REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienyje apgautų ir išnaudotų lietuvių istorijos ne kartą pasiekė Lietuvą. Nors tikrai ne visi drįsta pripažinti dirbę dykai ir vos sugebėję grįžti į gimtinę. Į portalą tv3.lt kreipėsi skaitytojas Dainius J., kuris papasakojo apie darbą laivų statybos ceche, už kurį atlygio negauna iki šiol.

Užsienyje apgautų ir išnaudotų lietuvių istorijos ne kartą pasiekė Lietuvą. Nors tikrai ne visi drįsta pripažinti dirbę dykai ir vos sugebėję grįžti į gimtinę. Į portalą tv3.lt kreipėsi skaitytojas Dainius J., kuris papasakojo apie darbą laivų statybos ceche, už kurį atlygio negauna iki šiol.

REKLAMA

Trys vyrai padirbėti į Suomiją išvyko įsidarbinę Klaipėdoje įsikūrusioje įmonėje, nuo kurios, pasak Dainiaus ir nukentėjo. Jis tvirtino norįs įspėti kitus, kad daugiau nebūtų šitaip apgaudinėjami žmonės. Ekspertai primena, kaip išvengti nelegalaus darbo.

Visus nesklandumus tvarkė atleidimais

Dainius pasakojo, kad netikėtai susipažinę su įmonės UAB „Verada“ direktorės vyru susidomėjo jų pasiūlymu įsidarbinti šioje įmonėje ir išvykti į Suomiją dirbti. Tačiau vos atėjus laikui išmokėti algas, prasidėjo išsisukinėjimai.

„Mes buvome subrangovai įmonės „Scanint“ Suomijoje, įrenginėjom grindis laivams ceche Helsinkyje. Dirbome po ir 26, ir po 60 valandų per savaitę, nuo gegužės iki rugpjūčio mėnesio. Aš buvau kaip ir darbų vykdytojas, todėl susipažinau ir su šios įmonės direktoriumi.

REKLAMA
REKLAMA

O su UAB „Verada“, per kurią ir dirbome, būtent aš suderinau sutarties pasirašymą. Iš pradžių dirbome trise, vėliau pasakė, kad tik dviejų reikia tai praktiškai visą laiką ir dirbome dviese. Pirmieji nesklandumai prasidėjo dėl užmokesčio vėlavimo, tik liepos pradžioje gavome pinigus už gegužę ir birželį. Tačiau tada dar nekilo įtarimų, nors jau ir užsakovas sakė, kad jam nepatinka ši įmonė“, - atvirai pasakojo nukentėjęs vyras.

REKLAMA

Mesti darbą vyrai nusprendė ne tik po eilinio algos vėlavimo, bet ir kelių incidentų.

„Kitas dirbęs vyras buvo dėl ligos pasiėmęs biuletenį, o praėjus mėnesiui sužinojo, kad buvo atleistas tą pačią dieną po biuletenio uždarymo. Apie tai sužinojo gavęs laišką dėl socialinio draudimo mokesčio. Rugpjūčio pabaigoje nusprendėm nebelaukti ir neklausyti melų apie išvykusias buhalteres, direktorę ir pamirštus generatorius, parašėm pareiškimus išeiti“, - prisiminė vyras.

Pagalbos sulaukė iš suomių įmonės direktoriaus

Lietuviams pagrasinus kreiptis į darbo inspekciją, įmonės atstovai atsitvėrė tylos siena ir ignoravo bet kokius jų skambučius.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums pasakė tik tiek, kad nėra gavę pinigų iš užsakovų. Negana to, sužinojom, kad įmonė „susitvarkė“ taip, kad parašė mūsų atleidimus tada, kai mes oficialiai buvome komandiruotėje.

Visgi, mes nesiruošėm nusileisti ir dar patys kreipęsi į darbo inspekciją Klaipėdoje sužinojome, kad kurį laiką dirbome nelegaliai, kadangi skyrėsi datos sutartyje nurodytos ir oficialiai įformintos. Susisiekiau su Suomijos įmonės direktoriumi ir jis man net patvirtinimus atsiuntė, kad yra sumokėjęs visus pinigus, kurie taip ir nepasiekė mūsų.

Renkame dabar reikalingus dokumentus, banko išrašus, kad įrodytume viską. Be to, laukiam, kad užsakovas pasirašytų dokumentą, jog mes trys pas jį dirbom ir viską pateiksim atitinkamoms įstaigoms“, - tikino Dainius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak vyro, įmonė jiems nesumokėjo 5000 eurų. Jo teigimu, Klaipėdoje įsikūrusios įmonės atstovai ignoravo ir darbo inspekcijos atstovės skambučius.

Anksčiau įmonė nebuvo patekusi į akiratį

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Klaipėdos skyriaus vedėjas nurodė, jų skyrius šių metų rugsėjo 8 d. gavo trijų asmenų skundus ir I-oji Klaipėdos darbo ginčų komisija tų pačių asmenų identiškus pareiškimus dėl įmonės „Verada“.

Kadangi šiuo metu dar vyksta tyrimas, jokių komentarų pateikti VDI Klaipėdos skyrius negali. Tyrimas pagal nustatytą VDI veiklos reglamentą turi būti baigtas iki spalio 6 d. tada žadama suteikti daugiau informacijos.

REKLAMA

Pasak skyriaus vedėjo, anksčiau dėl įmonės „Verada“ jokių skundų nebuvo užregistruota.

Portalui tv3.lt susisiekus su minėtos įmonės direktore Julija Geta, komentarų apie šią situaciją nepavyko sulaukti. Moteris nurodė, kad duos savo advokato kontaktus, kuris komentuos situaciją, tačiau taip jų ir nepavyko sulaukti.

Kaip išvengti nelegalaus įdarbinimo ir atlyginimo nemokėjimo

Kiekvienam darbuotojui, norinčiam išvengti nelegalaus įdarbinimo, Vilniaus universiteto Teisės klinikos konsultantė Sandra Čergelytė priminė kelis pagrindinius saugiklius, leidžiančius užsitikrinti saugumą.

„Visų pirma, atkreiptinas dėmesys į darbo sutarties formą ir turinį. Vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, darbo sutartis turi būti sudaryta rašytine forma, sulygstant joje darbuotojo darbo funkcijas, darbo apmokėjimo sąlygas ir darbovietę. Dokumentas sudaromas dviem egzemplioriais – vieną jų pasilieka darbdavys, o kitas atiduodamas darbuotojui. Tik tokiu būdu asmuo gali būti tikras dėl teisinių garantijų, kylančių iš darbo santykių.

REKLAMA

Remiantis Darbo kodekso 42 straipsnio 2 dalimi, darbdavys turi pareigą mažiausiai prieš 1 darbo dieną iki numatytos darbo pradžios pranešti apie darbo sutarties sudarymą ir darbuotojo priėmimą į darbą Valstybinio socialinio draudimo fondo (SODRA) teritoriniam skyriui. Taigi, jeigu darbuotojui kyla abejonių dėl savo įdarbinimo legalumo, jis gali kreiptis į SODRA ir patikrinti šį faktą“, - tvirtino konsultantė S. Čergelytė.

Pasak jos, nelegaliai dirbti verčiamas asmuo privalo kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją ir pranešti apie pažeidimą.

„Pagal Darbo kodeksą, darbuotojas turi teisę laikinai (iki 3 mėnesių), sustabdyti darbo sutarties vykdymą, apie tai prieš 3 darbo dienas raštu įspėjęs darbdavį, jeigu darbdavys du ar daugiau mėnesių iš eilės nemoka viso (pilno) darbuotojui priklausančio darbo užmokesčio. Tai taip pat yra pagrindas nutraukti darbo sutartį darbuotojo iniciatyva dėl svarbių priežasčių.

Dėl nesumokėto viso darbo užmokesčio ir priklausančių kompensacijų darbuotojas gali kreiptis į Darbo ginčų komisiją arba Vilniaus universiteto Teisės kliniką (www.teisesklinika.lt), kur jam bus suteikta išsami nemokama teisinė konsultacija ir pateikta svarbiausia informacija prieš teikiant skundą ikiteisminei pažeistų teisių gynimo institucijai“, - nurodė S. Čergelytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų