REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę Ramūno Karbauskio išsakytą mintį, jog Fiskalinės drausmės įstatymas Lietuvai nereikalingas, politikai ir ekonomistai pasitiko kone riaumodami. Viena aišku – abejonių, kad įstatymas reikalingas, nebeliko. Tačiau, kaip vertinti patį Seimo nario pasisakymą – kaip bandymą išgelbėti reitingus ar paprasčiausią įstatymų neišmanymą?

Praėjusią savaitę Ramūno Karbauskio išsakytą mintį, jog Fiskalinės drausmės įstatymas Lietuvai nereikalingas, politikai ir ekonomistai pasitiko kone riaumodami. Viena aišku – abejonių, kad įstatymas reikalingas, nebeliko. Tačiau, kaip vertinti patį Seimo nario pasisakymą – kaip bandymą išgelbėti reitingus ar paprasčiausią įstatymų neišmanymą?

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad praėjusią savaitę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis savo „Facebook“ paskyroje pasiūlė pradėti diskusiją dėl Fiskalinės drausmės įstatymo pataisų. Anot jo, prioritetas turėtų būti „ne rezervo kaupimas, o Lietuvos žmonių gerovė“.

Toks nepasvertas pasiūlymas – išskirtinis

Mykolo Romerio universiteto docentas Saulius Spurga mano, kad kiekviena partija turi būti populistinė gerąją prasme, tačiau minėtas R. Karbauskio pasiūlymas paprasčiausiai ženklina valdžios nekompetenciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia požymis chaotiškos politikos, kuri ir yra ta priežastis, kodėl nusisuka rinkėjai. Jie nemato sistemos, jie mato daugybę įvairių pasiūlymų, kurie sukritikuojami subliūkšta, vėl teikiami nauji. Vieną dieną paskelbė, kitą dieną atsiėmė – ar tai sudaro rimto politiko įvaizdį?“, - tv3.lt kalbėjo S. Spurga.

REKLAMA

MRU docentas teigia Lietuvos politikos istorijoje neprisimenantis partijų, kurios skubėtų teikti tokius neapgalvotus pasiūlymus.

„Ši situacija išsiskiria tuo, kad tikrai neprisimenu, kad partijos vadovai, valdantieji, kurie jaučia atsakomybę, pateiktų tokių neparengtų, neapsvarstytų, nekompetentingų pasiūlymų. Tai šituo tikrai išsiskiria“, - sakė S. Spurga.

Supainiojo Vyriausybes

Lietuvos liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas stebisi, kaip trečią kadenciją Seime esantis politikas išvis leidžia sau kelti tokius klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai skamba kaip kvailystė, kaip kažkas panašaus į Vengrijos ar Lenkijos iššūkius Europos Sąjungai. Mes mojuojam raudonu skuduru. Jeigu tai iš ribotumo, kvailumo, neišmanymo, tai parodo tam tikrus dalykus. Gerai, kad gavo iškart per liežuvį ir kitą dieną prabilo jau kitaip. Bet vienas iš populiariausių ir svarbiausių politikų šiandien Lietuvoje neturėtų tokiais dalykais užsiimti“, - tv3.lt sakė E. Gentvilas.

Taip pat apgailėtinai, pasak E. Gentvilo, atrodo ir R. Karbauskio bandymas kaltę dėl fiskalinio įstatymo primesti Andriaus Kubiliaus Vyriausybei, nors įstatymas priimtas 2007 m., kai premjeru buvo Gediminas Kirkilas.

„Nežinau, R. Karbauskis parodo save arba ir neišmanėlio, arba iš populisto pusės. O kas ten iš tikrųjų pas jį yra – negaliu pasakyti. Tas faktas, kad jis supainiojo Vyriausybės laikotarpį, metus, politines jėgas, rodytų, man atrodo, neišmanymą. Daryti tokią klaidą, žinant, kad kitą dieną bus atkapstyta, kad apsiriko R. Karbauskis, sąmoningai, atrodo, negalėtų daryti. Lyg ir neišmanymo klaida“, - teigė E. Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekomenduoja R. Karbauskiui dar pasimokyti

Tuo tarpu Fiskalinės drausmės įstatymo priėmimu apkaltintas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys A. Kubilius R. Karbauskiui siūlo praeiti specialius kursus.

„Tai rodo tokį nesupratimą pagrindinių valstybės finansų tvarkymo reikalų ir labiausiai kelia nerimą, kad taip kalba ne šiaip koks eilinis politikas ar Seimo narys, bet didžiausios, valdančios partijos pirmininkas. Tai aš tik galiu paraginti Lietuvos banką ir Finansų ministeriją pravesti specialius kursus R. Karbauskiui ir paaiškinti, kodėl jo kalbos yra visiškas nesusipratimas“, - tv3.lt kalbėjo A. Kubilius.

Seimo narys taip pat perspėja, kad panašaus populizmo finansų klausimais dar galime išgirsti, jei Lietuvos socialdemokratų partija vis tik apsispręs palikti valdančiąją koaliciją, o valstiečiai joje liks vieni.

„Kai nėra stiprios ir konsoliduotos valdančiosios daugumos, tai didžiausias pavojus kaip tik ir yra, kad tai gali sudaryti galimybę atsirasti daug finansinio populizmo. Tai R. Karbauskio plepėjimas apie tai, kad reikia peržiūrėti fiskalinę drausmę, man nuskambėjo, kaip pavojaus varpas“, - teigė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų