REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Tenka rinktis, ar pažeidinėti teisės aktus, ar tenkintis įvairiomis pasekmėmis, kad pats lindai, jeigu kas nors įvyktų“, - kasdienėmis problemomis dalinasi 25 m. ugniagesiu tarnaujantis Saulius Džiautas. Pasak jo, ugniagesiams jau seniai trūksta ne tik darbui būtiniausių priemonių, bet ir jaunesnių darbuotojų, geresnių atlyginimų. Vidaus reikalų ministerija nenumato ugniagesiams skirti daugiau lėšų ir skatina Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą imtis reformų.

„Tenka rinktis, ar pažeidinėti teisės aktus, ar tenkintis įvairiomis pasekmėmis, kad pats lindai, jeigu kas nors įvyktų“, - kasdienėmis problemomis dalinasi 25 m. ugniagesiu tarnaujantis Saulius Džiautas. Pasak jo, ugniagesiams jau seniai trūksta ne tik darbui būtiniausių priemonių, bet ir jaunesnių darbuotojų, geresnių atlyginimų. Vidaus reikalų ministerija nenumato ugniagesiams skirti daugiau lėšų ir skatina Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą imtis reformų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tas nepriteklius privedė iki labai rimtų problemų. Žmonių didžiulis trūkumas, yra neužpildyti etatai, budime vietoj aštuonių penki, kartais keturi. Tai vos ne dvigubai mums trūksta darbuotojų“, - tv3.lt pasakojo Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Saulius Džiautas.

REKLAMA

„Sodros“ duomenimis, šių metų liepą vidutinis ugniagesio atlyginimas neatskaičius mokesčių buvo 522 eurai.

Dideli reikalavimai – mažai darbuotojų

Pasak ugniagesio, viena didžiausių problemų – jaunų darbuotojų trūkumas. Tačiau tai toli gražu lemia ne vien tik kuklus atlyginimas, o ir itin dideli reikalavimai būsimiems ugniagesiams bei mokymosi trukmė.

„Reikalavimai labai didžiuliai, vos ne kaip astronauto. Sveikatos patikrinimai turi būti idealūs, turi būti ir akys vienetas, ir aukščio nebijoti, ir kaip lakūnus tikrina. Antras dalykas, mokslas trunka 9 mėnesius – per ilgai. Aš neįsivaizduoju, ką galima mokyti žarną laikyti ir gelbėjimo įrangą naudotis. Aš 1991 m. atėjęs į darbą mokiausi dvi savaites kiekvieną dieną ir dar manęs neleido į patį gaisrą dvi savaites. Kiek girdėjau, mokykloje mokoma ir dainuoti, ir šokti. Praktiškai, atėję į darbą ir pamatę visai kitokią techniką nei ugniagesių mokykloje, jie vėl mokosi su kitokia technika naudotis ir veltui tas laikas yra švaistomas“, - kalbėjo S. Džiautas.

REKLAMA
REKLAMA

Darbuotojų bei finansų trūkumas atsispindi ir budėjimo metu. Pasak S. Džiauto, kadangi nėra lėšų apmokėti darbuotojų viršvalandžius, jiems duodamos laisvos dienos, tuomet nebėra kam budėti. S. Džiautas tikina, kad didelė dalis ugniagesių jau dabar galėtų palikti tarnybą ir išeiti į pensiją.

„Jeigu būtų šitų pinigų, tai nebūtų beveik ir problemų. Kitą kartą ir komandos viršininkas ar jo pavaduotojas pabudėtų už tai papildomai. Virš 65 proc. turi teisę išeiti į pensiją dabar. Jeigu teisės aktai numatytų mažinti socialines garantijas ar ilginti tarnybos laiką, tai būtų griūtis priešgaisrinės tarnybos“, - teigė Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vardindamas didžiausias ugniagesių problemas, S. Džiautas teigia, jog vien skylių lopymo neužtenka. Svarbiausia, anot jo, turėti viziją, ką norima pasiekti per ateinančius penkerius metus. „Tas nepriteklius ir yra, jei biudžete nebus numatytos tos lėšos, tai mes lopysime skyles ir nematysime prošvaisčių toliau. Mes turime nusistatyti galų gale viziją, kaip nori žmonės mus matyti ir kaip mes norime save matyti. Nes mes skylę čia užglaistėme ir vėl būsime nepritekliuje, ir vėl glaistysime. Turime nustatyti, ką mes padarysime per ateinančius 5 m.“, - kalbėjo S. Džiautas.

REKLAMA

Ugniagesiai gali tikėtis pokyčių

Kadangi papildomų pinigų ugniagesiams biudžete nenumatoma, vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas skatina priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente ir jam pavaldžiose įstaigose įgyvendinti reformas. Ministro teigimu, reforma padėtų sutaupyti apie 2 mln. eurų, iš kurių ir galėtų didėti ugniagesių algos.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Kęstutis Lukošius tikina, jog numatoma didinti ugniagesių atlyginimus.

„2018 m. departamentui numatyti asignavimai, lyginant su 2017 metais, didėja 2709 tūkst. eurų. Jie bus skirti priedams už laipsnius ir pareigūnų darbo užmokesčiui didinti, dėl ekonomikos krizės neproporcingai sumažinto atlyginimo dalies grąžinimui, dirbančiųjų pagal sutartis darbo užmokesčiui didinti, taip pat kompensacijoms už ugniagesiams gelbėtojams neišduotą uniforminę aprangą. Pareiginei algai didinti 2018 m. iš vidinių resursų planuojame sutaupyti 1,9 mln. eurų“, - tv3.lt sakė K. Lukošius.

REKLAMA

Jis taip pat teigė, kad nuo spalio 1 d. numatyta padidinti nestatutinių komandų skyrininkų pareiginių algų koeficientus iki 3,7 (yra 3,5). K. Lukošius užsiminė ir apie E. Misiūno skatintą reformą. Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus, pokyčiai jau vyksta.

„Esame parengę pasiūlymus dėl valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos veiklos organizavimo tobulinimo. Priimtus sprendimus jau įgyvendiname – priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų viršininkų pavaduotojų funkcijos perkeltos tarnybų viršininkams, jau yra panaikinti ir Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrių viršininkų etatai. Pokyčių imamasi ir departamentui pavaldžiose įstaigose – Gaisrinių tyrimų centre ir Ugniagesių gelbėtojų mokykloje. Jie taip pat yra numatyti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente ir apskričių priešgaisrinėse gelbėjimo valdybose. Pertvarkius užmokesčio fondą, rasis lėšų, kurias galėsime skirti atlyginimų didinimui“, - teigė K. Lukošius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu, kalbėdamas apie ugniagesiams trūkstamas darbo priemones, K. Lukošius tvirtino, kad šias nuolat stengiamasi atnaujinti.

„Štai jeigu 2016 m. buvo įsigyta tik per 220 apsauginių ugniagesio kostiumų, tai šiais metais planuojame įsigyti 1300 apsauginės aprangos komplektų. Taip pat šiemet bus įsigyta saugos priemonių (pirštinių, šalmų, pošalmių, ugniagesių batų) už 170 tūkst. eurų. Daugiau skirti lėšų nėra galimybių, nes būtina remontuoti gaisrinę techniką, lėšų reikia pastatų remontui, nemažai kainuoja komunalinės paslaugos, informacinių sistemų priežiūra, automobilių remontas ir draudimas“, - sakė K. Lukošius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų