REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Riešutų mylėtojams – liūdnos naujienos - gamta šių gėrybių šiemet pašykštėjo. Bent jau miškuose riešutų, kaip sako gamtininkai yra tik voverėms ir paukščiams. Tą patį tvirtina ir lazdynų sodus turinys ūkininkai.

Riešutų mylėtojams – liūdnos naujienos - gamta šių gėrybių šiemet pašykštėjo. Bent jau miškuose riešutų, kaip sako gamtininkai yra tik voverėms ir paukščiams. Tą patį tvirtina ir lazdynų sodus turinys ūkininkai.

REKLAMA

Tiesa, nors ūkininkai kaltina pavasarį, iššaldžiusį žiedus, gamtininkai turi savo paaiškinimus – pasirodo, bent jau lazdynai pramečiuoja ir dosnūs būna kas ne kasmet.

Kone tris kartus didesni nei miškiniai, tokius lazdyno riešutus penkiolikoje hektarų augina ūkininkas Vilmantas Šlekys. Derlių duoda kol kas tik penkiuose hektaruose pasodinti medžiai.

Riešutų mažiau, tad ir kainos mažinti sodininkas neketina. Nors riešutai pas jį tekainuoja tris eurus už kilogramą. Vyras, gal ir norėtų branginti, tačiau to daryti neleidžia konkurentų produkcija iš Lenkijos.

Kaimynai Lietuvą aprūpina riešutais, mat ten tokie ūkiai gerokai populiaresni, nei mūsų šalyje. Tad ir riešutus jie parduoda euru ar pusantro pigiau, nei pavyzdžiui šis ūkininkas. Ar dėl kainų ar dėl kiekio, tris tonas riešutų priskinantis sodininkas jas išparduoda akimirksniu. Šiemet, dėl prastų orų riešutų bus perpus mažiau nei būdavę anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Vyresni žmonės sako paskutinį kartą šiose vietose daug riešutų matę prieš ketverius metus. Reikia ir vietas žinoti, kur jų galima rasti daugiausiai.

REKLAMA

Ir taip nei ant krūmo, nei po juo. Ant žemės mėtosi šiukšlės, pūti pradedantys lapai, o riešutų nėra. Neriam giliau į mišką – visur tas pats – tuščia.

Gamtininkai nesistebi. Šiemet - ne riešutų metai. Gamtoje viskas vyksta ciklais. Ir bet kuris medis, augalas, bet kuri rūšis turi savo produktyvumo metus. Lazdynams šiemet pasiruošimo ateičiai metai, jie, kaip aiškina gamtos žinovai kaupia energiją išeikvotą pernai kraunant vaisius. Kalbos esą jiems galėjo pakenkti šaltas ir sausas pavasaris, pasak gamtininkų pasitvirtina tik iš dalies.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, gal kiek kitaip su sukultūrintais lazdynais ir graikiniais riešutais, kuriuos augina ūkininkai. Mat viskas priklauso nuo veislės, ir vis dažniau žmonės ieško tokių veislių, kurios vaisių duoda kasmet.

Iš voverių riešutų geriau neatiminėti, ir valgyti puikiai galime ir atvežtinius. Geriausia, kaip sako medikai, valgyti žalius, o ne pakepintus ar pasūdytus riešutus. O jie kiekvieno mūsų organizmui naudingi. Tiesa, jie, kaip sako specialistai, gali pakeisti net ir pietus. o valgyti riešutus, bent jau vyresniems geriau mirkytus.

Suaugusiems žmonėms per dieną rekomenduojama suvalgyti apie keturiasdešimt gramų riešutų. Ir tai nebus mažai, mat šimte gramų riešutų yra apie penkis šimtus kalorijų. Riešutų branduoliuose, pasak gydytojos, gausu baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų, šiek tiek angliavandenių. O kasdien suvalgydami po riešutų saują išvengsime širdies ligų, ir organizme sumažinsime cholesterolio. Tiesa, vieną blogybę šis skanėstas turi – alergiškiems jų geriau neliesti.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže:  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų