REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
vorų antplūdis

Rudens proga į Britų namus ėmė plūsti daugelio nemėgiami dideli vorai. Ekspertai įspėja, kad jų gali būti iki 150 milijonų.

12

Rudens proga į Britų namus ėmė plūsti daugelio nemėgiami dideli vorai. Ekspertai įspėja, kad jų gali būti iki 150 milijonų.

REKLAMA

Šis vorų antplūdis yra šiltos vasaros rezultatas, dėl kurios atsirado daugiau muselių, kuriomis minta vorai. Į britų namus pasukę vorai taip pat susijęs su nepaprastai ankstyvu drėgno oro atsiradimu praėjusį mėnesį, kuris privertė juos ieškotis prieglobsčio.

Lietus taip pat padėjo vorų medžioklei, nes prie šlapio voratinklio grobis lengviau prilimpa, o tai, savo ruožtu, leidžia vorams sparčiau daugintis, kaip rašoma dailymail.

Kai kurie Šiaurės namų ūkiai pranešė, jog savo namuose pastebėjo iki 7,5 cm ilgio vorus – toks dydis yra pakankamas, kad pajustume silpnumą keliuose.

Kampavoriai

Kampavorių patinai – plūsta į vidų, ieškodami šilumos, prieglaudos ir patelių.

Žinoma, dauguma iš 670 skirtingų vorų rūšių, kurie gyvena Britanijoje, dažniausiai nerizikuoja eidami į namų erdvę. Didžioji dauguma gyvena laukinėse buveinėse, tokiose kaip gyvatvorės, miškingos vietovės.

REKLAMA
REKLAMA

Bet jei pastebėsite vieną tokį savo namuose (jie sutinkami ir Lietuvoje), nesijaudinkite. Nors šie plaukuoti tvariniai gali pasirodyti baisūs, jie yra patrauklesni, nei manote.

REKLAMA

Bet pabandykite pasakyti, tai bet kuriam iš milijonų žmonių, kurie kenčia nuo neracionalios vorų baimės, vadinamos arachnofobija. 

Bijoti vorų išmokstame

Fobija dažnai perduodama iš tėvų vaikams. Maži vaikai dažnai paima vorus į rankas ir rodo juos tėvams, jei šie reaguoja su baime ir siaubu, vaikas, greičiausiai, niekada jų nebe paims.

Taip pat manoma, kad žmonės bijo vorų, žmonės besivystant, buvo prasmės įtarinėti, bet kokią nežinomą būtybę.

Tačiau, kaip sako vorų ekspertė Helena Smith, daugelis kultūrų gerbia, o ne nekenčia vorų - netgi jei jie gyvena tarp mirtinų ir nuodingų rūšių.

REKLAMA
REKLAMA

Kita priežastis, kodėl mes manome, kad vorai, bauginantys - tai jų greitis. Tiesą sakant, jie juda tik apie 1.67 km/h. Bet lyginant su jų dydžiu jie labai greiti.

Jie tapo tokiais greitais dėl evoliucijos, idant išvengtų tokių plėšrūnų kaip katės ir paukščiai.

Vienas dalykas, kurį galite padaryti, yra išmokti nustatyti, kokios lyties jie yra.

Helena Smith sako: „Mokymasis nustatyti pateles (kurios yra didesnės) padės daugiau sužinoti apie neįtikėtinas vorų gyvenimo istorijas ir padės paversti baimę į susidomėjimą“.

Paprastai patelė yra 7,5 cm. Dydžio, o patinėliai yra mažesni, ilgesnėmis kojomis.

Kaip ir su kampavoriais, galite susidurti ir su virpūnėliais, kurie taip pat yra tikri rudens pranašai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors sakoma, kad jie yra mirtinai nuodingi, laimei, jų burnos dalys yra per mažos, kad prasiskverbtų pro žmogaus odą.

Virpūnėliai 20-ojo amžiaus pradžioje atvyko į Britaniją iš Europos ir išplito į Šiaurės Angliją, Velsą ir Škotiją. Europoje yra 3 rūšys, iš jų viena gyvena ir Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų