REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Moksliškai įrodyta, kad miškas naudingas ne tik gamtos gėrybėmis: gyvenimas šalia miško ar vien tik apsilankymas jame skatina kūrybiškumą, lavina atidumą, gydo nuo aktyvumo ir dėmesio sutrikimo, pagreitina atsigavimą po ligų ir operacijų, net skatina medituoti. Vis dažniau kalbama, kad buvimas miško tankmėje, kvėpuojant tyru oru, prailgina ir mūsų gyvenimo trukmę, tačiau, kad jis taptų tvarkingu ir prieinamu visiems, būtinos nemenkos investicijos, kurių ne visi miškų valdytojai turi.

Moksliškai įrodyta, kad miškas naudingas ne tik gamtos gėrybėmis: gyvenimas šalia miško ar vien tik apsilankymas jame skatina kūrybiškumą, lavina atidumą, gydo nuo aktyvumo ir dėmesio sutrikimo, pagreitina atsigavimą po ligų ir operacijų, net skatina medituoti. Vis dažniau kalbama, kad buvimas miško tankmėje, kvėpuojant tyru oru, prailgina ir mūsų gyvenimo trukmę, tačiau, kad jis taptų tvarkingu ir prieinamu visiems, būtinos nemenkos investicijos, kurių ne visi miškų valdytojai turi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tie, kurie suinteresuoti savo miško tvarka, tačiau neturi pakankamai finansų, iki šių metų rugsėjo 29 d. gali pildyti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros (KPP) priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“ ir gauti paramą savo miškotvarkos projektams. Investuoti į mišką – visapusiškai naudinga

REKLAMA

Žemės ūkio ministerijos vyriausioji specialistė Dalia Rutkauskaitė skaičiuoja, kad nuo 2015 metų pagal šią veiklos sritį Nacionalinė mokėjimo agentūra yra sulaukusi 64 paraiškų. Miškininkai ar miškų valdytojai nori išnaudoti galimybę ne tik pagerinti savo miškų būklę, suteikdami galimybę gamtoje pailsėti kiekvienam norinčiam, tačiau ir didinti savo konkurencingumą rinkoje bei miško pelningumą.

Tai, kad prašyti paramos iš Europos Sąjungos (ES) fondų naudinga, gali paliudyti ir Andrius Mierkis, „Baltic Forest Group“ vadovas: atitikusi visus paramos gavėjui keliamus reikalavimus, įmonė gavo paramą ir už ją įsigijo našią miško techniką – medienvežį, kainuojantį apie 220 tūkst. eurų. Kaip juokauja įmonės vadovas, ši technika kainuoja brangiau nei daugumos butai. Medienvežis tarnauja jau 5 metus – išveža medieną iš miško tiesiai į fabriką, sutrumpindamas logistikos grandinę ir išspręsdamas papildomos miško technikos klausimą, o tai padeda ne tik konkuruoti rinkoje, tačiau ir efektyviai planuoti įmonės darbus. Kad įmonė veikia sėkmingai, rodo ir jos finansiniai rodikliai – „Baltic Forest Group“ metinė apyvarta yra 1–2 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Remdamiesi paraiškų administravimo patirtimi, norime atkreipti miškininkų dėmesį į dažniausiai pasitaikančius verslo plano rengimo trūkumus ar paraiškose pasitaikančias klaidas. Svarbu atminti, kad verslo plane numatytas paslaugų miškų sektoriuje teikimas bei miško kirtimo darbai turi būti pagrįsti dokumentais, preliminarios paslaugų teikimo sutartys turi apimti visą projekto kontrolės laikotarpį, o jose nurodytos darbų apimtys turi atsispindėti verslo plane. Taip pat reikia nepamiršti tiksliai nurodyti valdomą miško plotą bei pagrindus, kuriais jis valdomas, kad nebūtų gaištamas laikas papildomai tikslinant šią informaciją. Jeigu pareiškėjas yra numatęs atlikti jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymo darbus ir už juos jam bus suteikti atrankos balai, vėliau  investicijų pagal šią remiamą veiklą įgyvendinimo atsisakyti jis negalės“, – sako D. Rutkauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sąlygos paramai gauti

Paraiškos miškininkystės technologijų investicijoms finansuoti renkamos nuo šių metų rugpjūčio 1 d. iki rugsėjo 29 d., bus kompensuojama nuo 50 iki 65 proc. išlaidų, priklausomai nuo veiklos, kuriai teikiamas projektas. Veiklos srities „Investicijos į miškininkystės technologijas“ paramos lėšomis finansuojamas miškų ūkio modernizavimas, miško kirtimo, apvaliosios medienos ir medienos biokuro ruošos technologijų diegimas, paslaugų miškų sektoriuje teikimas, minkštųjų lapuočių iki 20 metų amžiaus jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymas. Taip pat finansuojamas vidinės miškotvarkos, miško želdinimo ir žėlimo projektų, kaip savarankiškos investicijos, rengimas ar tikslinimas, tačiau paminėtų projektų rengimas ar tikslinimas remiamas tik tuo atveju, jei jis nesusijęs su kitomis paraiškoje numatytomis investicijomis pagal kitas remiamas veiklas.

REKLAMA

Kadangi paramos prašančių pastaraisiais metais būna daugiau nei skiriama paramos suma, atliekamas projektų atrankos vertinimas pagal tam tikrus kriterijus. Privalomas mažiausias projektų atrankos balų skaičius – 30 balų, didžiausias – 100. Jei atrankos vertinimo metu nustatoma, kad projektui neskirta privalomo mažiausio 30 balų skaičiaus, jos teikti negalima.

Jeigu pareiškėjas yra privataus miško savininkas, nuosavybės teise valdantis iki 10 ha miško, – suteikiama 10 balų, jeigu jis yra privataus miško savininkas, nuosavybės teise valdantis 10 ha ir daugiau miško arba paramos prašo miško savininkų kooperatyvas, – suteikiama 20 balų. Mažos įmonės gauna papildomai 10 balų, o jeigu projekte numatytas minkštųjų lapuočių iki 20 metų amžiaus jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymas ne mažesniame kaip 0,5 ha plote – suteikiama 15 balų.

REKLAMA

„Papildomai balų gaus ir tie, kurie įgyvendins projektą, kuriame numatytos investicijos į miškininkystės technologijas, o ūkio subjekto grynasis pelningumas bus didesnis kaip 4 proc. – už tai suteikiama 15 balų. Dar balų gaus tie, kurie sukurs ir projekto metu išlaikys naujas darbo vietas: iki 3 darbuotojų imtinai – suteikiama 10 balų, daugiau nei 3 darbuotojai – suteikiama 20 balų. Taip pat pranašumą turės ir tie, kurie prašys mažesnio paramos intensyvumo, nei nustatytas galimas didžiausias paramos intensyvumas – už kiekvieną sumažintą procentinį punktą pareiškėjui suteikiamas 1 balas, bet ne daugiau kaip 15 balų“, – sako Žemės ūkio ministerijos specialistė D. Rutkauskaitė.

Daugiau informacijos ir paraiškos forma skelbiama Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto svetainėse (www.zum.lrv.lt, www.nma.lt).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų