REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Statybos sostinėje Tuskulėnų gatvėje (nuotr. skaitytojo)

Augantis gyventojų skaičius Lietuvos didmiesčiuose ir džiugina, ir verčia sunerimti. Nors viešumoje plačiai skelbiama, kad plečiantis gyvenamiesiems mikrorajonams didesnis dėmesys skiriamas ir žaliųjų plotų saugojimui, infrastruktūros plėtimui ir užtikrinimui, realiame gyvenime situacija kitokia. O gal tai akivaizdus kantrybės trūkumo pavyzdys?

13

Augantis gyventojų skaičius Lietuvos didmiesčiuose ir džiugina, ir verčia sunerimti. Nors viešumoje plačiai skelbiama, kad plečiantis gyvenamiesiems mikrorajonams didesnis dėmesys skiriamas ir žaliųjų plotų saugojimui, infrastruktūros plėtimui ir užtikrinimui, realiame gyvenime situacija kitokia. O gal tai akivaizdus kantrybės trūkumo pavyzdys?

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi keli susirūpinę sostinės gyventojai, šalia kurių namų dygstantis naujų daugiabučių kvartalas sujaukė jų kasdienybę. O jau egzistavusi automobilių stovėjimo vietų trūkumo problema – tik dar padidės atsiradus šimtams naujų kaimynų - įsitikinę gyventojai. 

Ryte pasitiko „stop“ juosta

Su portalu tv3.lt bendravusi Vilniuje Žirmūnų mikrorajone gyvenanti moteris pasakojo, kad kaimynystėje vykstančios naujų daugiabučių statybos sujaukė Tuskulėnų ir Minties gatvių gyventojų kasdienybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi puikiai žinome problemą su senų daugiabučių kiemais, kur nuolatos trūksta automobiliams vietos. Tenka ilgai ieškoti ar ne kovoti už artimiausią kampą. Vieną rytą mus pribloškė prasidėję kasinėjimai senoje teritorijoje netoli mūsų namų. Tiesiog ryte „stop“ juostas pamatėme.

REKLAMA

Supratome, o vėliau ir sužinojome, kad šalia mūsų atsiras naujas, didelis kvartalas. Šis projektas vadinasi „Namų pynės“. Pasikalbėjome su kaimynais ir prisiminėm, kad buvome girdėję, jog prie statomų naujų objektų būna sutvarkoma infrastruktūra. Tad sau vilčių suteikėme, kad tik padaugės aikštelių ir vietų.

Tačiau jau dabar atrodo, kad visas yra ir bus kitaip. Statybininkai pirmiausiai išrausė dabar esančias aikšteles, užtvėrė dar šalia buvusias. Tad dabar situacija darosi nepakenčiama, statome toliausiai nuo namų aikštelę. Kadangi mums niekas jokios informacijos nesuteikė apie sumažėjusį vietų skaičių, statybų eigą, tai iš nuogirdų žinome apie požeminę aikštelę, tačiau jau akivaizdu, kad jos vienos visiems neužteks“, - pasakojo moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, tai dar kartą įrodo, kad niekam nesvarbi dabartinių gyventojų kasdienybė.

Prašys specialaus ženklo

Toje pačioje gatvėje, kur verda statybos, įsikūręs vilniečiams ir svečiams žinomas restoranas „Marceliukės klėtis“. Portalas tv3.lt paklausė restorano vadovo Vytenio Urbos, kaip sekasi gyventi šalia statybų įkarščio. 

„Turime rimtų nesklandumų, nes pas mus turistai atvyksta autobusais ir mes net neturime, kur pastatyti juos. Ketiname kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę, kad atsirastų kažkoks specialus ženklas turistiniams autobusams, leidžiantis juos statyti Tuskulėnų gatvėje.

Dabar jų statymui iš vis nėra galimybių, todėl, žinoma, patiriame nuostolius. Juolab, kad bandymai juos statyti aplinkinėse vietose, baigėsi baudomis. Yra ir daugiau panašių lietuviškų patiekalų restoranų, į kuriuos turistai atvežami autobusais. Mums nėra kaip priimti norinčius, žmonės dabar priversti eiti per kiemus iki mūsų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mes buvome gavę raštą, kad tiesiog vyks kažkokios statybos. Matome, kad ir aplinkiniai gyventojai yra sujudę, nepatenkinti. Juolab, kad mūsų juk pagrindinis tikslas yra turistai ir įvaizdis. Kantriai kenčiame dabar, bet kreiptis ketiname, nes ilgokai juk statybos bus. Tai mes jau apie kitą sezoną galvojame, nes šį - praradome“, - portalui tv3.lt sakė restorano direktorius.  

Kol vieni laukia savo naujų namų, uždarų kiemų oazės, kiti šešėlyje laukia darbų pabaigos.

Savivaldybės atstovė: su statybomis – visada problemos

Vilniaus mieto savivaldybės plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė tikino, kad šis statybų projektas yra didelis, todėl ne tik informacijos apie jį yra daugiau skelbiama, bet ir jis prižiūrimas, kad viskas vyktų laikantis teisės aktų.

REKLAMA

„Būtina paminėti ir tai, kad čia ne naujų namų statyba, tai yra teritorijos konversija, nes ten buvo pramoninė teritorija. Pagal visus statybų normatyvus, stovėjimo aikšteles savo statomų namų gyventojams, bendrovė turi įrengti sklype.

Iš tikrųjų, pagal projektą tai yra paskaičiuotas tas skaičius gyventojams, kitu atveju – nebūtų duodamas leidimas. Tos prieigos, suprantama, dabar yra apsunkintos dėl statybos darbų. Ten buvusi danga yra ardoma, bet tas vietas naujai įrengs, pagal projektą tai numatyta. Iš to akligatvio yra įvažiavimai į patį sklypą, tai dings tiek vietų, kiek naudojama įvažiavimui į sklypą.

Pirmu etapu dalį įvažiavimo sutvarkys, o antru – likusią akligatvio dalį. Pagal miesto ūkio išduotas sąlygas Tuskulėnų gatvėje turi būti lėtėjimo ir greitėjimo juostos, nes bus didesnis srautas“, - tvirtino Plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja.

REKLAMA

Pasak jos, informacija apie būsimus ir vykdomus statybų darbus yra pakabinta sklype, skelbiama interneto tinklalapiuose, pakabinta informacinėse lentose.

„Minėtas restoranas pranešimą apie statybas galbūt gavo todėl, kad jų įvažiavimas yra iš to akligatvio, o daugiabučių įvažiavimai yra iš Minties g. Bet, manau, kad jų skelbimo lentose buvo informacija pakabinta.

Su statybomis – visada yra problema, o kai jau pastatys, sutvarkys tą teritoriją, viskas bus kitaip. Nemanau, kad ta buvusi duonos kepykla buvo gražiau, nei bus naujas kvartalas. Mes skatinam iš miesto iškelti tą gamybą buvusią, konversiją. Nes tarp gyvenamųjų namų - tikrai tam ne vieta“, - įsitikinusi R. Rudukienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, suprasti galima ir nepatenkintą restorano šeimininką, patiriantį nuostolius. Todėl ji mano, kad problemų nebūtų su specialaus ženklo įrengimu.

Namų jau laukia 400 šeimų

Žirmūnuose nepasitenkinimą ir diskusijas sukėlusias statybas vykdančios bendrovės UAB „Eika“ Rinkodaros ir komunikacijos vadovė Jorūnė Juodžbalytė nurodė, kaip bus užtikrinama infrastruktūra naujiems gyventojams ir senbuviams.

„Infrastruktūra bus įrengiama pagal Vilniaus m. savivaldybės išduotas sąlygas. Pagal šiuo metu turimas I-II statybų etapo prisijungimo prie susisiekimų komunikacijų sąlygas yra numatyta įrengti: dviejų eismo juostų 5,5 m. pločio M. Katkaus gatvės atkarpą su gatvės apšvietimu vienoje pusėje, lietaus nuotakyną ir vienos krypties dviračių taką nuo Tuskulėnų g. iki ir ties sklypo šiaurine riba; nuo Tuskulėnų g. iki sklypo ribos dviejų eismo juostų 6 m. pločio akligatvį su automobilių apsisukimo aikštele ir bendro naudojimo automobilių stovėjimo vietomis bei šaligatviu; Tuskulėnų g. papildomą lėtėjimo juostą įsukti į M. Katkaus gatvę; pėsčiųjų šviesoforą ties M. Katkaus visuomeninio transporto stotele“, - nurodė J. Juodžbalytė.

REKLAMA

Pasak bendrovės atstovės, per planuojamus penkis projekto „Namų pynės“ vystymo metus jame įsikurs apie 400 šeimų, septyniuose ekonomiškuose A energinės klasės daugiabučiuose. Statybų pabaiga numatoma 2021 m.

„1,3 hektaro dydžio buvusi uždara gamybinė teritorija taps sudėtine Žirmūnų dalimi. Statybos darbai vykdomi 4 etapais. Antrajame etape pat bus įrengiamos žaliosios ir poilsio zonos bei vaikų žaidimo ir sporto aikštelės. Tarp namų numatytos dvi vaikų žaidimo aikštelės, žalios zonos, projekto teritoriją planuojama aptverti.

Automobilių parkavimo vietų skaičius atitinka norminį skaičių. Absoliuti dauguma automobilių bus parkuojama požeminėje aikštelėje, kurios 1-as etapas jau statomas. Šiuo metu yra gauti statybos leidimai 1-2 statybos etapams + laikinai 100 vietų parkavimo aikštelei sklypo teritorijoje. Dabar statomoje požeminėje aikštelėje bus įrengiamos 166 vietos, kitu etapu bus dar įrengta 112 požeminių automobilių stovėjimo vietų, sklypo ribose planuojame įrengti ne daugiau 20 automobilių antžeminių stovėjimo vietų.

REKLAMA

Už sklypo ribos Minties g. pagal technines sąlygas bus įrengta apie 40 viešų automobilių stovėjimo vietų. Derinant projektą buvo gautos projektavimo sąlygos, pagal kurias nebuvo numatytos stovėjimo vietų įrengimas M. Katkaus g. šalia mūsų sklypo. Statybos leidimai išduodami skirtingiems etapams, todėl kitų etapų stovėjimo aikštelių ir aplinkos sutvarkymas dar nėra iki galo apibrėžtas“, - teigė UAB „Eika“ atstovė.

Jos teigimu, iki metų pabaigos su miesto savivaldybe susitarta, kad savo lėšomis bendrovė įrengs vaikų žaidimo aikštelę ir nedidelę poilsio zoną tarp M. Katkaus g. tarp 23A ir 25 namų.

Nepatogumus vainikuos pasitenkinimas?

Pasidomėjus, ar prieš pradėdami statybos darbus bendrovė informavo aplinkinius gyventojus, kad bus vykdomi darbai, iškasamos gatvės ir sumažės automobilių statymo vietų, bendrovės Rinkodaros ir komunikacijos vadovė pasakojo apie menką žmonių aktyvumą diskusijose dėl statybų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visuomenė buvo supažindinta pagal numatytą tvarką viešinant projektinius pasiūlymus. Pagal numatytą statybos darbų etapiškumą, dalimis buvo ir yra rengiami ir statybos projektai, kuriems gauti ir ar bus gauti ateityje statybos leidimai.

Tenka tik apgailestauti, kad visuomenė neįsitraukia į projekto kūrimo diskusijas, kai tam yra skirtas laikas. Pavyzdžiui, į vieną viešinimo susitikimą buvo atėjęs tik vienas žmogus. EIKA valdomuose projektuose visada atsižvelgiame į bendruomenės nuomonę, visada kviečiame diskutuoti.

Be to, organizacija visuose projektuose skiria dėmesį papildomos infrastruktūros įrengimui, kurią dovanoja ne tik projekto būstuose įsikūrusiems gyventojams, bet ir aplinkiniams gyventojams. Esame tikri, kad po mūsų baigtų išplėtotų gyvenamųjų kvartalų dėl sutvarkytos aplinkos ir infrastruktūros išauga aplinkinių namų vertė ir gyvenimo kokybė“, - teigė atstovė.

REKLAMA

Pasak jos, diskusijos, situacijos paaiškinimas su aktyviais aplinkiniais gyventojais, įsitraukiant net ir savivaldybei, vyksta nuolat. Taip ieškoma kompromisų, vienas iš pavyzdžių – bendrovė įrengė sferinį veidrodį, kuris užtikrina saugesnį eismą vykstant statyboms

Vilniuje senų daugiabučių kiemuose aikštelių automobiliams problema – didelė. Savivaldybė nurodė, kad miesto taryba patvirtino programą, pagal kurią skatinama kurtis kaimynams kurti sklypus aikštelėms. Savivaldybė prisidėtų prie teritorijų sutvarkymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų