dainius.

VDI Klaipėdos skyriaus darbo ginčų komisija nusprendė iš dalies tenkinti ieškovų prašymą dėl darbo užmokesčio išieškojimo. Dainiui priteista beveik 3500 eurų suma iš UAB „Verada“. 

Portalui tv3.lt Dainius pasakojo, kad netikėtai susipažinę su įmonės UAB „Verada“ direktorės vyru susidomėjo jų pasiūlymu įsidarbinti jų įmonėje, su kuria išvyktų į Suomiją dirbti laivų statybos ceche. Tačiau vos atėjus laikui išmokėti algas, prasidėjo išsisukinėjimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip išvengti nelegalaus darbo

Vilniaus universiteto Teisės klinikos konsultantė Sandra Čergelytė nurodė keletą pagrindinių saugiklių kiekvienam darbuotojui, norinčiam išvengti nelegalaus įdarbinimo.

„Visų pirma, atkreiptinas dėmesys į darbo sutarties formą ir turinį. Vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, darbo sutartis turi būti sudaryta rašytine forma, sulygstant joje darbuotojo darbo funkcijas, darbo apmokėjimo sąlygas ir darbovietę. Dokumentas sudaromas dviem egzemplioriais – vieną jų pasilieka darbdavys, o kitas atiduodamas darbuotojui. Tik tokiu būdu asmuo gali būti tikras dėl teisinių garantijų, kylančių iš darbo santykių.

REKLAMA

Remiantis Darbo kodekso 42 straipsnio 2 dalimi, darbdavys turi pareigą mažiausiai prieš 1 darbo dieną iki numatytos darbo pradžios pranešti apie darbo sutarties sudarymą ir darbuotojo priėmimą į darbą Valstybinio socialinio draudimo fondo (SODRA) teritoriniam skyriui. Taigi, jeigu darbuotojui kyla abejonių dėl savo įdarbinimo legalumo, jis gali kreiptis į SODRA ir patikrinti šį faktą“, – nurodė S. Čergelytė.

Nelegaliai dirbti verčiamas asmuo privalo kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją ir pranešti apie pažeidimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų