REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Sniegas (nuotr. Fotodiena.lt)

Rugsėjui besibaigiant per slenkstį jau ima žengti kitas mėnuo – spalis. Antrasis rudens mėnuo numatomas šiek tiek vėsesnis už normą, kritulių taip pat bus nemažai. Tačiau gali pasitaikyti ir šiltų dienų, kurias atneš antroji Bobų vasaros banga.

20

Rugsėjui besibaigiant per slenkstį jau ima žengti kitas mėnuo – spalis. Antrasis rudens mėnuo numatomas šiek tiek vėsesnis už normą, kritulių taip pat bus nemažai. Tačiau gali pasitaikyti ir šiltų dienų, kurias atneš antroji Bobų vasaros banga.

REKLAMA

Spalio mėnesio vidutinė oro temperatūra numatoma maždaug 1,0 °C žemesnė už daugiametę (1981–2010 m. normą), kuri Lietuvoje siekia 7,2 °C.

„Paskutiniais metais, tiek pernai, tiek užpernai spalio mėnesiai buvo gana vėsūs, vėsesni, nei įprasta. Pernai, man atrodo, ir šildymo sezonas gana ankstyvas buvo. Taigi, pernai ir užpernai buvo vėsesni tie spalio orai, o šiemet numatoma beveik tradiciškai vos daugiau, nei 7,2 laipsniai, tai yra vidutinė temperatūra. Taigi kažką turėtume panašaus ir turėti“, – kalbėjo klimatologas Donatas Valiukas.

Kritulių bus daugiau, nei įprasta

Šį mėnesį kritulių prognozuojama šiek tiek daugiau, nei įprastai (pagal 1981–2010 metų vidurkį, kuomet iškrisdavo 66 mm) 

REKLAMA
REKLAMA

Rudens vidutinė temperatūra numatoma truputį (iki 1,0 °C) aukštesnė už vidutinę daugiametę (1981–2010 m. klimato norma 7,1 °C), tuo tarpu kritulių kiekis nuo vidutinių daugiamečių reikšmių beveik nesiskirs (1981– 2010 m. klimato norma 189 mm).

REKLAMA

„Žiemiškų orų pradžia labai stipriai priklauso nuo metų. Iš tikrųjų, sakyčiau, jis prasideda lapkritį.

Bet, na, visgi naktys tokios vėsesnės jau būna spalį, taip pat ir šalnos pasirodo, tai ta vėsuma jau savaime juntama yra.“, – kalbėjo klimatologas.

Šiluma dar gali sugrįžti

 

Spalio mėnesio orai dažniausia priklauso nuo to, kokio slėgio sritis lemia orus. Jei orus lemia Atlanto ciklonai, tai dažniausiai bus vėjuota ir lietinga, tokie yra įprasti rudens orai, jeigu orus lemia aukšto slėgio sritis, tai dienos būna šviesios, naktys žvaigždėtos ir šaltos, kaip ir dienos. 

REKLAMA
REKLAMA

Nors jau turėjome saulėtų ir gražių orų laikotarpį, kurį daug kas vadino bobų vasara, tai nebuvo tikroji bobų vasara, nes ji atkeliavo ne nuo Azoro salų, o labiau iš pietryčių, Ukrainos pusės. Tai reiškia, kad tikroji bobų vasara spalį dar gali ir aplankyti mus.

„Ši netikroji ir saulėtoji Bobų vasara jau traukiasi, bet gal dar tikroji pasirodys, nes dar visas spalis prieš akis. Pirmojoje spalio pusėje dar tikrai būna, kad pasirodo Bobų vasara. Taip statistiškai, ji pasirodo laikotarpiu nuo rugsėjo 20 dienos iki spalio vidurio. Tad dar gali ji ir pasirodyti.“, – kalbėjo D.Valiukas. 

Pirmasis sniegas iškristi gali ir spalį 

Pirmasis sniegas dažniausiai iškrenta spalio – lapkričio mėnesiais, tiesa jis būna lengvas, pastovi sniego danga susiformuoja tik gruodžio pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmasis sniego iškritimas vidutiniškai tenka spalio mėnesiui, bet tos datos kiekvienais metais skiriasi. Spalį didesnėje Lietuvos dalyje iškrenta pirmasis sniegas. Aišku, jo trukmė neviršija kelių parų“, – kalbėjo doc. dr. Gintautas Stankūnavičius. 

„Pirmasis sniegas dažniausiai lapkritį iškrinta. Teoriškai, gali būti, kad kažkada pasnigs ir ankščiau, bet be lapkričio retai kada būna“, – kalbėjo D. Valiukas.

Mėnesio rekordai

Spalio mėnesį normalu tikėtis vėstančio oro, o žemiausia oro temperatūra buvusi Lietuvoje spalio mėnesį užfiksuota 1956 Varėnoje, termometro stulpelis tąkart siekė vos –19,5 laipsnių. Aukščiausiai oro temperatūra buvo pakilusi 1985 metais Kybartuose, užfiksuoti +26,0 laipsniai.

REKLAMA

Drėgmės šis mėnesis taip pat yra matęs, šlapi spalio mėnesiai buvo 1974 m., 1980 m., 1997m., kai kritulių per mėnesį iškrisdavo po dvi normas ir daugiau. Taip pat šiam mėnesiui būdingi stipresni vėjai bei krušos, gali prasidėti šlapdribos.

1992 metų spalį kilo smarki šlapdriba Rytų Lietuvoje. Daugelyje rytinių rajonų susidarė 21-25 cm storio sniego danga. Ant laidų, medžių šakų šlapio sniego apdraba siekė 20-25 mm; apšalo masė siekė 250-280 g. Nuo tokio didelio apšalo trūkinėjo laidai, virto stulpai, lūžo medžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų