REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Kuo mažesnio rajono meras, tuo prabangesnis jo automobilis (TV3 koliažas)

Portalas tv3.lt pasidomėjo, kokiais automobiliais darbo metu naudojasi šalyje dirbantys miestų bei rajonų merai. Paaiškėjo, jog kai kurie automobilių nuomai negaili kone 700 eurų per mėnesį. Tokius mokesčių mokėtojų pinigus leidžia ne didžiųjų šalies miestų vadovai, bet rajonuose dirbanti valdžia.

4

Portalas tv3.lt pasidomėjo, kokiais automobiliais darbo metu naudojasi šalyje dirbantys miestų bei rajonų merai. Paaiškėjo, jog kai kurie automobilių nuomai negaili kone 700 eurų per mėnesį. Tokius mokesčių mokėtojų pinigus leidžia ne didžiųjų šalies miestų vadovai, bet rajonuose dirbanti valdžia.

REKLAMA

„Kaimiškas“ automobilis už 700 eurų per mėnesį

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, jo patarėjo Ramūno Bielevičiaus teigimu, darbo reikalams naudojasi tik jam skirtu automobiliu. „2016 metų, „Škoda Superb“ markės mašina, pagal nuomos panaudos sutartį,“ - teigė R. Bielevičius ir atskleidė, jog mokesčių mokėtojams šis Alytaus rajono savivaldybės mero automobilis atsieina 674,97 eurus per mėnesį.

Nuomos sutartis sudaryta 3 metams. Tad nuomos pabaigoje, už mašiną bus sumokėta 24 298,92 eurai. Alytaus rajono meras automobilį išsirinko su specialia įranga. Tad šiuo metu tokios mašinos kaina rinkoje siekia apie 40 000 eurų, kai tuo tarpu be specialios įrangos, ją būtų galima įsigyti ir už 19 000 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Mero Algirdo Vrubliausko paklausus kodėl buvo nutarta išsinuomoti būtent tokį automobilį, su specialia įranga, o ne kiek paprastesnį, meras atšauna, jog į šį klausimą jau atsakinėjo daug kartų: „Yra visi argumentai išsakyti 100 kartų: reikalingas kaimiškas rajono savivaldybei automobilis, kad abu tiltai varantys būtų, juk rajono keliai ne tokie kaip mieste. Ši mašina aukštesnė truputį, juk reikia po teritoriją važiuoti, keliai ten visokie. Žinote, išpūsti čia reikalai. Mes skaičiavom, kad mums neapsimoka kitu būdu įsigyti mašinos ir jau „n“ kartų kalbėta apie tai,“ - komentavo A. Vrubliauskas.

REKLAMA

Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Kručkauskaitė tikina, kad nuomotis, o ne pirkti automobilį buvo nutarta dėl kelių priežasčių. „Mes paskaičiavom, kad tai mums ekonomiškai naudingiau, be to nereikia rūpintis to automobilio remontu, o po to kai nusidėvi nėra būtina galvoti kur jį parduoti ar kaip toliau realizuoti,“ - kalbėjo J. Kručkauskaitė.

Kelio remontui pinigų nėra, o prabangai randa

Alytaus miesto savivaldybės tarybos nario, frakcijos „Už atvirą savivaldą“ pirmininko Aurimo Truncės nuomone, jei jau keliai tokie prasti – tai ar nebūtų verta visų pirma juos ir sutvarkyti? „Tiems patiems rajono žmonėms vis kartoja: lėšų trūkumas, nieko negalim padaryt. Nėra pinigų, kai reikia gatves, kelius, šaligatvius remontuoti, nėra už ką apšvietimo sutvarkyti. Bet pinigų savo gerbūviui, mašinos nuomai – randa,“ - piktinosi A. Truncė. Esą automobilis turi būti saugus ir tvarkingas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kam Alytaus rajono merui reikalingas tokios pilnos komplektacijos automobilis? Mašina juk pirmiausiai turi būti saugi ir tvarkinga. Buvo galima įsigyti ar nuomotis pigesnį automobilį. Juk šiai dienai lėšų reikia kitiems, svarbesniems dalykams, o ne, kad meras naudotųsi tarnybiniu transportu, kurį nuomoja už visų mūsų mokesčių mokėtojų pinigus,“ - piktinosi A. Truncė.

Alytaus rajono savivaldybė pažeidė viešųjų pirkimų taisykles

Alytaus rajono savivaldybės automobiliu susidomėjo ir viešųjų pirkimų tarnyba. Kontrolės skyriaus vedėja Jelena Valentukevičienė portalui tv3.lt sakė, jog tarnyba, atlikusi tyrimą nustatė pažeidimus, tad rekomenduojama nutraukti automobilio nuomos sutartį. „Tarnyba rekomendavo nutraukti sutartį, nes pirkimo techninė specifikacija neužtikrina konkurencijos ir diskriminuoja tiekėjus, taip pat neužtikrina racionalaus pirkimui skirtų lėšų naudojimo, taip pat buvo pažeisti viešųjų pirkimų įstatyme nustatyti principai ir pirkimų tikslas", - komentavo J. Valentukevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šios rekomendacijos Alytaus rajono savivaldybei kaip vanduo nuo žąsies nutekėjo. „Nebuvo pažeistas viešųjų pirkimų įstatymas. Mes tarnybai pateikėm motyvuotą atsakymą, kodėl rekomendacijos nebus vykdomos. Nutraukus sutartį mums būtų reikėję padengti visas nuomos sąlygose numatytas išlaidas. Be to, mes įrodėme, kad tuo laikotarpiu, pagal rinkoje buvusias kainas, automobilį išsinuomavome už gerą kainą,“ - kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Kručkauskaitė.

Alytaus miesto mero pasirinkimas – kuklesnis

Automobilį pagal nuomos sutartį, darbo metu vairuoja ir Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius. Beje, pasirinktas ir tas pats automobilio modelis – 2016 metų „Škoda Superb“. Tačiau šis automobilis neturi tokios papildomos įrangos kaip Alytaus rajono mero mašina, tad ir mokesčių mokėtojams atsieina kiek pigiau. Dzūkijos sostinės mero patarėja Vilija Ramanauskė tv3.lt portalui teigė, kad per mėnesį mero mašinos nuoma kainuoja 436 eurus, sutartis sudaryta 3 metams. Pasibaigus sutarčiai už jį bus iš viso sumokėta 15 696 eurai.

REKLAMA

Mokėti tenka ir už nuomos paslaugą

Ekonomistas Rokas Grajauskas, sako pats automobilio neturintis, esą jam jo nereikia. Tačiau tiems, kurie mašinas perka ar nuomojasi, pataria labai gerai paskaičiuoti. „Faktas, kad automobilius nuomojančios įmonės turi dar ir uždirbti. Tad mokėdamas automobilio nuomą, žmogus dar sumoka ir už nuomos paslaugą, tad klausimas – geriau nuomotis ar įsigyti savo,“ - kalbėjo R. Grajauskas.

Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko patarėjas Albertas Baranauskas tikina, jog būtent skaičiavimais ir buvo remtasi prieš nusprendžiant merui išnuomoti 2016 metų gamybos, „Volvo S90” automobilį. „Toks būdas pasirinktas, nes manoma, kad tai yra ekonomiškai naudingiausias variantas, jam yra pritarusi ir Klaipėdos miesto savivaldybės taryba, 2016 metais. Jau kurį laiką ši nuomos praktika taikoma ir miesto savivaldybėje, nauji automobiliai nebėra įsigyjami, o nuomojami,“ - aiškino A. Baranauskas.

REKLAMA

Iš viso mokesčių mokėtojams Klaipėdos miesto mero automobilis per mėnesį atsieina 595 eurus, o per 5 metus už nuomą bus sumokėti 35 700 eurų. „Volvo“ automobiliais Lietuvoje prekiaujanti įmonė nurodo, jog šiuo metu šios markės automobilį galima įsigyti nuo 47 800 eurų.

Rajonų savivaldybės – viešųjų pirkimų tarnybos akiratyje

Viešųjų pirkimų tarnyba buvo ne kartą susidomėjusi automobilių pirkimu bei nuoma šalies savivaldybėse. Štai 2015-2017 metais, tarnyba atliko 3 savivaldybių administracijų automobilių pirkimų/automobilių pirkimo pagal nuomos veiklos sutartį vertinimus. Visais 3 atvejais buvo nustatyti pažeidimai. Jie rasti Plungės rajono, Radviliškio rajono bei Alytaus rajono savivaldybės administracijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pažeidimai panašūs: „Techninėje specifikacijoje surašomi tokie reikalavimai automobiliui ar įrangai įsigyti/išsinuomoti, kad pasiūlymus gali pateikti tik konkretus tiekėjas, o tai esą neužtikrina konkurencijos ir diskriminuoja kitus tiekėjus, taip pat neužtikrina racionalaus pirkimui skirtų lėšų naudojimo,“ - komentavo Viešųjų pirkimų tarnybos atstovė Jelena Valentukevičienė.

Vilniaus meras vaikšto pėsčias

Vilniaus miesto savivaldybės meras Remigijus Šimašius, tiek į darbą, tiek ir iš jo dažniausiai kulniuoja pėsčiomis arba važiuoja dviračiu, kartais atvyksta ir nuosavu 2007 metų gamybos „Subaru Outback“ automobiliu, portalui tv3.lt pasakojo Vilniaus miesto savivaldybės rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vedėja Aurelija Dermantė. „Darbo reikalais po miestą merą veža savivaldybės vairuotojas, kuriam priskirtas 2012 metų gamybos automobilis „Škoda Yeti“. Šis automobilis yra savivaldybės nuosavybė, " - komentavo A. Dermantė.

REKLAMA

Kauno meras renkasi nuosavą „Porsche Panamera“ automobilį

Kauno miesto mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Grigalevičius sakė, jog meras Visvaldas Matijošaitis dažniausiai važinėjasi nuosavu, sportiniu automobiliu. Nors transporto priemonių, Kauno miesto meras turi ne vieną, dažniausiai jis renkasi „Porsche Panamera“ automobilį.

„Dažnu atveju Kauno meras darbo metu ir darbo reikalais naudojasi savo asmeniniu automobiliu. Retkarčiais naudojasi savivaldybei priklausančiu automobiliu, kuris yra „Škoda Superb“, 10 ar 8 metų senumo. Tačiau tai nėra specialiai merui deleguotas automobilis,“ - kalbėjo T. Grigalevičius. Mero patarėjas žiniasklaidai patikino, jog V. Matijošaitis naudodamasis asmeniniu automobiliu darbo reikalais, mašinos kuro baką pildo asmeninėmis lėšomis.

REKLAMA

Ne visi merai – ratuoti

Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas, jo patarėjos Gintarės Maskoliūnienės teigimu, darbo reikalus tvarko bei į komandiruotes vyksta vienu iš 4 savivaldybėje esančiu automobiliu. Visi jie – Panevėžio miesto savivaldybės turtas. Panaši situacija ir Palangos mieste. Kurorto meras Šarūnas Vaitkus važinėja viena iš 5 savivaldybėje esančių mašinų. Pasak mero patarėjos Jurgitos Vanagės, merui nėra deleguotas asmeninis automobilis. Esant poreikiui, darbo reikalais jis gali naudotis savivaldybės automobiliais, kaip ir bet kuris čia dirbantis administracijos darbuotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų