REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tęsiantis Seimo Antikorupcijos komisijos tyrimui dėl Seimo nario Artūro Skardžiaus veiklos, trečiadienį apklausta daugiau liudininkų. Nors dalis liudininkų apklausti slaptai, atvirai paliestas klausimas, ar po milžiniškomis iš A. Skardžiaus nuomojamų sklypų kainomis galėjo slypėti kyšiai politikui.

Tęsiantis Seimo Antikorupcijos komisijos tyrimui dėl Seimo nario Artūro Skardžiaus veiklos, trečiadienį apklausta daugiau liudininkų. Nors dalis liudininkų apklausti slaptai, atvirai paliestas klausimas, ar po milžiniškomis iš A. Skardžiaus nuomojamų sklypų kainomis galėjo slypėti kyšiai politikui.

REKLAMA

Uždaroje posėdžio dalyje Antikorupcijos komisijos nariai apklausė Finansinių nusikaltimų tarnybos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovus, verslininką Tadą Navicką ir atleistą „saugumietį“ Tomą Jukčionį.

Portalas tv3.lt primena, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba pripažino, jog Seimo nario Artūro Skardžiaus 2011-2017 m. teiktos pataisos, susijusios su atsinaujinančia energetika, galėjo sudaryti išimtines sąlygas kai kurioms verslo grupėms, pavyzdžiui, mažųjų saulės elektrinių (iki 30 kW) savininkams, ir leisti verslininkams pasipelnyti valstybės sąskaita.

Per kitas apklausas Seimo Antikorupcijos komisijoje taip pat paaiškėjo, kad A. Skardžiaus šeimos iš dalies valdomos Baltarusijos energetikos įmonės „Investenergostroj“ saulės elektrinių projektą finansavo ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ bankas „Belgazprombank“. Politiko šeimos valdoma įmonė gaminamą elektrą parduoda Baltarusijos valstybiniam koncernui „Belenergo“.

REKLAMA
REKLAMA

Po nuoma slypi kyšiai?

Vienas iš komisijos apklaustų liudytojų – UAB „Naujoji energija“ vadovas Tadas Navickas. 2010 m. estų įmonė „Nelja energia“, kur tuo metu dirbo T. Navickas, nusipirko „Naująją energiją“ ir vadovu paskyrė T. Navicką.

REKLAMA

Komisija aiškinosi, ar žiniasklaidoje skelbtas teiginys, jog A. Skardžius ar jo šeimos nariai gauna pajamas iš žemės nuomos Šilutės rajono Čiūtelių kaime, o galutinis žemės naudotojas yra toje vietovėje įsteigto vėjo jėgainių parko konkurso laimėtoja ir eksploatuotoja bendrovė „Naujoji energija”, ar nuomos kaina yra keliasdešimt kartų didesnė nei kitiems žemės savininkams mokama kaina. Žemės kainos T. Navickas posėdžio metu atskleisti negalėjo, nes tai konfidenciali informacija.

Tačiau, kaip rašė portalas 15min, A. Skardžiaus gaunama suma už žemės nuomą verslininkams yra 12–28 kartus didesnė, nei mokama greta esančių sklypų savininkams. Įtariama, kad tai galėjo būti paslėpti kyšiai už verslininkams naudingus įstatymus Seime. T. Navickas teigia, kad jo valdoma įmonė neturi nieko bendro su galimais kyšiais.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš galiu šnekėti tiktai už mūsų kompaniją. Mes neturime jokių sutarčių su ponu Skardžiumi ir neturėjome. Įmonę „Naujoji energija“ mes įsigijome 2010 m. ir visos nuomos sutartys buvo jau sudarytos. Noriu atkreipti dėmesį, kad „Naujoji energija“ neturi sutarčių su A. Skardžiumi, o su įmone „Renovacijos partneriai“, kuri ir turi išsinuomojusi visus sklypus, kuriuos mes iš jų nuomojame“, - tv3.lt kalbėjo T. Navickas.

Pasak T. Navicko, Čiūtelių kaime „Naujoji energija“ nuomojasi 17 sklypų, kur yra vėjo jėgainės, bei pastatą. Nuomos sutartyse įmonė įsipareigojo mokėti dalį nuo savo pajamų, nepriklausomai nuo to, kaip kistų vėjo energijos kaina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komisijos pirmininko V. Gailiaus paklaustas, ar T. Navickas yra iniciavęs susitikimą su A. Skardžiumi, teikęs per jį pasiūlymus, pastabas, rengęs per jį projektus, T. Navickas tikino, kad per A. Skardžių projektų neteikė, bendraudavo tik tol, kol abu priklausė vienai asociacijai.

Nebūdamas Seimo nariu, iki 2012 m. lapkričio, A. Skardžius buvo Lietuvos atsinaujinančių išteklių asociacijos narys. Tuo metu jai priklausė ir bendrovės „Naujoji energija“ vadovas Tadas Navickas.

Komisija tęs tyrimą

Po posėdžio komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius tvirtino, kad komisija ketina Seimo valdybos prašyti pratęsti jų darbą iki gruodžio pirmos dienos, nes trečiadienį iš Valstybinės mokesčių inspekcijos gavo papildomos informacijos. Taip pat norima apklausti daugiau liudininkų.

REKLAMA

„Išklausę Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, nusprendėme gauti informaciją apie kitus sandorius taro Lietuvoje ir Baltarusijoje veikiančių juridinių ir fizinių asmenų. Tie duomenys reikalingi tyrimo išvadoms. Žvalgybos buvęs pareigūnas pateikė mums informaciją apie jo dalyvavimą verslo sandoriuose. Šiandien buvo kviečiamas Rusijos pilietis, turintis leidimą gyventi Lietuvoje, Rustemas Nigmetzianovas. Jis atvyks kitą trečiadienį į komisijos posėdį“, - tv3.lt kalbėjo V. Gailius.

A. Skardžius ginasi, kad jo žmona verslo nevaldo

Po 20 proc. „Investenergostroj“ įmonės akcijų priklauso A. Skardžiaus žmonai Snieguolei Skardžiuvienei bei R. Nigmetzianovui. Pagrindinis „Investenergostroj“ akcininkas – 40 proc. akcijų turintis Skardžių šeimos draugas, Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociacijos vadovas Romualdas Patalavičius.

REKLAMA

Artūras Skardžius portalo tv3.lt žurnalistams teigė, kad vien tai, jog jo žmonai priklauso 20 proc. „Investenergostroj“ akcijų, nereiškia, kad ji valdo šį verslą, nes, pasak Seimo nario, ji tėra smulki verslininkė. Taip pat Seimo narys žurnalistų prašė palikti jo žmoną ramybėje, nes jie esą „įvarys jai infarktą“. Tiesa, kaip liudininkė į Antikorupcijos komisijos posėdį kviesta S. Skardžiuvienė neatvyko dar kartą, nes esą serga.

Seimo nariai Arvydas Anušauskas ir Bronislovas Matelis kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl Seimo nario Artūro Skardžiaus galimo viešųjų ir privačių interesų derinimo pažeidimo, nes Seimo Antikorupcijos komisijoje atsirado naujų duomenų. Anot A. Anušausko, bet koks akcijų turėjimas jau rodo mėginimą imtis verslo, juo labiau, kad S. Skardžiuvienė aktyviai dalyvauja įmonės veikloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žinot, akcijų turėjimas bet kokiu atveju yra mėginimas daryti verslą. Juolab, tai ne tik akcijų turėjimas, bet ir aktyvus dalyvavimas versle, ieškant partnerių, matyt, ir paskolų, gaunant paskolas, pinigus, investuojant. Tai yra daugybė veiksmų. Kita vertus, politikas, kuris dirba energetikos srityje, arba turėtų nevystyti tokių verslo projektų, nesvarbu, kad tai daro žmona, reikia pasakyti žmonai, kad nevykdytų tokių projektų“, - tv3.lt kalbėjo A. Anušauskas.

Seimas yra įpareigojęs komisiją ištirti, kokie fiziniai ar juridiniai asmenys valdo įmonę „Investenergostroj“, kuriai 100 tūkst. eurų paskolą suteikė A. Skardžiaus šeima. Aiškinamasi, ar akcijų vertė atitinka investicijos dydį, kokie šių asmenų ryšiai su A. Skardžiumi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų