REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Palankesnę nedarbo išmokos skyrimo tvarką parlamentarai patvirtino dar birželio mėnesį. Pagal patvirtintas Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pataisas, bedarbiams Lietuvoje pašalpos bus mokamos ilgiau - 9 mėnesius: 1-3 nedarbo mėnesį išmoka siektų 50 proc. buvusio atlyginimo, 3-6 mėnesį - 40 proc., o 6-9 mėnesį – 30 proc.

Palankesnę nedarbo išmokos skyrimo tvarką parlamentarai patvirtino dar birželio mėnesį. Pagal patvirtintas Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pataisas, bedarbiams Lietuvoje pašalpos bus mokamos ilgiau - 9 mėnesius: 1-3 nedarbo mėnesį išmoka siektų 50 proc. buvusio atlyginimo, 3-6 mėnesį - 40 proc., o 6-9 mėnesį – 30 proc.

REKLAMA

Visgi, į portalą tv3.lt besikreipęs vilnietis Vaidas M. teigė nesuprantąs, kodėl jam užsiregistravus jau po priimtos naujos tvarkos Darbo biržoje, jam mokama mažesnė išmoka.

Kurį laikas dirbęs, grįžo į bedarbių gretas

Vilniuje gyvenantis vyras pasakojo, kad balandžio mėnesį užsiregistravo Vilniaus darbo biržoje, kaip bedarbis. Po dviejų mėnesių, birželį jis susirado darbą, tačiau po kelių mėnesių buvo atleistas ir rugsėjo mėnesį vėl užsiregistravo darbo biržoje, kad gautų bedarbio pašalpą. Nors nuo liepos 1 d. įsigaliojo nauja tvarka, pasak vyro, jis gauna išmoką pagal senąją.

„Ji dabar palankesnė bedarbiams, nors esu dirbančiųjų pusėje ir skatinu rečiau Darbo biržos slenkstį minti. Visgi, teko ir man ten užsukti balandžio mėnesį. Gavau išmoką apie 2 mėn ir savo pastangų dėka, susiradau darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi, teko grįžti į bedarbių gretas rugsėjį. Juolab, maniau kad man galios naujoji išmokų tvarka. Bet nustebau, kad man galios sena tvarka. Kodėl aš kaip ir daugelis tokių nelaimėlių turi gauti mažesnę išmoką pagal seną tvarką?

REKLAMA

Esu tikras, jeigu senoji tvarka būtų geresnė negu naujoji, tada sakytų įstatymas atgal negalioja ir gautų visi mažesnę išmoką. Tai tiesiog manau, jie tokiu įstatymu apsidraudė ir stengiasi bent daliai bedarbių mokėti mažiau ir taip diskriminuodami kitus bedarbius“, - pasakojo Vaidas. Tvirtindamas, kad stengiasi rasti darbą, nes mažos išmokos ir anot jo, tokia neteisybė, neskatina normaliai gyventi.

Atnaujino ankstesnį mokėjimą

„Sodros“ atstovai nurodo, kad žmogui, turinčiam bedarbio statusą ir atitinkančiam keliamus reikalavimus, skiriama nedarbo išmoka. Iki šių metų liepos 1 d. nedarbo išmoka, vadovaujantis tuo metu galiojusia tvarka, galėjo būti mokama 6-9 mėnesius, priklausomai nuo žmogaus sukaupto darbo stažo.

REKLAMA
REKLAMA

„Įsidarbinus nedarbo išmokos mokėjimo laikotarpiu šios išmokos mokėjimas yra sustabdomas ar nutraukiamas, o jam pakartotinai užsiregistravus darbo biržoje nepraėjus 6 mėnesiams nuo išmokos mokėjimo nutraukimo ar sustabdymo – išmokos mokėjimas atnaujinamas.

Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, jeigu žmogus registravosi darbo biržoje ir išmoką gavo, sakykime, 3 mėnesius, jam pakartotinai registruojantis bedarbiu išmokos mokėjimas bus tęsiamas (bus mokama išmoka, kuri priklauso už likusius mėnesius).

Iš naujo nedarbo išmoka gali būti skiriama po 12 mėnesių nuo ankstesnės išmokos mokėjimo pabaigos, jeigu žmogus turi bedarbio statusą ir reikiamą stažą (12 mėnesių per paskutinius 30 mėnesių).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujos redakcijos Nedarbo socialinio draudimo įstatyme nustatė, kad jeigu nedarbo išmoka paskirta (kaip buvo ir aprašomuoju atveju) iki šio įstatymo įsigaliojimo dienos, paskirtoji išmoka toliau mokama iki šio įstatymo įsigaliojimo dienos galiojusia tvarka, t. y. tęsiamas ankstesniosios nedarbo išmokos mokėjimas.

Kai žmogus balandį neteko darbo, jam buvo paskirta (6 mėnesiams) ir mokama nedarbo išmoka, kurios mokėjimas birželio mėnesį nutrauktas įsidarbinus. Rugsėjo mėnesį žmogus vėl registravosi darbo biržoje ir jam suteiktas bedarbio statusas, todėl jam atnaujintas ir tęsiamas nedarbo išmokos, paskirtos pagal iki 2017-06-30 galiojusį Nedarbo socialinio draudimo įstatymą, mokėjimas“, portalui tv3.lt nurodė „Sodros“ atstovai.

REKLAMA

Pokyčiai palankūs bedarbiams

Norint gauti išmokas, reikės dirbti mažiausiai 12 mėnesių, o toks stažas būtų įgyjamas per 30 mėnesių.

Nuo liepos 1 dienos maksimali nedarbo išmoka padidėjo apie 40 proc. Dabar didžiausia bedarbio išmoka gali siekti 609 eurus. Iki liepos 1 dienos paskirtos bedarbystės išmokos nebus perskaičiuojamos, todėl didesnes išmokas gaus tik naujai užsiregistravę bedarbiai.

Bedarbio išmoka apskaičiuojama sudedant pastovią iš kintamą išmokos dalį. Pastovi dalis visiems bedarbiams yra vienoda ir siekia 30 proc. minimalios mėnesinės algos – 114 eurų. Kintamoji dalis pirmus tris mėnesius yra pusė buvusio žmogaus atlyginimo. Nuo 4 mėnesio kintamoji išmokos dalis yra lygi 40 proc. buvusios algos. Ilgiau kaip pusmetį nedirbantis žmogus gauna jau tik 30 proc. buvusios algos.

REKLAMA

Tačiau, kaip minėta, maksimali išmoka negali viršyti 75 proc. vidutinio šalyje darbo užmokesčio, t.y. 609 eurų.

Taip pat teisę gauti išmokas įgavo daugiau bedarbių. Nuo liepos nedarbo draudimo išmoka skiriama tiems, kurie iki įsiregistravimo „Darbo biržoje“ turi ne trumpesni kaip 12 mėnesių nedarbo draudimo stažą per paskutinius 30 mėnesių. Iki šiol šis laikotarpis buvo 18 mėnesių nedarbo draudimo stažo per 36 mėnesius.

Be to, išmokos visiems, nepriklausomai nuo stažo, nuo liepos mokamos 9 mėnesius. Iki šiol 9 mėnesius išmoką gaudavo tik turintys 35 metų darbo stažą.

Preliminariais skaičiavimais, nedarbo išmokoms išmokėti šiemet dėl pasikeitusios tvarkos papildomai gali prireikti apie 40 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų