REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovoje su korupcija prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo pasitelkti turto deklaracijų viešinimą. Seimas po svarstymo pritarė prezidentūros teiktoms įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma praplėsti turtą ir pajamas privalančių deklaruoti asmenų sąrašą bei viešinti šių deklaracijų duomenis. Diskutuodami apie prezidentės pasiūlymus, Seimo nariai neatmetė ir visuotinio turto deklaravimo idėjos.

Kovoje su korupcija prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo pasitelkti turto deklaracijų viešinimą. Seimas po svarstymo pritarė prezidentūros teiktoms įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma praplėsti turtą ir pajamas privalančių deklaruoti asmenų sąrašą bei viešinti šių deklaracijų duomenis. Diskutuodami apie prezidentės pasiūlymus, Seimo nariai neatmetė ir visuotinio turto deklaravimo idėjos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiek Pasaulio bankas, tiek Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija pabrėžia, kad turto ir pajamų deklaracijų duomenų viešinimas ypač svarbus kuriant visuomenės pasitikėjimą viešojo administravimo sektoriumi, didinant jo skaidrumą, rašoma Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisų aiškinamajame rašte. Taip pat numatoma, kad šios priemonės padėtų veiksmingai kovoti su korupcija, neteisėtu praturtėjimu ir užkirsti kelią interesų konfliktui.

REKLAMA

Šiuo metu įstatymu įtvirtinta, kurie asmenys privalo deklaruoti savo turtą ir pajamas, tačiau į sąrašą neįtraukti savivaldybės viešųjų įstaigų vadovų pavaduotojai. Taip viešajame sektoriuje dirbančių vadovaujančių pareigūnų, biudžetinių įstaigų, valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių vadovų, kandidatų į politikus pajamų ir turto deklaracijos nėra viešinamos.

Seimas plenarinio posėdžio metu taip pat pritarė Socialdemokratų frakcijos seniūno Andriaus Palionio ir frakcijos nario Artūro Skardžiaus siūlymui nustatyti privalomą visuotinį gyventojų turto deklaravimą. Po svarstymo pataisoms pritarė 58, prieš balsavo 8, susilaikė 21 parlamentarai. Numatoma, kad jos įsigaliotų 2018 m. sausio 1 d. Šio įstatymo nuostatos būtų taikomos deklaruojant 2017 m. ir vėlesnių metų turtą. Į projektą įtraukus A. Palionio ir A. Skardžiaus siūlytą pataisą šiuo klausimu nuspręsta kreiptis Vyriausybės išvados.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu ne tik deklaruoti, bet ir kontroliuoti

Vilniaus savivaldybei priklausančios įmonės „Vilniaus šilumos tinklai“ vadovas Mantas Burokas deklaruoja savo turtą ir pajamas, tai daro ir jo šeimos nariai. M. Burokas teigia, kad tai papildomų sunkumų nesudaro, bet nebūtinai užtikrina skaidrumą.

„Realiai pinigai, kurie yra, jie uždirbti per darbo santykius, tai jokių neapskaitytų dalykų nėra. Neturiu, ką slėpti. Tai nematau čia didelės problemos. Jeigu kažkas nori, visada atras landą ar kitą niuansą. Jeigu valstybė mano, kad tai yra efektyvu, tai, be abejo, darom tai“,- tv3.lt kalbėjo M. Burokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau M. Burokas atkreipia dėmesį, kad tik deklaracijos neužtenka, svarbiausia – kaip valstybė imsis kontrolės, kad kuo mažiau įmonių vadovų ir jų pavaduotojų sukčiautų.

„Daug yra pavyzdžių, kai žmonės gyvena iš mažų oficialių atlyginimų, o važinėja su neadekvačiais automobiliais ir neadekvačiuose namuose gyvena. Tai čia, matyt, kaip visada. Klausimas, ko norima pasiekti šia idėja. Jeigu norima pasiekti, kad būtų kontroliuojama turto kilmė, turėti skaidrumą ir kontroliuoti, kad nebūtų kažkokių nelegalių ar „juodų“ pinigų, tai viskas susiveda į kontrolę. Vis tiek galime pateikti savo deklaracijas, bet akivaizdu, jeigu būsi nesąžiningas, yra n+1 variantų, kaip nerodyti kažkokių uždirbtų pinigų“, - sakė M. Burokas.

REKLAMA

Savo pajamas kartu su šeimos nariais deklaruojantis Europos teisės departamento direktoriaus pavaduotojas Karolis Dieninis siūlo pamąstyti, kas svarbiau – skaidrumas ar privatumas.

„Tas deklaravimas jau šiandien galiojantis, visi valstybės tarnautojai deklaruoja. Nėra lengva vertinti privalumus, visada yra dvi pusės – ar mes norime daugiau skaidrumo, ar daugiau privatumo. Būtent tai ir yra klausimas, bet atsakymo aš šiuo metu tikrai negaliu pateikti“, - tv3.lt kalbėjo K. Dieninis.

Neatmeta visuotinio turto deklaravimo idėjos

Svarstant įstatymo pataisas Seime, parlamentaras, socialdemokratas Algirdas Sysas sveikino iniciatyvą, bet siūlė rimtai apsvarstyti visuotinį turto deklaravimą, kurį jau yra siūlęs A. Palionis.

REKLAMA

„Džiugina, kad plečiame ratą. Bet norėčiau, kad mes šiek tiek plačiau pasižiūrėtume. Buvo nepritarta mano bičiulio Andriaus Palionio teiktam siūlymui dėl visuotinio turto deklaravimo. Kai tik užeina kalba apie mokesčius, mes vis atsiremiame į tai, kad nėra visuotinio turto ir pajamų deklaravimo, tada mes nieko negalime daryti. Tai yra galimybė. Turtą deklaruoja tik 100 tūkst. žmonių. Gi mes klabame, kad mes turime be galo didelį šešėlį, turime korupciją, neskaidrius sandorius, kad kažkas kažką sukaupęs. Tai mano klausimas, kodėl mes galime tą daryti ir to nepadarom?“, - Seimo posėdyje sakė A. Sysas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokiai idėjai nepritarė Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, valstietis Stasys Jakeliūnas.

„Suprantu kolegų argumentus, kad būtų visuotinai visa informacija pateikta, įvertinta, mokesčiai būtų sumokėti. Tačiau, jeigu kalbame apie visuotinį nekilnojamojo turto deklaravimą, siekdami apmokestinti tą visą nekilnojamąjį turtą, tai pirmiausiai kalbėkime apie visuotinį nekilnojamojo turto mokestį. Šiame etape mes to nedarome ir neplanuojame to daryti. Todėl pirmiausiai susitarkime dėl mokesčių sistemos pakeitimų, tada galvosime apie visuotinį deklaravimą“, - posėdžio metu kalbėjo S. Jakeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų